Sağlıklı Olduğunu Düşünüp Uyguladığınız 9 Zararlı Alışkanlığı Duyunca Biraz Tadınız Kaçacak

Günde 10 bin adım atmak ya da iki litre su içmek gibi herkesin sağlıklı olduğunu bir yerlerden duyduğu ancak kaynağını bilmeden uyguladığı alışkanlıklar var. Bu rutinleri hayatımıza sağlıklı olmak için katıyoruz ancak durum pek de öyle değil. İçeriğimizde listelediğimiz bu alışkanlık sandığınızdan çok daha zararlı olabilir. Hadi, bir bakalım...

1. Günde 10 bin adım atılmalıdır.

Günde 10 bin adım atmak faydalıdır ancak ne için? Daha önce duymadıysanız 2022'de yayınlanan bir araştırma, yürümenin kardiyovasküler hastalık ve kanserden erken ölüm riskini azaltabileceğini gösterdi. Ancak 10 bin adım mı? Bazı kaynaklarda bu rakam sınır olarak geçer. Yani, vücut 10 bin adımda sağlıklı olmak için harekete geçiyor ancak bunun üstüne çıkmak elbette kesinlikle daha sağlıklı olacaktır.

2. Her insan günde sekiz saat uyumalıdır.

  • 2017'de yapılan bir araştırma kapsamında yedi ila sekiz saat uyuduğunu bildiren katılımcıların yaşına bakılmaksızın bundan daha az uyuyanlara göre bilişsel olarak daha iyi performans gösterdi. 

  • Bu sonuç günde yedi ila sekiz saat uykunun gerekli olduğunu veriyor. Ancak 8 saat uyku diğer bilgiler gibi kesin ve zorunlu değil. Daha az değil ama daha çok uyuyabilirsiniz.

3. Ağırlık kaldırmak sizi irileştirir.

  • Spor yaparken insanların düştüğü en büyük yanlış devamlı kardiyo egzersizleri yapmaktır. Kilo kaybederek fit olmak mümkün değildir. Vücudunuzun doğru kiloya eriştiğinizde kas kazanması gerekir. Bunun için de ağırlık kaldırmalısınız.

  • Ağırlık ile egzersiz yaptığınız kilo değil, kas kazanırsınız. İrileşmez, fit hale gelirsiniz.

4. Günde iki litre su içilmelidir.

Günde yeteri kadar su içeceğim, diye tuvalete gitmekten bıkmış olanlar için iyi haber: Vücudunuzun suya ihtiyacı var. Bol bol su içmelisiniz. Ancak günde iki litre su içme önerisi makul olsa da, bilimsel temellere dayanmamaktadır.

5. Günde beş porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir.

Genel olarak, daha fazla meyve ve sebze tüketenlerin bilişsel gerileme, bunama ve diyabet riskleri daha düşüktür ve hatta stres düzeylerinde azalma yaşayabilirler. Ancak beş porsiyon şart değildir.

6. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.

Günün ilk öğününü büyülü kılan hiçbir şey olmamasına rağmen öğünlerin zamanlaması, metabolik ve kardiyovasküler sağlığın yanı sıra kilo vermede giderek daha önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Fakat bu kahvaltısız güne başlanmayacağı anlamına gelmiyor.

7. Karın egzersizi yaparsanız six pack'leriniz çıkar.

Karın egzersizleri kaslarınız çıkabilir ancak beslenme bununla doğru orantılı olmalıdır. Yani, sıkı bir karın egzersizinin üstüne dengesiz beslenme ile six pack'leriniz belirginleşmeyecektir.

8. Kırmızı et zararlıdır.

Yaygın olarak çok fazla doymuş yağ içerdiği için kırmızı ete karşı sıklıkla tavsiye edilirdi. Ancak birçok çalışma, daha fazla kırmızı et alımı ile prostat kanseri ve kalp hastalığı riskinin artması arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor.

9. Diyet yapmak metabolizmanızı yavaşlatır.

Çok düşük kalorili bir diyet yapmanın ya da oruç tutmanın metabolizmayı yavaşlattığı yaygın bir inanıştır. Ancak yanlıştır. Kilo verirken metabolizmanızın yavaşlama olasılığını azaltmak için hızlı kilo vermekten kaçınmalısınız.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Baş Ağrısı Şikayetiyle Gitmişti: Kafasında Boynuz Çıkan Kadın Doktorları Hayrete Düşürdü!
Başparmağınızı Hareket Ettirirken Ağrı Varsa Daha Önce Fark Etmediğiniz Bir Hastalığınız Olabilir
Kriz Anını Yönetmek Elinizde: Anksiyete Belirtileri Ortaya Çıktığında Deneyebileceğiniz 10 Yol
İngiltere'den Türkiye'ye Estetik İçin Geldikten Sonra Memesi Patlayan Kadının Yaşadıkları Kanınızı Donduracak

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?