Sadece Güzel Görünmek veya Süslenmek İçin Yapılmıyordu! Dövmenin Milattan Önceye Uzanan Tarihi

Merhabalar. Dövme günümüzde vücutta güzel bir görsel olarak kullanılsa da tarihte sosyal statü, ceza, şifa bulma ve mistik amaçlarla yapılıyordu. Bu içerikte dövme sanatının milattan önceki zamanlarına uzanıyoruz.

İyi okumalar dilerim.

Dövmeler, cildin rengini kalıcı olarak değiştirmek için derinin altına pigment yerleştirme sanatıdır. Bu uygulama aslında çok eskidir ve tarih boyunca insanlar için kendini ifade etmenin somutlaşmış hali olabilir.

Tarihi kayıtlara ve arkeolojik kazılara göre dövme, insanlar tarafından çok uzun zamandır uygulanmaktadır. Dövme yapmak için özel olarak hazırlanmış aletler Fransa, Portekiz ve İskandinavya çevresindeki tarih öncesi bölgelerde bulunmuştur ve tahminen yaklaşık 12 bin yaşındalardır.

Dünyadaki en eski dövme kanıtı da İtalya-Avusturya sınırında Ötzi adı verilen eski bir mumyada bulundu. Bu tarih öncesi insanın, milattan önce 5000 ile 4000 bin yılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Buz adam Ötzi'nin 57 dövmesi vardı.

Eski Cermen ve Kelt kabilelerinin bir kültür olarak dövmeyi geniş çapta uyguladıkları da yaygın olarak bilinmektedir. Ayrıca çeşitli eski Mısır mumyalarının da üzerlerinde dövmeler olduğu bulunmuştu.

Mısır ve Hindistan gibi birçok eski kültüre sahip halkların, dövmeleri bir şifa ve dini ibadet biçimi olarak kullandığına inanılmaktadır. Bazı kronik hastalıklarda şifa amaçlı dövme yaptıranlar oluyordu.

Bunun yanı sıra dövmelerin sosyal statüyü belirtmek veya birini cezalandırmak için damga amaçlı kullanıldığı da tahmin ediliyor.

Filipinler'de dövmeler aynı zamanda rütbe ve başarı işaretleri olarak kullanılıyordu ve ayrıca yaptıran kişiye büyülü özellikler kazandırdığına inanılıyordu.

Eski Yunanlılar ve Romalılarsa kölelerine ve suçlularına, kaçarlarsa teşhis edilmeleri daha kolay olsun diye dövme yaptırıyordu. Ancak Avrupa kıtasında Roma İmparatorluğu döneminde Hristiyanlık yükselişe geçince dövmeler barbarca bir uygulama olarak kabul edilmiş ve giderek yok olmuştur.

Coğrafi keşifler dönemi boyunca yani 1400'lü yıllardan itibaren okyanus ötesi ticaret yolları gelişmeye başlayınca dövmelerle ilgili tabular da yavaş yavaş kırılmaya başlamıştır.

Dövmeler, denizciler ve sözde "alt sınıfların" diğer üyeleri tarafından benimsenmeye başlandı ve sosyal olarak daha geniş çapta kabul edildi. Avrupa'da profesyonellerin yaptığı bir iş olunca da dövme aristokrasinin bir hobisi haline geldi.

Ama yine de bu uzun sürmedi. Dövme fiyatları düşmeye başlayınca yine alt sınıfların tek uğraşı olarak görüldü. Bu dönemden sonra dövmeler bir kez daha toplumsal kabul görmeye başladı ve bir kendini ifade biçimi olarak görülmeye başlandı.

Dövme yaptırma olgusu giderek yaygınlaşmıştı. Charles Darwin 'İnsanın Türeyişi' (1871) adlı eserinde dünyada dövme ya da başka bir tür kalıcı vücut süslemesi uygulamayan hiçbir ülke olmadığını yazmıştır.

Dünyanın her yerinde pek çok halk kendi kültürleri ve inanışlarına göre vücutlarına dövme yaptırmıştır. Kimileri şifa, mistik güçler için dövme yaparken kimileri de toplumdaki sosyal statülerini ve hangi topluma ait olduğunu göstermek istemişlerdir. Romalılar ve Yunanlılar ise suçluları damgalamak için dövmeyi kullanmıştır.

Günümüzde her alanda olduğu gibi dövme sanatı da modernleşmiş ve profesyonellerin yaptığı bir meslek haline gelmiştir. İnsanlar da dövmeyi daha çok dış görünüş için tercih etmektedir. Yine de romantik duyguları, dindarlığı ya da vatan sevgisini göstermeleri hâlâ geçerlidir.

Sizin herhangi bir dövmeniz var mı ve anlamı nedir? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Vücudunun Çoğu Tüylerle Kaplı Akrabalarımızdan Günümüz Tüysüz İnsanlarına: Neden Zamanla Tüylerimiz Azaldı?
400 Bin Yıldızın Haritasını Çıkaran Harvard Computers'ın Kadınlardan Oluşan Ekibiyle Tanışmaya Hazır Olun!
Yüzyıllardır Yemek Yenebilen Dünyanın En Eski Tarihi Restoranları

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!