Diyarbakır Tabip Odası (DTO), “14 Mart Tıp Haftası” etkinlikleri kapsamında, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) toplantı salonunda, “Sosyal Eşitsizlikler” konulu panel düzenledi. Birçok sağlık görevlisinin izlediği paneli açan DTO Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir, Tıp Haftası kapsamında kentte etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Halis Yerlikaya ise sağlığın yalnızca tıbba indirgenemeyeceğini, sağlık meselesinin bir sistem sorunu olduğunu vurguladı. Yerlikaya, barış ve adaletin olmadığı yerde sağlıktan bahsedilemeyeceğini söyledi.
Cumhuriyet'ten Mahmut Oral'in aktardığına göre, Türkiye’de sağlık eşitsizliği konusunda sunum yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kayhan Pala ise dünyadan ve Türkiye’den çeşitli veriler paylaştı. Ülkemizde yaşanan sağlık sorunlarının bölgesel farklılıklar gösterdiğini dile getiren Pala, sağlığa erişim konusunda Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında korkunç bir eşitsizlik olduğunu söyledi. Pala “Türkiye’de ölen her üç kişiden biri 65 yaşını göremiyor. Kastamonu’da yüz kişiden 19’u, Şırnak’ta ise ölen yüz kişiden 56’sı, 65 yaş altıdır” dedi.
Eşitsizliğin toplumun sağlığını doğrudan etkilediğini kaydeden Pala, sağlık gereksinimleri karşılanmayan insanlar arasında, doğu-batı kıyaslaması yaptıklarında yine ciddi bir fark görüldüğünü anlattı. Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en fazla yoksul çocuk bulunan ülke olduğunu dile getiren Pala, ülkenin doğusuna baktıklarında bu fotoğrafın daha fazla kötüleştiğini vurguladı. Pala, “Doğduğu koşullardan dolayı bir yılını dolduramayan çocuklar var. Batıda bir yılda doğan her bin çocuğun 11’i hayatını kaybediyor. Doğuda bu rakam 24’e çıkıyor” diye konuştu.
Batıdakiler 1 çocuk anca yaparken doğudakiler 275 çocuk fırlatıyor zaten, sorun teșkil edeceğini düşünmüyorum.
OECD arasin da son siralarda olmamiz şaşirtti mi bizi hayirrr ama lafa gelince avrupa bizi kiskaniyaaaaahhh yaziktir yahu ölüm oranlarina mi üzülürsün emeklilikte 65 yaşini göremeden yillardiir çabala uğraş sonuç hüsran çokkkk problemlerimiz var ülkece çokkkkk
Yani eğitimsizlik bir faktör değil.