Sağlık Önemli: Uçuşlarda Kulak Tıkanıklığı ve İşitme Kaybı Yaşadığınızda Yapmanız Gerekenler

Uçak yolculuklarının sağlığınız üzerinde jet lag etkisi, kuru hava ve kas krampları gibi bir sürü etkisi vardır. Fakat en önemlilerinde bir tanesi kulak tıkanmasıdır. Bunun önüne nasıl geçileceği ve bu durumla karşılaşıldığı zaman yapılması gerekenleri sizler için Health'den derledik.

"Kulak barotravması" kulaklarınızda meydana gelen bu rahatsızlık ve ağrı durumunu tanımlayan en iyi terim olsa gerek.

Bu durum yalnızca uçuşlarda gelip geçen sinir bozucu bir durum değildir. Bunun yanı sıra çok ciddi sıkıntılara da neden olabilir. 

Kulağınız üç kısma ayrılır: dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Orta kulak, burnun arkasına ve üst boğaza bağlıdır. Bu da havanın basınç seviyesiniz burnunuz ve kulağınız arasında sabit tutmaya yardımcı olur.

"Öztaki borularımız gün içerisinde birçok kez açılır ve kapanır. Fakat geçiş yolu o kadar incedir ki biz bunu fark etmeyiz."

'Uçak yolculuğunda ise hava basıncında ani bir değişim olur. Eğer herhangi bir kulak veya sinüs iltihabınız var ise, uçuş sırasında havanın bir kısmı buraya girer ve ağrıya sebep olur.' diye açıkladı uzman Ana Kim. 

Bu durumu siz de yaşıyorsanız, önlemek veya oluşan kulak tıkanıklığından kurtulmanız için birkaç çözüm önerimiz var sizler için. 👇👇

1. Burnunuzu hafifçe sıkın ve üfleyin.

Kulaklarınızdaki bu rahatsızlık hissinden burnunuzu ve ağzınızı kapatıp, havayı orta kulağınıza doğru zorlayarak kurtulabilirsiniz. Çok sert bir şekilde yapmayın. Kim'in söylediğine göre bu yöntemi sert bir şekilde denemek, kulak zarlarınızın zedelenmesine neden olabilir. Kulak zarı zedelendiğinde bir sıvı sızar, duyma kaybına neden olur, sinirlere zarar verir, baş dönmesi ve kulakta bir çınlama başlar.

2. Ağız kaslarınızı hareket ettirin.

Yanınızda sakız taşımak bu konuda yardımcı olabilir. Yutkunmak, çiğnemek ve esnemek öztaki borularının açılmasını sağlar. Eğer yanınızda bir bebek varsa ve kulaklarının tıkandığından şüpheleniyorsanız, hemen içebileceği veya çiğneyebileceği bir şeyler verin. Mesela emzik kullanın. Bu şekilde bebeğin ağız kaslarını hareket ettirmesini sağlarsınız.

3. Konjesyon giderici ilaçlardan kullanın.

Bazı ilaçlar kan damarlarının büzülmesini sağlayarak genizdeki iltihabı azaltır. Direkt olarak etki ederler. Ama uçuştan 10 dakika önce alırsanız, hiçbir şekilde kulak tıkanması yaşamazsınız. Bu tarz ilaçlar genellikle reçetesiz satılıyorlar. Fakat yine de hamilelik veya kalp rahatsızlıkları durumunda herhangi bir sorun yaşanmaması açısından, mutlaka kullanmadan evvel doktora danışın.

Eğer hala devam ediyorsa...

Karaya indiğinizden birkaç saat sonrasında genellikle basınç yok olur. Ama herhangi bir şekilde hala devam ederse, direkt olarak doktora başvurmalısınız. Çünkü geçici bir işitme kaybından çok daha ciddi bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Ferdi Tayfur'un Serdar Ortaç'ı Tokatlamasıyla İlgili Olayın Detaylı Anatomisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
YORUMLAR
27.06.2017

Sık sık şehir değiştirdiğim için sık sık yaşarım. Esnemeye zorlanmak en iyi çözüm. Ağzınızı açabildiğiniz kadar çok açın. Şu an yoldayım ve on dakika önce yaşadım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ