Sağlıklı Beslenme Hakkında Bir An Önce Akıllardan Silinmesi Gereken 11 Kural

Sağlığa zararlı olduğunu bildiğimiz şeyler yerine tükettiğimiz birçok şey var. Masum gördüğümüz onlarca şeyin vücudumuza zararlı olabileceğini hiç düşündük mü? BrightSide'da derlenen ve sizler için çevirdiğimiz bu içerikte bazı şeylerin göründüğü kadar masum olmadığını anlayacaksınız!

Unutmadan, görsellerin altını mutlaka okuyun; karşılaştırmalar, aradaki farkı anlamlandırmak için oluşturulmuş. Elma suyunun yerine kolayı, balın yerine şekeri tercih edin demiyoruz, sadece sağlıklı görünen, bundan ne olabilir ki dediğiniz besinleri bir daha düşünün, madde başlıklarının da tırnak içinde aktarıldığını unutmayın!  😋

1. ''Kola yerine elma suyu için.''

Elma suyu kolanın yanında dünyanın en sağlıklı şeyi gibi durmuyor mu? Aslında elma suyu koladan biraz daha fazla kalori içeriyor. Yüksek kalori almaktan kaçanlar için pek de uygun görünmüyor yani. Sağlıklı bir vücut için sadece su için. Saf ve suçsuz. 💧

2. ''Taze sebzeler her zaman haşlanmış sebzelerden daha faydalı.'' 🍅

Aksine, haşlanmış bazı sebzeler tazelerinden daha faydalı. Mesela haşlanmış havuç daha fazla karotenoid, domates ise daha fazla likopen içeriyor ki bunlar sağlığınıza oldukça faydalı. Bu tabii ki bütün sebzeleri haşlayın anlamına gelmiyor sadece neyin nasıl faydalı olduğuna bir bakın.

3. ''Her türlü diyette sushi yiyebilirim.'' 🍔

Birçok kişi diyet yaparken diğer şeylerdense sushiyi tercih ediyor. Hamburgerin kalorisi daha yüksek olsa da, bir porsiyon sushi hamburgerden daha fazla karbonhidrat içeriyor, Kilo vermek istiyorsanız sushiyi masum görmeyi bırakmalısınız.

4. ''Tuz yerine soya sosu kullanın.'' 🍜

Tuz yerine soya sosu kullanmak beslenme uzmanlarının popüler bir tavsiyesi. Çin Restoranı’nda yenilen bir yemek farkına bile varmadan birkaç günlük tuz ihtiyacınızı aşmanıza sebep olabilir. Az miktarda tuz kullanmak soya sosunun masumluğuna inanmaktan daha iyi gibi.

5. ''Şeker yerine bal.'' 🍯

Herkesin bildiği üzere şeker sağlığa oldukça zararlı. Peki napıyoruz şekerli olmasını istediğimiz şeylere bal ekliyoruz değil mi? Gerçek şu ki balda şekerden daha fazla kalori var. Bu fark inanılmaz boyutta değil ama şeker yerine bal kullanarak kilo vermeyi beklemeyin.

6. ''Atıştırmak için kurutulmuş meyvelerden daha iyisi yok!'' 🍑

Meyveler kurutulduğunda içerdikleri vitamin ve antioksidanın %80’ini kaybediyor. Yani kurutulmuş meyveler yerine tazelerini yemek daha sağlıklı. Diğer bir risk ise bazı kurutulmuş meyve üreticilerinin kullandığı tatlandırıcı şuruplar.

7. ''Patlamış mısır zararlıdır.'' 🍿

Son bulgulara göre yüksek ateşte yapılan patlamış mısır sağlığımıza iyi geliyor. Bir porsiyon patlamış mısır herhangi bir meyve veya sebzenin 2 katı miktarda polifenol ve antioksidan içeriyor ki bu sağlığımız için oldukça faydalı. Elbette ki kova kova yediğinizde zararlı, ayarı tutturmak oldukça önemli.

8. ''Diyet yapanların en büyük düşmanı peynir.'' 🧀

Birçok diyette, içerdiği yağ ve kaloriden dolayı peyniri hayatınızdan çıkarmanız gerektiği yazar. Yüksek kalsiyum oranıyla en katı diyetlerde bile peynire bu kadar kötü davranmayın. Ayrıca içerdiği linoleik asitle yağ birikimini engelleyerek kilo vermenize yardımcı oluyor!

9. ''Alkolün azı bile zararlı.'' 🍷

Her diyette sağlıklı bir beden için alkolü hayatınızdan çıkarmanız gerektiği yazar. Aksine kırmızı şarap, içerdiği polifenolle kan damarlarınıza oldukça iyi gelir. 1 bardak kuralına uymayı ihmal etmeyin!

10. ''Sağlığımıza zararlı olmayan yağlar bütün yemekleri lezzetli yapar.'' 🍶

Hindistan cevizi yağı, keten yağı, palmiye yağı… Sağlıklı bir diyet için kulağa oldukça hoş geliyorlar değil mi? Bu yağları birçoğumuz bir an bile düşünmeden yemeklerde kullanıyoruz. Mesela keten yağı yemek pişirirken yüksek ısıya maruz kaldığında zehirli bir hal alabiliyor. Yani her yağı pişirim için kullanmamalıyız.

11. ''Yağsız ürünler daha sağlıklı.''

Birçok insan kilo vermeye çalışırken yağsız ürünleri tercih ediyor. Bilinmesi gereken bir şey var ki yağsız ürünler normal ürünlerden daha fazla kalori içerebiliyor. Şöyle düşünün; belli bir ürünün içerisindeki yağdan kurtulmak isterseniz(ki tadını veren de bu) içinde başka şeyler olmasını kabul etmek zorundasınız. Zaten yağsız ürünler hem vitaminden hem de yararlı elementlerden yoksun.

Örneğin bütün süt ürünleri, yağda çözünen D, E, A ve K vitamini içeriyor. Yani yağ yoksa bu vitaminler de yok. ¯_(ツ)_/¯

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
YORUMLAR
03.10.2016

galeriden cehalet akıyor, kalorisi az diye hayatınız boyunca kolaya "çok antioksidanli " patlamış mısır batırıp yiyin o zaman

03.10.2016

düşük kalorili olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez, ya baslık sıkıntılı ya da içerik ona göre ayarlanmalı. örneğin Light Coca-Cola'da neredeyse kalori yok ama dünyanın en sağlıksız şeylerinden birisi.

03.10.2016

sağlıklı beslenme konusunda 10larca kitap okuyup bloglar takip eden biri olarak bu içeriği görmek beni gerçekten üzdü. bazı çıkarımlarınız doğru olsa da kaloriye odaklanmanız çok yanlış. aldığımız kalori de önemli elbette ama içerik en önemlisi . Saglıgımız için faydalı besinleri porsiyonlara dikkat ederek kullanmalıyız. O hamburger ekmeğinin ve sushideki pirincin bize hiç faydası yok. Bal ile şekeri kıyaslanamız? şeker bildiginiz zehir arkadaşlar. bal ise (dogalından bahsediyorum ) çeşitli vitaminler ve iyi karbonhidrat içeriyor. Bunun gibi verilecebilecek çok örnek var . Lütfen biraz araştırma yapıp öyle içerik hazırlayın. Sonuçta binlerce insan okuyor.

TÜM YORUMLARI OKU (24)