Sağlığına Dikkat Ettiğini Düşünen Her Erkeğin Belli Sıklıklarla Mutlaka Kontrol Ettirmesi Gereken Durumlar

Toplumdaki kadınlar sağlıklarına önemli ölçüde dikkat ederken maalesef ki erkekler bu durumun üzerine pek fazla düşmüyor. Erkek bireylerin yaşam tarzları, vücutlarındaki algoritmayı değiştirip biyolojik kimliklerini bozuyor. Biz de bu yazımızda erkeklerin acilen kontrol ettirmesi gereken 9 önemli maddeyi detaylarıyla anlattık.

Tahmin ediyorsunuzdur ki erkekler kadınlar kadar doktora gitmeyi pek umursamıyor. Ölüm oranları erkeklere oranla ciddi anlamda düşük olsa da, kadınlar rutin kontrol, muayene ve daha birçok sağlıkla alakalı işler için hastanelerin yolunu tutuyor.

Leslie Schlachter bu konu hakkında şöyle diyor: 'Erkeklerin hayatı küçükken gittikleri çocuk doktorları ve ellili yaşlarındaki muayene öyküleri arasında bitip gidiyor.' Bunun üzerine haklı olarak şunu ekliyor: 'Doktora gitmek bir korku unsuru olmamalı.'

'Önleyici sağlık kontrollerini aksatmayan erkekler genelde sağlıklı vücutlara sahip erkekler oluyor. Hatta bazen bu sağlık kontrolleri, kanser ya da herhangi bir hastalığı erkenden teşhis etmemiz ve hayatları kurtarabilmemiz için adeta bir mihenk taşına dönüşebiliyor!'

Doktorlar sağlık kontrollerinin hayati önemi hakkında bizleri uyarırken biz de bu uyarılardan yola çıkarak acilen yaptırmanız gereken 9 sağlık kontrolünü bir araya getirdik.

1. Kan şekerini ölçtür.

Schlachter: 'Glikoz değerlerinin ölçümlerini her yıl yaptırmak, erkeklerin kalp hastalığı riskini azaltan en önemli unsurlardan biridir.' diyor. Yüksek kan şekerinin sebep olduğu diyabet hastalığı, kalp rahatsızlıklarını, ereksiyon problemlerini ve sinire bağlı böbrek hastalıklarını tetikleyebilir. Kan şekeri ölçümü diyabetin erken teşhisi için hayati önem taşıyor.

2. Cilt kontrolü çok önemli!

Sakal ve cilt erkeklerin makyajı diyebiliriz. Soyağacında kanser olmuş bir yakını ya da küçüklükten kalma cilt yanığı olan erkekler çok büyük kanser tehlikesi altında! Schlachter, cilt kanserinin her yaştan erkeği etkileyebileceğinin de altını çiziyor.

'Bir dermatolog tarafından rutin cilt kontrollerinin yapılması çok önemlidir. Erkek bireyler benlerini ve doğum lekelerini yakından takip etmelidir. Çünkü bu lekelerdeki değişimler herhangi bir sağlık sorununa işaret olabilir.'

3. PSA testini yaptırmayı unutma!

Yedi erkekten birinde prostat kanseri gelişebilir. Cilt kanseri dışında Amerika'da en çok görülen kanser türlerinden biri de prostat kanseridir. Prostat Spesifik Antijen, PSA testleri veya anal yoldan parmakla yapılan muayeneler ile bu kanserin başlangıcı ya da seviyesi kolaylıkla tespit edilebiliyor.

'50 ile 70 yaş aralığındaki bireyler kesinlikle kontrole gitmelidir. Bu bireyin soyağacında kanser öyküsü varsa bu testi en az 40 yaşında yaptırmalı ve tedaviye daha erken başlamalıdır.'

4. Bağırsakların ne durumda?

Kolonoskopi, 50 yaş üstündeki erkek ve kadınlar için adeta bir kurtuluş yolu olabilir, çünkü bu yaşlarda kolon kanseri riski artıyor. Risk faktörleri arasında ise soyağacında enflamatuvar bağırsak hastalığı öyküsü ve yoğun bir şekilde hayvansal yağ tüketimi bulunuyor.

'Bir erkeğin soyağacında kanser öyküsü yoksa, en geç 50 yaşında tarama testi yapılmalıdır. Daha sonrasında yapılacak kolonoskopiler, önceden yapılmış kolonoskopi taramalarının sonuçlarına bağlı olarak 3 ile 10 yıl arasında tekrarlanmalıdır.' 

5. Tansiyon ve kolesterol kontrolünü de gözden kaçırmayalım!

Erkeklerde tansiyon inmelerin en büyük sebebidir. Eğer kontrol altına alınmazsa sonuçları uzun vadede çok can sıkıcı olabiliyor. Yüksek kolesterol aynı yüksek tansiyon gibi felç, kalp krizi ve inme gibi kalp ve damar hastalıklarına yol açabiliyor. Schlachter bize şu öneride bulunuyor:

'Temel kan testi vererek kapsamlı bir kontrol yaptırın, günümüzde eczaneler bile ücretsiz bir şekilde bu temel kan testlerini yapmakta. Üstelik randevu almanıza bile gerek yok.'

Tüm 20 yaş üstü erkekler 3 ile 5 yıl aralığında, 50 yaş üstündekiler ise yılda 1 kez kolesterollerini kontrol ettirmelidir.

6. Ekokardiyogram kontrolü ile kalbini koru!

Kalple alakalı herhangi bir risk faktörü, normal bir kolesterol testi sonucu ve kan basıncı değerlerinin yanı sıra kilo kontrolüyle de yakından ilişkilendiriliyor.

Ancak ailede kalp hastalığı öyküsü ya da yüksek kolesterol ve tansiyon hastası varsa bile bu kardiyak testleri ölümcül risklerin önüne geçebiliyor.

7. Vücudumuzun tüm yükünü taşıyan o hayati organ: Karaciğer!

Karaciğer enzim testleri, kan değerlerinin bir kısmını oluşturur. Kan değerleriyle birlikte, alkol ve benzeri maddeler karaciğere de kalıcı hasarlar verebiliyor. Erkeklerin bu testi yaptırmasının asıl önemi ise, karşılaştırdığımızda erkeklerde alkol tüketimi kadınlara oranla çok daha yüksek.

Schlachter bu durumu şu şekilde açıklıyor: 'Reçetesiz kullanılan ilaçlar, alkol tüketimi, enflamatuvar bozukluklar, tiroit bozuklukları, obezite ve bazı toksinler karaciğeri haddinden fazla yorduğu için erkeklerin bu enzimleri düzenli kontrol ettirmesi önemlidir.'

8. TSH Testi: Tiroit hormonların ne alemde?

Tiroitler, metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılayarak tüm hücrelere yardımcı oluyor. Tiroitlerin ürettiği bu hormonlarda en ufak bir değişiklik olursa bireyler bu durumdan çabucak etkilenebiliyor. Uzun vadede, uyuşukluk, yorgunluk ve kontrolsüz kilo alımına sebep oluyor. TSH adı verilen bu test ise, bu hormonların işlevlerini düzgün yapıp yapmadığını kontrol etmek amacıyla doktorunuz ya da danışmanınız tarafından isteğe bağlı olarak yapılabiliyor.

Schlachter, erkeklerin yaptığı bu umursamazlığı ise şu şekilde eleştiriyor: 'Tiroit bezlerinin işlevlerini yerine getirmediğini gösteren semptomları erkekler 'yaşamın bir parçası' olarak değerlendiriyorlar. Oysaki en kısa zamanda teşhis konulursa ilaçla çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir.'

9. Şimdi de derin derin nefes alalım, çünkü sıra akciğerde!

Akciğer kanseri tüm kanserler arasında en önlenebilir kanser türüdür. Hayatlarının neredeyse tamamını sigara içerek geçiren, bu kanseri tipik olarak geliştirmeye yönelik genetik sorunları olan ve kostik kimyasallara maruz kalan bireylerde görülür.

Schlachter: 'Akciğer kanseri genellikle başka bir hastalıktan dolayı yapılan taramalarda tesadüfen teşhis konulan bir kanser türüdür. Bunun yanında akciğer kanseri taramaları da tartışmalı bir konudur, çünkü tam donanımlı bir akciğer tarama testi radyasyon bakımından ciddi anlamda zararlıdır. Bu nedenle akciğer kanseri uzmanları, akciğer kanseri taramasının gelecekte yerini alabilecek CAT taramalarını geliştiriyorlar.' diyor.

Bu arada, yıllık yapmış olduğunuz göğüs röntgeni akciğer taramasıyla aynı şey değil. Bunun da altını çizelim!

Daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyin!

Bu kontrollerin yanında Dr. Schlachter, erkeklere (ve kadınlara) hastalıkları önleyebilecekleri birkaç tavsiyede de bulunuyor!

Egzersiz yapın: Her hafta üç ile 4 kez 30-45 dakikalık egzersizler yapın. Bu egzersizlerin kardiyo ve ağırlık çalışmaları olmasına özen gösterin!

Dengeli beslenin: Yağ oranı düşük olan besinler, meyve, sebze, protein, lif, yağsız etler ve karışık karbonhidratların bulunduğu bir yeme düzeni oluşturun. İşlenmiş gıdaları ve fazla şeker tüketimini sınırlandırın.

Su için: Yeteri kadar sıvı tüketin, asla susuz kalmayın.

Sigarayı bırakın: Kanser teşhislerinin neredeyse %90'ı sigara içen kişilere konuluyor. Sigara diğer kanser risklerini de arttırıp kronik rahatsızlıklara yol açıyor.

Alkolü abartmayın: Aşırı alkol tüketiminden kaçının.

Mışıl mışıl uyuyun: Her gece en az 7 saatlik bir uykuya ihtiyacınız var!

Bunlar da ilgini çekebilir:

Yaşam Tarzın Ne Kadar Sağlıklı?
Tariflerde Kullandığınız Ürünlerin Bazılarını Daha Sağlıklı Alternatiflerle Değiştirmek İstemez misiniz?
'Kahve, Kalp ve Damar Hastalıklarından Ölüm Riskini Azaltıyor'
Sağlıklı ve Doyurucu Öğünler Mümkün! İşte Şahane 10 Tarif

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
16.05.2022

Aşırı yararlı bu içerik için teşekkürler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ