Sağdan Soldan Duyduğu Bilgilerle Uzmanlara Caka Satan "Kulak Mollalarının" Tedavülden Acilen Kalkması Lazım

Hiçbir eğitimi olmadan eğitimli olanlardan çok daha yüksek sesle, bazen yalan yanlış ifadeler de paylaşan kişiler tanıdık geliyor değil mi?

Ekonomi, bilim, siyaset, her alan kulak mollaları tarafından işgal edilmiş durumda. İnsanlar uzmanlar yerine kulak mollalarına prim verdiği sürece sonumuz ne olacak, bilemiyoruz...

Cahil cesareti tabirini bilirsiniz, bir konuda bilgisi az olan kişi o konunun uzmanından daha fazla güvenir kendine.

Hatta bilgisi az olanın sesi çoğu zaman daha fazla çıkar, bunun bir istisna olmadığını anlamak için yukarıdaki grafiğe bir bakmak yeterli.

Dunning-Kruger Sendromu tam olarak bunu anlatır.

Ufak tefek başarılarını, sağdan soldan duyduklarını konunun uzmanlarından bile daha fazla önemseyen insanlar salgın döneminde iyice arttı.

Otoritelerin söylediklerini tamamen yanlış olarak görüp kanıtları hiçe saymak, çok az bilgiyle hatta bilgi kırıntısıyla bilgelik taslamak bazı insanlar için alışkanlık oldu bile diyebiliriz. Çok konuşan, az dinleyen insanlarla çevrelenmiş haldeyiz.

Şu örneği hatırlıyorsunuzdur. 👇

Doç. Dr. Bilge Demirköz, ODTÜ’deki akademisyenliğinin yanı sıra CERN’de araştırmacı olarak görev almış bir bilim insanı. Muhtemelen bir sohbette duyduğu bilgiyle ona araştırmasını salık veren bu internet kullanıcısı profilinin yeni bir adı daha var, ondan bahsetmek istiyoruz.

Kavramın ortaya çıkışı, bazı özel namazlarda okunan vaazları kaçırmadan dinleyen ve bunları hafızalarına kazıyan kişilerden çıktı.

Vaktiyle medrese eğitimi almamış, hatta okuma yazma bile bilmeyen kişiler vaazları ezberlediği için anlatılanlar sanki kendi keşfettikleri hikmet incisiymiş gibi ortamlarda satarlardı. Hatta medresede eğitim alanlardan bile daha fazla sözleri geçerdi, onlara takılan isim ise kulak mollası idi.

Bu kulak mollalarının aralarında fetva vermeye çalışanlar bile oluyordu.

Hiçbir eğitimi olmadan eğitimli olanlardan çok daha yüksek sesle, bazen yalan yanlış ifadeler de paylaşan kişiler tanıdık geliyor değil mi? İçeriğin başında paylaştığımız modern versiyonlarıyla bol bol karşılaşıyoruz. Kulak mollaları bugün de zirvesini yaşıyor.

Google'da yaptığı birkaç ufak araştırmayla ya da YouTube'da izlediği programlarda öğrendiklerini hiçbir süzgeçten geçirmeden zihnine işleyenler...

Sonra da birkaç süslü laf bularak bunları kendi ürettikleri fikirlermiş gibi orada burada uzun cümlelerle anlatıyorlar. 'O öyle değil bu böyle' diye özellikle Twitter gibi sosyal mecralarda kulak mollalığı yapıyorlar. İlginç yanı eski zamanlarda olduğu gibi şimdi de onlara hürmet ediliyor, gerçekten bilgiye sahip olanlardan çok daha fazla kıymet görüyorlar.

Şuradaki özgüvene bakar mısınız?

Bahsettiğimiz gibi, gelişine yorum yapan bu kullanıcıları ciddiye alan çok kişi var. Yani kulak mollalığına verilen itibar, siyasi tartışmalarda da gerçeği ne kadar kovaladığımızın bir yansıması olabilir. 'Çalıyorlar ama olsun ötekiler de çalıyor' gibi bir mantık zincirini kurabilen seçmenler 'Uzman ne diyorsa desin, ötekinin dediği daha doğru' diyerek kolayca yarı-cahilliği yani kulak mollalığını övebiliyor.

Kulak mollalarını gördüğünüz yerde tanımanız için bunları anlattık, farkında olmadan onları ciddiye alırsanız yaşanacak olanı şu görsel özetliyor.

Cahille sohbet edin ancak cahil olduğunu bilin. Herkesin bilge olma şartı yok ancak bilgeyle cahil arasındaki ayrımı yapabilecek kadar da bilinçli olmaktan zarar gelmez.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Birini Manipüle Edip Fikrinizi Benimsetmek İstiyorsanız Uzağa Gitmeyin, Bu İçeriği Okuyun Yeter
Günlük Hayatta Çok Daha Mutlu Olmak İçin Mutlaka Uygulamanız Gereken Basit Ama Etkili 16 Detay
Her Gün Fincan Fincan İçtiğimiz Kahveyle İlgili Bu Bilgileri Kahvecide Sıra Beklerken Bile Satabilirsiniz
Yanlış Olduğunu Bile Bile Sorgulamadan Yapmaya Devam Ettiğimiz Şeylerin Psikolojisi: İşlevsel Aptallık

Popüler İçerikler

Mustafa Keser Genç Şarkıcıların Saygısız Tavırlarından Rahatsız: "Enselerine Sille Çekmek İstiyorum''
Skandal Bir Olayla Gündeme Gelmişti: Patiswiss'in Yeni CEO'su Belli Oldu
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
YORUMLAR
13.08.2021

En güzel örneklerini YouTube da düz dünya videolarında ve yorumlarında görebilirsiniz..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ