Sağlığımıza Yavaş Yavaş Zarar Verip Çok Ciddi Sorunlara Yol Açan 12 Günlük Alışkanlık

Aslında soğuk suyla el yıkamanın daha sağlıklı olduğunu biliyor muydunuz?

1. Cüzdanı arka cebinize koymak

Herkesin bildiği gibi, pantolonların arka cepleri özellikle cüzdan taşımak için oldukça ideal. Fakat ideal olduğu kadar sağlıklı değil! Yaklaşık 15 dakika cüzdanınızın üzerine oturmak, omurganızın ve omurga bağlarınızın kaymasına neden olabilir. Zamanla bir asimetri oluşturarak, omurganızın normal hizasını bozabilir. Uzun süre cüzdanınızın üzerine oturmak kronik bel ağrısı, siyatik hastalığı ve omurga eğriliğine neden olabilir.

2. Yatağa elektronik eşyalarınızla girmek

Yapılan son araştırmalar yatağa elektronik aletlerle gitmenin uyku kalitesini etkilediğini ortaya çıkarttı. Fakat Ulusal Uyku Kurumu tarafından yapılan anket sonucunda da yetişkinlerin yaklaşık %89'unun, çocukların ise %75'inin yatak odasında en az bir elektronik alet bulunduğu belirtildi. 

Elektronik aletleri uyumadan önce kullanmak hem uyku kalitesini etkiliyor, hem de kilo almanıza ve gün içerisinde yorgun hissetmenize neden oluyor. Ayrıca üretkenlik seviyesini, öğrenme becerilerini ve stres seviyesini de olumsuz etkiliyor. Uyumadan en az bir saat önce kendinizi bütün elektroniklerden soyutlamak uyku kalitesini de sağlığınızı da olumlu yönde etkiliyor.

3. Ellerinizi sıcak suyla yıkamak

Yapılan araştırmalar sıcak ve soğuk suyun ellerdeki bakteri ve mikroplara karşı etkili olduğunu göstermiştir. Bu araştırmalara göre 38 derece ile 16 derece sıcaklıktaki suyun bakterileri azaltmada herhangi bir hayati değişiklik göstermediği ortaya çıktı. Dahası soğuk suyun ellerimiz için sıcak sudan çok daha sağlıklı olduğu belirtildi. 

Sıcak suyun bakterileri öldürdüğü düşünülse de bu konuyla ilgili yanlış bir algı var. Sıcak su bakterileri öldürmez, kaynar su öldürür. Bu nedenle özellikle tıbbi malzemeler sterilize edilsin siye kaynar suda temizlenir. Kaynar suyla ellerinizi yıkamak da bir seçenek olmadığı için soğuk su daha iyi bir çözümdür. Ilık su cildinizi yumuşatır ve ellerinizi mikroplara karşı daha savunmasız bir hale getirir.

4. Pet şişeden su içmek

Pet şişeden su içmenin güvenilir ve sağlıklı olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bütün malzemeler doğa dostu ve güvenilir değildir. Pet şişeler yüksek ısıya maruz kaldıklarında tehlikeli kimyasallar salarlar. 

Eğer pet şişeyi sıcak bir günde arabada bırakırsanız, plastiğin yüzey katmanı içtiğiniz suya da karışan zehirli bir kimyasal salmaya başlar. Bu kimyasal iç salgı bezlerini etkileyerek meme kanser ve deri hastalıklarına yakalanma riskinizi arttırır.

5. Yemeğinizi hızlıca yemek

d2ebzu6go672f3.cloudfront.net

Yapılan araştırmalar yemeği hızlı yemenin ve hızlı çiğnemenin birçok sağlık problemine neden olabileceğini ortaya çıkarttı. Hızlıca yemek, hızlı bir şekilde kilo almanıza neden olur ve diyabet, kalp hastalıkları, inme riskini arttırır. 

Ayrıca hızlı yemek yediğiniz zaman beyne doyma sinyali geç gittiği için daha fazla yeme ihtiyacı hissedersiniz. Böylece doymuş olsanız da yemeye devam edersiniz çünkü beyninizin doyduğunuzu anlamak için yeterli zamanı olmayacaktır.

6. Yemekten hemen sonra dişleri fırçalamak

Bazılarımız yemekten hemen sonra dişlerini fırçalamaya alışkın olsalar da yapılan araştırmalara göre yemekten en az 30 dakika sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Dişlerimiz diş minesiyle korunur ve yemeklerden gelen asit dişlerimizin minesine zarar verir. Dişlerimiz yemekten hemen sonra en zayıf halindedir. 

Neyse ki vücudumuz tükürük sayesinde yüksek asit seviyesini dengeleyebilir ama bu zaman alır. Bu nedenle yemekten hemen sonra dişimizi fırçalamak kendi dişimize saldırmakla aynı anlama geliyor. En iyisi tükürüğün, dişinizi fırçalamadan önce asit seviyesini dengelemesine izin vermeniz. Yine de rahatsız hissediyorsanız ağzınızı suyla yıkayabilirsiniz veya şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.

7. Kulağınızı kulak çubuğuyla temizlemek

Kulaklarınızı pamuklu kulak çubuklarıyla temizlemeniz aslında tahmininizden daha çok zararlı. Yapılan araştırmalara göre kulağınızı böyle temizlediğiniz zaman kulak kiri, kulak kanalına itiliyor. Bu nedenle de enfeksiyonlar, kulak çınlaması, iltihap gibi sağlık sorunları yaşanır. 

Kulak kirine müdahale etmeden kendi kendine akmasını beklemek daha doğrudur. Kulak kiri, kulak kanalına bir filtre görevi görür ve kirin, tozun kulak kanalına girmesini engeller. Siz bu doğal kiri temizlediğiniz zaman kulaklarınız dışarıdan gelen kire karşı savunmasız bir hal alır. Yine de temizlemek istiyorsanız küçük havluları kullanmanız daha iyi olacaktır.

8. El kurutma makinelerini kullanmak

El kurutma makineleri, kağıt havlulardan daha fazla doğa dostu olabilir ama kesinlikle sağlıklı değildir. Yapılan bir araştırma özellikle de topluma açık yerlerde bulunan el kurutma makinelerinin ellerimize mikrop saçtığını gösterdi. Bu makinelerdeki mekanizma bakteriyi hava yoluyla ellerimize saçıyor. 

Araştırmanın sonuçlarında ise bakterinin birçok çeşidinin bu yolla ellerimize geçtiği belirtildi. Bu nedenle çevre dostu olmasa da daha sağlıklı olanı aslında kağıt havlu kullanmak.

9. Çok fazla meyve suyu tüketmek

Portakal suyunun birçok vitamin bakımından zengin olduğu biliniyor. Hatta meyve suyu içmenin de iyi bir alışkanlık olduğu düşünülüyor. Fakat gereğinden fazla meyve suyu içmek sağlık açısından zararlıdır. Çünkü dişlere zarar verir, obezite ve 2. tip diyabeti tetikler. İçerisinde bulunan yüksek seviyedeki fruktoz bunun temel sebebidir. Hangi meyve suyunu içtiğinizin hiçbir önemi yok çünkü en kaliteli meyve suları bile önemli bir miktar şeker içerir.

10. Çok fazla tuz tüketmek

Tuz tat bakımından iyi gelse de, sağlık açısından hiç de iyi değildir. Tükettiğiniz tuz miktarının sağlığınıza direkt etkisi vardır ve yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve mide kanseri ile ilişkilidir. 

Tuz sağlık için belli bir miktarda gereklidir. Çünkü vücudumuza su da alırız ve suyun fazlası kan basıncını etkiler. Sadece dozunu ayarlamamız gerekiyor.

11. Çok fazla uyumak

Uyku vücudun dinlendiği ve kendini yenilediği zamandır. Fakat fazla uykunuz sağlığınız için daha iyi olduğunu düşünerek yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalar sonucunda aşırı uykunuz, sağlığa ciddi zararlar verdiği ortaya çıktı. 

Doğru miktarda uyku kişiden kişiye değişir fakat ortalama olarak 7-9 saat arasında olmalıdır. Sürekli olarak fazla uyku ise depresyon, kalp hastalıkları, obezite ve beyin fonksiyonlarında sorunlarla ilişkilendirilir.

12. Bütün gün oturmak

İnsanlar genelde birçok aktiviteyi oturarak yaparlar. Sürekli oturmak ise görmezden gelemeyeceğimiz birçok sağlık sorunuyla yakın ilgilidir. Tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve obezite bunlardan bazılarıdır. Eğer işiniz gereği sürekli oturmak zorundaysanız da, her 30 dakikada bir mola vererek bu negatif etkileri atmak için kısa bir süreliğine ayakta durabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR

cüzdanım okadar dolu olsa benimde götüm yamulurdu

07.09.2019

O kadar şişkin bir cüzdanımız olursa bel sağlığımızı düşünmeye başlarız. Şimdikiler kağıttan hallice.

Pasif Kullanıcı
07.09.2019

o nasıl cüzdan ya asker bavulu gibi

TÜM YORUMLARI OKU (13)