Sağlığınızla İlgili Muhtemelen En Çok Merak Ettiğiniz Sorular ve Cevapları

Sağlığınız her şeyden önemli. Sizin de muhtemelen bir yerde aklınıza düşmüş soruları ve onların cevaplarını sizler için derledik.

Not: En doğru bilgi için uzmana danışın.

1. Cep telefonu kansere neden olur mu?

Bu konuda yapılmış birçok çalışma bulunmakta. Yapılan çalışmalar, cep telefonu kullanımının kısa süreli veya uzun süreli kullanıcılar arasında önemli bir beyin tümörü riski oluşturmadığını ancak ileri zamanlar için daha fazla takip gerektiğini göstermektedir(K). Bu yüzden cep telefonuyla konuşurken kulaklık kullanın ve vücudunuza çok yaklaştırmamaya çalışın.

2. Öpüşmekle AIDS bulaşır mı?

Hayır. HIV virüsü cinsel yolla veya kan yoluyla bulaşır. AIDS hastaları korunarak cinsel ilişki yaşayabilmektedirler. Öpüşmek, aynı havuza girmek veya sarılmakla bulaşmaz.

3. Mikrodalga kansere neden olur mu?

Hayır. Mikrodalga fırın yiyecekleri size zarar verecek derecede değiştirmez. Mikrodalga fırın yiyeceklerinizdeki su moleküllerini harekete geçirir ve böylece ısınmasını sağlar. Bazı gıdaların bu fırında besin değeri düşebilir fakat kanser etkisi yarattığına dair kesin bir kanıt yoktur.

4. Grip ya da nezle hangi aşamada bulaşıcıdır?

Siz tamamen iyileşene kadar! Hastalık belirtisini ilk fark ettiğiniz anın 24 saat öncesinden itibaren bulaşma ihtimali başlar ve siz iyileşene kadar devam eder.

5. Uzun süre ekrana bakmak gözleri kör eder mi?

Hayır. Bunu uzun koşu yapıp bacaklarınızın ağrıması ve dinlendikten sonra geçmesi gibi düşünebilirsiniz. Eğer doğru şekilde koşarsanız bacaklarınızda kalıcı bir hasar bırakmaz ve dinlendikten sonra gücünü toplar. Ekrana da, doğru mesafede bakarsanız uzun süre sonra göz kaslarınız yorulur fakat dinlendiğinde eski sağlığına kavuşabilir.

6. Alzhemır'ın kesin tedavisi var mı?

Maalesef, yok. Yine de araştırmalar beyin egzersizlerinin ve beslenmenin etkili olabileceğini gösteriyor.

7. Güneşlenmek kansere neden olur mu?

Aslında güneş ışınları cildinize ilk temas ettiğinde üstte kalan ölü deriyi yakar ve bronzlaşırsınız. Bu yüzden derin bir etki yapmaz fakat doğru saatlerde, koruyucu krem kullanarak güneş ışığına çıkmak önemlidir.

8. Grip ya da soğuk algınlığında spora ara verilmeli mi?

Tam olarak değil. Semptomlar boynun üstünde ise, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hapşırma veya boğaz ağrısı gibi, egzersiz çok az risk oluşturur veya oluşturmaz.Aslında, hafif ile orta derecede yapılan egzersiz bağışıklık sistemi işlevini artırmaya yardımcı olabilir. Fakat semptomlarınız vücut ağrıları, göğüste sıkışma ve öksürüğü içeriyorsa, egzersizler ertelenmelidir.

9. Kansere yakalanmamanın sırrı nedir?

Gerçek şu ki, kanser olmamak için her şeyi yapan bazı insanlar yine de kansere yakalanıyor. Yine de sigara, sağlıksız besinler ve hareketsiz yaşam, riski arttırıyor. Riski en aza indirebilmek için uzman görüşlerini uygulamak gerek.

10. Liposuction işe yarıyor mu?

Evet yarıyor ama faydasını görmek sizin elinizde. Unutmamak gerekir ki bu uygulamayı yaptırmış olmanız tekrar kilo almayacağınız anlamına gelmemektedir. Uygun bir diyet ve egzersiz programıyla devam ettirmek önemli. Ayrıca bölgesel sarkmalardan ve selülitten kurtulmayı sağlamadığını unutmayın.

11. Hamilelikte smear testi yapılır mı?

Evet yapılabilir. En doğrusu hamile kalmaya karar verildiğinde genel bir sağlık taramasından geçmektir. Bu aşamada doktorunuz en son yaptırdığınız teste göre gerekip gerekmediğini söyleyecektir. Bu mümkün olmadığında da doktorunuz en son yaptırdığınız zamanı sorarak yönlendirmede bulunacaktır.

12. Sürekli yorgun hissetmemin nedeni ne?

Yorgunluk belirtisinin altında yatan birçok neden olabilir. Bazı ciddi sağlık sorunları yorgunluk belirtisi gösterebilir. Bu yüzden doktora danışmanız önemlidir. Fakat bunun nedeni düzensiz yaşam ve fazla sorumluluktan, düşünmek zorunda olduğunuz işlerden de kaynaklanabilir.

13. Çorap giymemek sistite neden olur mu?

Soğuk havalarda, evet! Karın, bacak ve bel bölgesinde üşütme idrar yollarında iltihaplanmaya yani sistite neden olabilir.

14. Vitamin takviyesi almak sağlığa zarar verir mi?

Bilinçsiz kullanılan bazı takviyeler sağlığınıza zarar verebilir. Doktorunuza danışarak gerekiyorsa en uygun vitamin takviyesini almanız önemlidir.

15. Neden kilo veremiyorum?

İşte en can alıcı soru. Kilo alıp vermede vücudu en çok etkileyen üç durum var: Beslenme, egzersiz ve genler. Tahmin edersiniz ki genler vücudunuzu en çok etki altında tutan özelliklere sahip.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
23.12.2018

insan neden kilo alamıyorum da koyar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ