Sağlık Bakanı Açıkladı: Aldatıcı Sağlık Ürünü Tanıtım ve Satışına 6,3 Milyon TL Ceza Uygulandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık beyanı mevzuatına aykırı, aldatıcı sağlık ürünü satan ya da tanıtımına yardımcı olan kişi ve kuruluşlara, ocak ayından bu yana 6 milyon 350 bin liralık idari para cezası uygulandığını açıkladı. 

2 bin 319 internet sitesine erişim engellemesi için harekete geçildi

AA'nın aktardığı bilgiye göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca internet üzerinden aldatıcı sağlık ürünü tanıtım ve satışına yönelik harekete geçildiğini açıkladı.

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'da 'İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.' hükmünün yer aldığını belirten Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından bu yıl içerisinde, internet üzerinden ilaç satışına yönelik 2 bin 319 internet sitesine erişimin engellenmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliğine yazı yazıldığını ve 6 site hakkında suç duyurusu sürecinin başlatıldığını ifade etti.

Kapatılan siteler steroid, performans arttırıcı, gebelik sonlandırıcı ve saç dökümü ilacı satıyordu

Koca, kapatılan internet sitelerinde daha çok sporcuların kullandığı stereoidler, performans arttırıcı, gebelik sonlandıran ilaçlar, tıbbi mamalar ve saç dökülmesini engelleyici ürünlerin bulunduğunu belirtti.

Bazı internet sitelerinde 'zayıflattığı, hastalıklara iyi geldiği, hastalıkları tedavi ettiği, iyileştirdiği, saç çıkardığı, performans arttırdığı' gibi ifadeler kullanılarak, mevzuata aykırı bir şekilde tanıtım ve satışı yapılan ilaçların tüketicilerin bilgi eksikliğini istismar ettiğini söyleyen Fahrettin Koca, bu ilaçların kullanımının organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara zemin hazırlayabileceğini söyledi.

'Teff tohumlu çay' ve 'mavi su' ürünlerine dikkat

Son zamanlarda en çok karşılaşılan ilaçlar arasında, zayıflattığı iddia edilen 'teff tohumlu çay' ve saç dökülmesine karşı etkili olduğu iddia edilen 'mavi su' ürünlerinin olduğunu söyleyen Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnternet üzerinden yapılan tanıtımlara yönelik olarak 2019 yılı ocak ayından bugüne kadar sağlık beyanı mevzuatına aykırı şekilde ürün tanıtım veya satışının yapıldığı 3 bin 732 internet sitesi, erişimin engellenmesi amacıyla Erişim Sağlayıcıları Birliğine, 2 bin 456 internet sitesi de yapılan reklamların tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı olması nedeniyle idari işlem uygulanmak üzere Ticaret Bakanlığına bildirildi.

Ayrıca söz konusu tanıtım ve satışlardan dolayı toplam 16 kişi, internet sitesi ve firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Bu yıl ocak ayından bugüne kadar sağlık beyanı mevzuatına aykırı şekilde ürün tanıtım veya satışının yapıldığı internet sitelerine 200 bin lira, televizyonda yapılan tanıtımlardan dolayı yayıncı kuruluşlara ise 6 milyon 150 bin lira olmak üzere toplam 6 milyon 350 bin lira idari ceza uygulandı.''

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
25.09.2019

Herbalife satan şarlatanlar da cezalandırılmalı.

sonundaaa

26.09.2019

Yaşadığımız deprem sarsıntısında ölseler gram üzülmeyeceğim 2 bin küsur site sahibi ve onların şakşakçıları.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ