16 Maddede Osmaniye Hakkında Her Şey

1. Nerelisin?

Eğer karşınızdaki size nerelisin diyorsa verebileceğiniz tek bir cevap yoktur.Çoğunlukla Osmaniye diyip yanına bir de Adana demeniz gerekecektir.Çünkü 1996 da il olan bu küçük şirin ilimizin hala Adana ya bağlı bir ilçe olduğunu düşünenler çokca mevcuttur.

2. Peki Osmaniye nerede?

Osmaniye'nin Akdeniz bölgesine bağlı bir il olduğunu kabullenmek istemeyenlerimiz olsa bile evet Osmaniye Akdeniz bölgesi sınırları dahilindedir.4 tane oldukça büyük ilmizin tam ortasında bir geçiş noktası görevi görerek kendi çapında stratejik önemini oldukça da arttırmaktadır.

3. Kadirli sorunu.

Evet her ne kadar Kadirlili hemşehrililerimiz bize bağlılıklarını kabul görmeseler ve Adanalı olduklarını iddia etselerde üzgünüz gerek fiziki gerek siyasi durumlar açısından Osmaniye il sınırları içerisindesiniz siz de bizdensiniz.

4. Yaylayı unutmak olmaz.

Osmaniyeyi haziran ve eylül ayları arasında ziyaret edecek olursanız bulacagınız insanlar memur ve asker aileleriyle şimdilerde çokca yayılmış olan Suriyelilerden başkası olmayacakdır.Çünkü Osmaniyelileri yazın 40-45 dereceye çıkan kavurucu sıcaklarından koruyan şehire 30 dakika uzaklıkta Zorkun yaylasına akın çoktan başlamıştır.Gidince de bir zorkun tava yemeden inmek kanaatimce ayıp olacakdır.

5. Denize girmek için yarım saatiniz yeter.

Evet Osmaniye denize de yaylayada yarım saat kadar uzaklıkta.Yayladan hoşlanmayan Osmaniyeliler yazlıklarına kaçıp Dörtyol kıyılarında Akdenizin tadını çıkartırlar.Tabi şu zamanlar kullanım dışı olan bir zamanların efsanesi Burnaz ı unutmak nankörlük olacaktır ;)

6. Yerfıstığının memleketi.

Meşhur yiyecek denilince biz de Antep fıstığı,pişmaniye,çilek demek isterdik ama bizimde yerfıstığımız,turpumuz,pamuğumuz akdeniz esintisinden olsa gerek zeytinimiz,narenciyemiz mevcut bence bunlarda pek yabana atılmamalı.İl girişindeki anlamsız yer fıstığı abidemize bakmayın kabuğuyla haşlandığında hiçte yabana atılmayacak bir tadı var :).Birde pabuç inciri diye bişey var denk gelirseniz çıplak elle dokunmayın.

7. BİCİBİCİ

yazın muhteşem tadı bici bici diyorum.Atatürk ilköğretim okulunun çıkışında Hüseyin ağbinin tablada yaptığı bici biciyi yemeyenimiz yoktur heralde ya da ailesi ile köşke gidip memleketimin yağız delikanlılarının futbol maçı eşliğinde ağaç altında bici bicisini kaşıklamayanımız.Onun orjinlinde de öyle muz filan olmaz yanlış öğretmeyelim.

8. Biz simite simit deriz arkadaş gevrek nedir!

Üstünün pekmezi elinize yapışa yapışa yersiniz yanına da bir sefa şalgam açın (şimdi ne alaka diyenler olur) yemeyen bilmez o tadı.Osmaniye simiti başkadır.

9. Baklava Osmaniye'de yenir

Ne Gaziantebi ne Yunanı baklava Emin amcanın pastanesinden yenir.Valisi (Şekil A Celalettin Cerrah),doktoru,işçisi,öğrencisi önde geleni arkada gideni burdan yer baklavayı.Dondurmasından bahsetmiyorum bile.

10. Bu resim herşeyi anlatır.

Evet yemek faslını gurbette okuyan üniversiteli arkadaşlarımı düşünerek bu madde ile bitiriyorum.Etli kömbesi,kısırı,tirşiği,çakıldaklısı,içli köftesi ile birçok ille yarışır ipide göğüsleriz.

11. Ünlülerimiz de mevcut

Evet Sayın Devlet Bahçeli'nin karizmasının nerden kaynaklı olduğunu biliniz.Önemlidir çünkü ilimize çok şey katmış katmayada devam edecekdir.Bir tek Devlet Bey değil Samet Aybaba,Ümit Besen,Ayşe Hatun Önal,Yaşar Kemal,Karacaoğlan da buralıdır efenim.

12. ''SOSYAL HAYAT''

Şu sıralar açılan ve projesi hala devam eden masal parkı,ufak alışveriş merkezi ve şehrin gençlerinin oturup sohbet edebileceği istasyon caddesindeki 1-2 kafesinden başka üniversitenin büyütülmesi ile canlanmış Fakıuşağındaki birkaç öğrenci mekanından ibaret bir sosyal hayat mevcut denebilirse mevcuttur.

13. OKÜ

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi yeni açılan birçok fakültesi kullanışlı binaları ile eğitim hayatına devam edecekler için iddaal gibi gözüksede bir ODTÜ değil kandırmayalım birbirimizi.Ama bir öğrenci için maddi olarak gayet ideal ve doğudan gelen öğrencilere çokta uzak olmayan mesafesi ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

14. Doğal Kaynaklar

Namıdeğer Haruniye Kaplıcaları size şifa kaynağı olmaya aday(bir Osmaniyeli olarak gidip gördüğümü ne yazık ki söyleyemeyeceğim.)Kaplıca,Ceyhan nehri kıyısında ağaçlarla kaplı bir alanda varlığını sürdürmektedir.

15. Tarihsel zenginiliğimiz

Osmaniyenin de üzerine kurulu olduğu Çukurova zamanla Hititler,Persler gibi birçok uyharlığa ev sahipliği yaptığı için tarihi de bundan nasibini fazlası ile almıştır.Birçok kale ve antik şehire sahip küçük ilimizde 10 un üzerinde tarihi mekan kaderine terk edilmiştir.Şehrin dışında kalan Karatepe-Aslantaş açık hava müzesi mevcut olsa da şehir merkezine yeni yapılan Osmaniye kent müzesi tarihi bilgilendirme açısından yetersiz kalmıştır.

16. Meşhur manzara

Galerimizi bakanın anlayıp tebessüm edebileceği şehir manzaramızla bitirelim.Küçükken büyük şehirlerde üniversite okumanın çekip gitmenin hayalini kurup havasını bile özleyerek geri dönülen onlada onsuzda olmayan ufak şehrimiz Osmaniye.

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
21.02.2018

Güzel çalışma teşekkürler

=ben

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ