Safra Kesesi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Genellikle herhangi bir problem çıkarana kadar safra kesesi kontrol ettirilmez. Safra kesesinde oluşan herhangi bir sorun bazen hiçbir belirti göstermezken bazen de çok acı verici belirtiler gösterebilir. Özellikle bulantı ve kusma, ağrı, ateş ve titreme, bağırsaklarda dengesizlik her safra hastalığında görülebilen belirtilerdir. Bu organda görülen hastalıklar tedavi edilmediği takdirde karaciğer, böbrek ve beyin gibi organlara ciddi zararlar verebilir. Peki, safra için hangi bölüme doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

Öd kesesi de denilen safra kesesi, bazı omurgalı canlılarda bulunur. İnsanlarda safra kesesi, karaciğerin sağ lobunun altında sığ bir yerindedir. Bu organ, safranın ince bağırsağa salınmadan önce depolandığı yerdir. Yetişkinlerde safra kesesinin uzunluğu genellikle 7 ila 10 santimetre arasında, kapasitesi ise 50 mililitredir. Safra kesesinin boyu, şekli ve yeri insanlardan insana farklılık gösterir. Aynı zamanda bu organ kişide hiç oluşmamış da olabilir. Ana görevi safra depolamak ve gerektiğinde bağırsağa iletmektir. Birçok hastalığa neden olabilen safra kesesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

SAFRA KESESİ HASTALIKLARI NELERDİR?

Safra kesesinde en sık görülen hastalıkların başında taş oluşumu gelmektedir. Bu taşlar kolesterol ve bilirubin içerdiğinden dolayı bu isimlerle de bilinir. Yaş ilerledikçe safra kesesinde taşların oluşma riski artar. Özellikle kadınlarda daha sık karşılaşılır. Karın ağrısı ile kendine belli eden bu rahatsızlık zamanla bulantı, kusma, ateş gibi belirtiler gösterebilir.

Safra kesesi taşları bir süre sonra organda iltihaplanmaya neden olur. Bu iltihaplanma akut kolesistit adıyla bilinmektedir. Safra kesesinde gelişen enfeksiyon sonucu kesenin duvarında kalınlaşma ve ödem oluşur. Ödem safra kesesinde akut iltihaplanmaya yol açar. Bu durum ise her zaman safra taşlarından kaynaklanmaz. Bağışıklık sistemi düşük olanlarda, kanser tedavisi görenlerde az bir ihtimalle iltihaplanma görülebilir. Safra kesesinin çıkarıldığı durumlarda bazen komplikasyonlar oluşur. Buna bağlı olarak safra yolunda yaralanmalar ve daralmalar görülebilir. Genellikle yapısal özelliklerden ve teknik hatalardan kaynaklanmaktadır.

Ana safra yollarının tıkanması sonucunda ise bağırsağa safra akışı durur. Bu hastalığa tıkanma sarılığı denilmektedir. Tıkanmayla birlikte ciltte sararmalar görülür. Eğer bu tıkanma tedavi edilmezse karaciğerin dokusuna zarar verir. Safra yollarında görülen tek şey tıkanma değil aynı zamanda kistler de görülebilir. Bu kistler koledok kistler olarak adlandırılır. Bu kistlerin birçok tipi vardır. En çok görüleni ise ana safra yolunu tutan genişlemedir. 

Bu hastalıklardan kaynaklı safrada ileri ki zamanlarda kanser oluşabilir. Bunlar agresif tümörlerdir. Sarılık ve karın ağrısı en çok görülen belirtilerdendir. Safra kesesi kanserinin tek tedavi şekli cerrahidir. İleri evrelerde ise bazı ilaçlar verilir. Aynı zamanda safra yolunda da kanser oluşumu görülür. Bu tümörler karaciğer organında ya da pankreastaysa kütle halindedir. Ağrı, kaşıntı, sarılık, kilo kaybı, koyu renkli idrar veya açık renkli dışkı safra yolu kanserinin belirtilerindendir.

SAFRA KESESİ İÇİN HANGİ BÖLÜME / DOKTORA GİDİLİR?

Safra kesesiyle ilgili problem yaşayanların hastanelerin genel cerrahi bölümüne ya da gastroenteroloji doktorlarına gitmeleri gerekmektedir. Bu hastalıkların tanısında kan tahlilleri, bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi gibi tetkiklerden yararlanılır.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Horlama İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?
Guatr İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!