Sağlık Bakanı Koca Açıkladı: Koronavirüste Toplam Can Kaybı 1.403'e Yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Türkiye'de 4. haftada vaka artış hızının düşüşe geçtiği belirten Koca, önümüzdeki bir iki hafta içinde pik noktasına ulaşmaya öngördüklerini kaydetti. Koca bugün 107 kişinin daha hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının bin 403'e yükseldiğini bildirdi. Toplam vaka sayısı 65 bin 111 oldu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Şu ana kadar gelen sonuçların Türkiye'nin salgını en az kayıpla atlatacağına işaret ettiğini belirten Koca, 'Kurallara istisnasız uyalım. Sonuca odaklanalım. Bilelim ki tedbir yüzde yüze ulaştıkça uğraşılacak tek sorun vakalardır' dedi.

Koca, 'hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı. Türkiye'de iste 4. haftada ulaştı. Yani Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti' açıklamasında bulundu.

Filyasyonda neler oluyor?

Filyasyon çalışmalarına ilişkin bilgi veren Koca, şunları kaydetti:'Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.

Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Filyason uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor.

Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alacağımızın işaretidir. Yöntemi ilkece benimseyen en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir. 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir.'

Filyasyon ekipleri nasıl çalışıyor?

Filyason ekibinin nasıl çalıştığını da anlatan Koca, 'Yeni bir tanı konduğunda nasıl yapıyoruz. Hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taranmaktadırlar. Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşılı ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek %99'la Zonguldak'tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da bin 200 ekip görev almaktadır. Toplam 4600 ekibimiz bulunmaktadır' şeklinde konuştu.

107 kişi daha hayatını kaybetti

Sağlık Bakanı Koca bugünkü koronavirüs rakamlarını açıkladı. Bugün 107 kişinin daha hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının bin 403 olduğunu açıkladı. Bugün 33 bin 70 kişiye test yapıldı, bunlardan dört bin 62'sinin sonuçaları pozitif çıktı. Toplam vaka sayısı 65 bin 111 oldu. Bugün 842 kişi daha iyileşti, toplam iyileşen kişi sayısı dört bin 799'a yükseldi. Yoğun bakımda tedavisi sürenlerin sayısı ise bin 809.

"Bir milyona yakın ilaç stokladık"

Koca açıklamalarının ardından gazetecilerden gelen soruları yanıtladı. Koca, Çin medyasında çıkan aşı çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine, 'Aşı ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor dünyada. Aşının insanlara kullanabilme döneminin çok erken olduğuna inanmıyoruz. Önümüzdeki 4-6 aydan önce kullanılabileceğini Bilim Kurulu arkadaşlarımız düşünmüyor. Çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz. 3 merkez virüsü izole etmiş oldular, ilk aşama olarak. Bundan sonraki çalışmalarda hızla devam ediyor olacak' dedi. 

Bir milyona yakın ilaç stokladıklarını aktaran Koca, 'Çin'den getirilen ilacı da bizim gibi kullanan yok. Dünyadaki ülkeler vakaların erken dönemde cihaza bağlanmasının söylemişti. Fakat biz vakaların erken dönemde cihaza bağlanmasının yanlış olduğunu gördük ve erken dönemde ilaçla tedavinin daha yararlı olduğunu gördük' ifadelerini kullandı.

Plazma tedavisiyle ilgili bilgi veren Sağlık Bakanı, 'Kızılay ağırlıklı merkez olma foksiyonunu üstlenmiş durumda. Birçok üniversitemizi de yetkilendirdik. İyileşen vakalarımızın sayısı giderek artıyor. Antikor ulaşımı olduğunda da plazma tedavisi yapacağımız hasta sayısı da fazla olacak' dedi.

İstifa iddiasına yalanlama

Bir muhabirin 'Bugün bazı köşe yazarları sizin İçişleri Bakanı ile tartıştığınızı ve hatta istifaya kadar gittiğinize dair yazıları oldu. Bu iddialar doğru mudur?' sorusunu kesin bir dille yalanlayan Koca sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu iddiaların doğru olmadığının altını özellikle çiziyorum. Vatandaşlarımız, Türkiye'yi bu kadar etkileyen salgınla mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Biz salgınla mücadeleye 1 milyon 100 bin kişiye yakın sağlık ordumuzla kendimizi adamış durumdayız. Başka bir gündemimiz olamaz.

Cuma günü yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor. Cuma günü alınan karar hükümetin bir kararı. Sayın İçişleri Bakanımız ile hem deprem hem korona mücadelesine, yani salgında bu dönemde birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. Ben Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar günü de görüştüm. Pazartesi bakanlar kurulunda görüştüm. Sayın Süleyman Bey zaten gerekli açıklamaları kamuoyuna şeffaf bir şekilde yaptı. Benim buna ilave edilecek herhangi bir sözümün olmadığını söylüyorum.'

Koca, maske dağıtımıyla ilgili olarak, 'Özellikle 20 ile 65 yaş arası vatandaşlarımıza şu ana kadar 20 milyona yakın mesaj gönderildi. Toplam 39 milyon kişiye gönderilmiş olacak. 39 milyon kişinin mesajı perşembe günü tamamlanmış olacak' açıklamasını yaptı. 

e-Devlet üzerinden 3,5 milyon maske dağıtıldığını söyleyen Koca, ' İlk 31 ilimizde önemsiyoruz. Her kişiye yığılma eczanelerde olmasın diye bir kod gönderiyoruz. Vatandaşımız herhangi bir eczaneye gittiğinde şu an kaç maskenin dağıtıldığını söyleyebiliriz. Vatandaşımız cep telefonuna kod gelmedikçe eczaneye gitmemeli. O kod geldiğinde herhangi bir eczaneye giderek alabilirler' ifadelerini kullandı.

"Bugün ilk defa yoğun bakım ve entübe hasta sayısı azaldı"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 10 gündür yatan hasta, yoğun bakıma giren hasta ve entübe edilen hastadaki artış hızının düşme eğiliminde olduğunu belirterek, 'Bugün ilk defa yoğun bakıma giren ve entübe olan hasta sayısal olarak eksiğe düştü. Yani yüzde 3- 3,5 oranında bir düşüş söz konusu oldu. Her geçen gün yoğun bakımda yatan hastanın yatış gün sayısının da azaldığını görüyoruz' dedi.

Önümüzdeki 2-3 haftanın önemli olduğunu ifade eden Koca, 'Temas, izolasyon ve mesafeyi dikkatle önemsemelerini ifade ediyoruz. İstanbul özelinde vaka sayısı artabilir test sayımız arttığı için. Bu dönemde evde izolasyonu önemsememiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
YORUMLAR
14.04.2020

2 hafta sonra ne olacağı belli olur şu aptalca verilen sokağa çıkma yasağından dolayı

14.04.2020

2 gunluk ani sokağa çıkma yasagında hadi panıklediniz ,sonrası da aynı kepazelik.kıtlıktan mı çıktınız kardeşim.japonyada 9 şiddrtınde deprem ve tsunami oldu.adamlar kilometrelerce kuyrukta 1 ekmek bekledi kımıldamadan.şu ortamda da azcık beynınızı kullanın 2 gunluk değil en az 2 haftalık acil ihtıyaclarınız bulunsun evde.haberlerde gördük ,çini italyayı iranı.hiç mi bişey ögrenemediniz.günübirlik yaşanacak dönemlerden geçmiyoruz çin sokaga çıkma yasagı ,sert tedbirlerle 4 ayda bile tam toparlanamadı.biz bu gevseklıkle nasıl atlatacagız?

14.04.2020

Sayılar doğru ise ölüm oranı az yoğun bakım entübe sayısı düşük vaka artış hızı da düşüyor,sanki iyi gidecek gibi.

TÜM YORUMLARI OKU (11)