Sadece Üretken Bir Beyne Sahip Olan İnsanların Bilip Uyguladığı 16 Basit Prensip

Aralarında 7 milyarder, 13 olimpiyat şampiyonu, 20 sınıf birincisi öğrenci ve 200'den fazla başarılı girişimcinin olduğu olağanüstü üretken insanlarla yapılan görüşmelerde, son derece basit ve açık uçlu bir soru soruluyor: Üretkenliğinizin bir numaralı sırrı nedir? 

Verilen cevapların analiz edilip damıtılmasıyla ortaya çıkan 16 prensibi sizin için listeledik.

1. Para kaybedilir ve tekrar kazanılır; ancak harcanan zaman geri kazanılamaz.

Ortalama insanlar günlerini saatlere, yarım saatlere bölerek yaşarken, olağanüstü üretken insanlar dakikaların kıymetini bilir; üretkenlik için zamandan daha değerli bir şey olmadığının farkındadırlar.

2. Bir günde yalnızca 1.440 dakika vardır.

7 olimpiyat madalyası, 9 dünya şampiyonluğu bulunan efsanevi cimnastikçi Shannon Miller, kendi başarı sırrını şöyle veriyor: 'Günlerimi dakikası dakikasına planladım. Bana göre hayatı yönetmek için önce dakikaları yönetebilmek gerekiyor'. 

3. Zihninden en yüksek verimi hangi saatlerde alabildiğini çoktan kavramış olan üretkenler, günün en önemli işine bu saatlerde odaklanır.

İster masa başı çalışan olsun, ister bestekar; üretken beyinler amaçlarına ulaşmalarında en çok etkisi olacak şeye ne zaman konsantre olmaları gerektiğini bilir.

4. Görülen o ki, yapılacaklar listesindeki işlerin ortalama sadece %41'i tamamlanabiliyor.

Ve geriye kalan tüm işler, Zeigarnik etkisi (bir şeyleri tamamlama dürtüsü) yüzünden stres ve uykusuzluğa sebep oluyor. 

Üretken beyinlerin mutlaka ya zihinlerinde, ya da gerçekte tuttukları bir ajandaları vardır; ve günlerini 15'er dakika üzerinden çoktan planlamışlardır. (Araştırmalar gerçekten de 15'er dakikalık planlamaların verimlilik üzerinde %95 etkisi olduğunu göstermiş).

5. Kendilerini nasıl sabote edebileceklerini de iyi öngörüp, buna dair önlemlerini alırlar.

Gelecekteki halinize güvenebileceğinizden emin misiniz? Marketten bir sürü meyve sebze alıp bütün hafta sağlıklı beslenmeye karar verip sonraki hafta dolapta çürüyen yeşillikleri görünce hiç mi üzülmediniz? 

Üretkenler, gelecekte de doğru aksiyonu kendiliğinden alabiliyor olmak için şu anda ne yapmak gerektiğini düşünürler.

6. İŞLER BİTMEZ. Üretkenler bunun farkındadır ve bu yüzden sevdiklerini ihmal etmezler.

Örneğin akşam yemeğini sevdikleriyle yemeye çalışmanın önemini kavramışlardır. 

Aileyle / sevdiklerimizle geçirilen zaman, spor yapmak, çeşitli hobilerle uğraşmak... Kendileri için önemli olan iş dışı aktiviteleri de kaydeder ve programlarına sadık kalmaya çalışırlar.

7. Her şeyi hafızalarına kaydetmeye çalışmak yerine defter taşırlar; zihinlerini özgür bırakırlar.

Akıllarına gelen gerekli gereksiz her şeyi yazarlar. Böylelikle hatırlamak zorunda kalmaz, zihinlerine hamallık yaptırmazlar.

8. Gelen her maili hemen okuyup cevaplamak yerine, belirledikleri zaman dilimleri vardır.

Bu insanlar maillerini sürekli kontrol etmez; gelen her uyarı ya da titreşimde gelen kutusuna ne düşmüş diye bakmazlar. Bunun yerine, hızlı ve etkili şekilde mail kontrolü için belli zaman aralıkları tanımlarlar. Bu bazıları için günde bir kere olabileceği gibi, bazıları için sabah mesai başında, öğle molasından hemen sonra ve mesai bitiminden önce olabilir.

9. Toplantılardan mümkün olduğunca kaçınırlar!

İş hayatında toplantı kadar zaman öldüren az şey var. Geç başlar, gerekli kişi bir türlü gelmez, gereksiz bir sürü insan katılır, çaycı gelir herkesten tek tek sipariş alır, projeksiyon cihazı çalışmaz, skype bağlantısı kopar, sürekli konu dağılır, uzar da uzar...

(Toplantılardan kaçabildiğiniz kadar kaçın, kaçamıyorsanız mümkünse kendiniz yönetin ve kısa tutun!)

10. 'Hayır' diyebilmeyi öğrenmişlerdir.

Başarılı insanlarla çok başarılı insanların arasındaki fark, çok başarılı insanların neredeyse her şeye 'hayır' demesidir demiş milyarder Warren Buffet. 

Bir şey 'evet, harika!' değilse, 'hayır'dır. Üretken beyinler bunu bilir.

11. En iyi sonucu verecek yönteme odaklanırlar.

Pareto ilkesi der ki, çoğu olay için etkilerin kabaca % 80'i, etkenlerin % 20'sinden kaynaklanır. Verimli ve üretken insanlar hangi eylemlerin en iyi sonucu vereceğini bilip onlara odaklanır ve kalanını görmezden gelirler.

12. Bütün işleri kendileri halletmeye çalışmaz, başkalarına havale ederler.

leadershipfreak.files.wordpress.com

'Bu işi nasıl yapabilirim?' diye değil, 'Bu iş nasıl yapılabilir?' diye sorarlar. Birinci tekil şahsı mümkün olduğunca cümleden çıkarırlar! Üretken insanların kontrol deliliği yoktur; mikro-yöneticilik yapmazlar. Pek çok zaman, 'yeterli', yeterlidir.

13. Haftanın her bir gününü özel olarak bir işe adarlar.

Mesela pazartesileri işleri toparlama günü, salıları şantiye gezisi, cuma öğleden sonraları raporlama ve gelecek haftanın planlanması... Verimliliği ve üretkenliği arttırabilmek için iş bölümlendirmeyi bilirler.

14. 10 dakikadan az sürecek işleri ertelemezler. Odaklanır ve tek seferde hallederler.

Kaç kere gelen bir maili okuyup, daha sonra ilgilenmek üzere okunmamış olarak işaretleyip posta kutunuzda bıraktınız? 

Üretken zihinler işlerini tek seferde halletmeye çalışırlar. Eğer 5 ya da 10 dakikadan az sürede bitecek bir iş ise, orada ve o anda tamamlanır. Bekleyen iş zihnin bir köşesinde kalmayacağı için stres yaratmaz ve her seferinde tekrar okuyup incelemekle zaman kaybettirmeyeceği için verimlilik de artar.

15. Sabahları rutin aktiviteleri vardır; zihinlerini yeni güne hazırlayıp verimlerini arttırırlar.

200'den fazla başarılı insanla yapılan görüşmelerden çıkan şaşırtıcı sonuçlardan biri, çoğunun her sabah rutin olarak uyguladığı aktivitelerin olması. Güne su içerek başlamak, sağlıklı bir kahvaltı ve hafif bir egzersiz pek çoğunun olmazsa olmazı. Meditasyon yardımıyla zihni boşaltmak ve gazete okumak da popüler sabah rutinlerinin arasında.

16. Son olarak, 24 saati 25 yapamayacaklarını bilirler; bu yüzden enerjilerini daima yüksek tutarlar.

Üretken beyinler daha fazla çalışabilmek adına öğün atlamaz, uykusundan kısmaz ve ara vermeden çalışmazlar. Yemeği yakıt, uykuyu şarj, molayı da pit stop olarak görürler.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
05.03.2016

ya bence böyle önemli içerikler hazırlarken giflerden uzak durun. yazıları okurken dikkat dağılıyor.

05.03.2016

#7 ve Yagami ne uyumlu olmuş aman tanrım vadfjkodsjkg

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ