Sağlık Bakanı Koca 4 Aşamalı Aşı Planını Açıkladı: 'Öncelik Sağlık Çalışanları ve 65 Yaş Üstünde'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yazılı açıklama yaptı. Aşılamanın dört aşamada yapılacağını kaydeden Koca, 'İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacaktır' dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı gündemiyle gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısı sonrası yazılı açıklama yaptı.  Aşı çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve etkili, güvenliği kanıtlanmış aşıları temin için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Koca, şöyle devam etti:

'Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde uygulamaya başlanacak aşılar ile birlikte salgına karşı korunmada elimiz daha fazla güçlenecek ve diğer tedbirlerle birlikte salgına karşı başarılı sonuçlar almamız mümkün olacaktır. Aşılar konusunda bilimsel gerçeklikten uzak tartışmalar, kazanmayı umduğumuz mücadelede gücümüzün kırılmasından başka fayda sağlamamaktadır. 

Gerek bilim insanlarımız, gerek Bakanlığımız aşının menşei ile değil, güvenliliği ve etkililiği ile ilgilenmektedir. Bu nedenle, aşılar konusunda verilecek kararları ve atılacak somut adımları, geliştirilen aşıların kısa ve uzun dönem güvenliliği ile etkililiği belirleyecektir.'

"11 Aralık'tan sonra geliyor"

Sözleşmesi yapılan aşının ilk kısmının 11 Aralık'tan sonra geleceğini aktaran Koca, 'Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacaktır. Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir' açıklamasında bulundu.

Dört aşamalı plan

'Bilim Kurulumuzca çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak genel öncelikler belirlenmektedir. Bu önceliklere göre aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlanmaktadır' diyen Koca, dört aşamalı planlarını şöyle açıkladı:

  • İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

  • İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

  • Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.

  • Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
YORUMLAR
02.12.2020

doktorların bu aşıları yaptıracağını sanmıyorum bu konuda kriz çıkabilir

Pasif Kullanıcı
02.12.2020

yakın bi akrabam doktor,ve ölsemde yaptırmam diyor.yakınlarınada yaptırmayacağını söylüyor.gerçekten bi kriz çıkacak.hemde büyük bir kriz.

Tanıdığım en cahil insanlar dahil çevremdeki çoğu insan bunda bir iş var aşı olmam diyorlar he amk bi siz biliyonuz o kadar profesörler, doktorlar, araştırmacılar bunu bilmiyor sanki. Alanım gereği işin içerisindeyim o insanların kaygılarının hepsi bilimle açıklanabiliyor lütfen araştırın ve aşıların güvenilirliğine öyle karar verin

Mesleğin gereği işin içindesin, çin aşısına güvenelim mi kanka

02.12.2020

Ya şimdi konu ile uzman birisi varsa aydınlatsın. Bu aşıların yan etkileri denendi mi ya daha büyük bir hastalığa ya da başka bir soruna sebeb olursa sağlık çalışanlarını toplu kaybetmeyelim? Geçen demediler mi bir virüsün aşısı en kısa 4 senede bulunmuş diye. Bir sene olmadan bu aşıyı buldular mı bunun garantisi var mı? Ruslar bulduk dedi aşı olanlar koranavirüsü kaptı. Ya işte böyle durumlarda kullan denek olarak tecavüzcüleri ... Bence çok mantıklı bir karar gibi gelmedi.

Herkese cevap yazıyor oluyorum ancak şöyle 4 sene de bulunan aşı kuduz aşısıdır ve 1881-1885 yılları arasında çalışılmıştır. O teknolojiyle 4 senede aşı bulunabilmişse şimdi 1 yılda aşı bulunabilir mi ? Hayır, bu şekilde kıyaslamak doğru olmaz. Virüsün özelliklerine göre süreç değişmektedir. Örneğin HIV aşısı hala bulunamamıştır. Bu aşının bu kadar erken bulunmasının sebebi dediklerine göre virüsün yapısının önceden SARS gibi benzer virüslerle çalışmalar yapıldığı için biliniyor olmasıdır.

TÜM YORUMLARI OKU (20)