Sağlığın En Ucuz Yolu ‘Fermente Gıdalar’ın Faydalarını Biliyor muydunuz?

Öncelikle fermantasyon nedir?

Fermantasyon, en genel tanımıyla, karbonhidratları alkol veya organik asitlere dönüştürmek için, bakteri veya maya gibi mikroorganizmaların kullanılması sürecidir. Bira, ekmek ve şarap üretimi de bir çeşit fermantasyondur ancak bu yazıda konumuz, laktik asit fermantasyonu ile elde edilen faydalı bakterilerle dolu fermente gıdalar.

Peki fermente gıdaların faydaları nelerdir? 

Fermente gıdalar bağırsak florasına yardımcı olur.

Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakterileri almanız, mide ve bağırsak sisteminizde destekleyici bir mikrobiyotik ekosistem oluşturur. Bu yararlı bakteriler, kalın bağırsağınızda yaşar ve hastalıklara neden olan mikropları yenmenize yardımcı olur.

Sindirime yardımcı olur.

Canlı fermentlerin asidik yan ürünleri, diyetlerimizdeki, özellikle sindirimi zor olan laktozun içindeki mikrobesin ve makrobesleyici ürünlerin parçalanmasına yardımcı olur. Bu sindirim yardımı, göbek şişmesini ve diğer mide-bağırsak sıkıntılarını önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle fermente gıda tüketimi doktorlar tarafından da sıklıkla tavsiye edilir. Öte yandan mide ve bağırsak sorunlarını dikkate almamak, hazımsızlıktan kansere kadar pek çok rahatsızlığa sebep olabiliyor.

Endokrin sistemini destekler.

Metabolizmanın yanı sıra duygusal durumunuzu ve bağışıklık sisteminizi de kontrol eden mide-bağırsak sistemi, endokrin sisteminin en büyük parçasıdır. Bu sistem, kilo kontrolünde de oldukça önemlidir.

Besin emilimine yardımcı olur.

Fermentlerin yardımıyla sindirilmiş besinler, en çok fayda sağlanabilen formlarına dönüşür. Bu besinler, vücut tarafından hızlı ve kolay bir şekilde kullanılır. Örneğin kalsiyumun, fermentlerde bulunan yararlı bakterilerden gelen asidin yardımı ile tüketilmesi, genç kadınların sağlıklı kemik yoğunluğunu korumaları için son derece önemlidir.

Cildinizin parlak olmasını sağlar.

Fermente gıdalar ayrıca cilt parlaklığı ve parlak saç derisi için B12 vitamini, folik asit ve biyotin gibi güzellik artırıcı besin maddelerini sentezler.

Peki nelerdir bu fermente gıdalar;

Kefir

Kefir, sütteki laktozun, laktik asit ve alkollü fermantasyonundan kaynaklanan eşsiz bir fermantasyon ürünüdür. Nispeten kararlı ve spesifik bir laktik asit, bakteri ve maya dengesine sahip kefir tanelerinin mikrobik aktivitesi tarafından üretilir.

Kendi kefirinizi yapmak isterseniz; 👇

Sağlık Deposu Kefir Nasıl Yapılır?

Turşu

Başlangıçta gıdaları saklamak amacıyla yapılan turşu kurma işlemi, sonradan lezzet tutkunlarının sürdürdüğü bir gelenek halini aldı. Salatalıktan lahanaya pek çok sebzenin turşusu, faydalı bakterileriyle vücudu temizleyip detoks etkisi yapmasıyla ünlü.

Turşu nasıl kurulur bilmeyenler için; 👇

Her Yemeğin Yancısı Kütür Kütür Turşu Nasıl Kurulur?

Boza

Darı, mısır veya pirinç ezilir, içine su katılır ve süzüldükten sonra fermantasyon işlemi uygulanır ve içine şeker katılır. Şeker olmasa daha sağlıklı olacaktı ama yapacak bir şey yok; lezzeti böyle sağlanıyor…

Yoğurt

Yoğurt fermente gıdaların en bilinenidir fakat tabii ki marketlerden kapalı olarak aldığımız yoğurtlardan bahsetmiyoruz. Artık birçok insan eskiye döndü ve kendi yoğurdunu kendisi yapıyor. İnternette yapacağınız küçük bir araştırmayla siz de kendi yoğurdunuzu kendiniz yapabilirsiniz.

Evde yoğurt yaparken bunlara dikkat! 👇

Göle Değil Kavanoza Yoğurt Çalıyoruz: Evde Sağlıklı Yoğurt Yapmanın 13 Püf Noktası

Sirke

Sirke de yoğurt gibi artık evlerde sıklıkla yapılıyor. Sirke yalnızca yiyecek olarak değil temizlikten saç bakımına kadar birçok alanda kullanılıyor. Sirkeyi doğrudan tüketmek kolay olmayabilir ama salatalarınıza ya da uygun yemeklere az miktarda ekleyerek tüketebilir ya da sebzelerinizi sirke ile yıkayabilirsiniz.

Birbirinden sağlıklı sirke tarifleri; 👇

Bedava Sirke Baldan Tatlıdır Dedirtecek Ev Yapımı 11 Farklı Sirke Tarifi

Tarhana

Tarhanayı, şanslı olanlar memleketlerinden en doğal biçimde temin edebiliyor. Tarhana nispeten içine zararlı maddelerin katılma riskinin en az olduğu ürünlerden biri olduğundan (paketli olanlar dışında) aktarlardan ya da yöresel ürünler satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.

Mis gibi tarhana tarifi; 👇

Kış Aylarında Hastalıklarla Savaşan Süper Kahraman: Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Fermente edilmiş gıdalar ne sıklıkta tüketilmeli?

İlk seferde fermente gıdalara aşırı yüklenmek doğru olmaz. Başlangıç için en ideal yöntem, fermente gıdaları diyetinize azar azar eklemek. Herkesin bu gıdalara karşı reaksiyonu farklı olabilir. Tek seferde fazla fermente gıda tüketmeniz durumunda, normalden sık bir şekilde tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. Haftada bir veya iki çorba kaşığı tüketerek vücudunuzun göstereceği reaksiyonu keşfedebilir ve reaksiyonunuza göre tüketimi artırarak, öğünlerinize eklemeye devam edebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda, olumsuz reaksiyon göstermeyen vücutlar için günde bir yemek kaşığı fermente gıda tüketmek, tüm faydalarını elde etmek için fazlasıyla yeterlidir.

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti