Sadakat, Özgürlük ve Gizem Gibi Değerleri Simgeleyen Kedilerin Antik Roma'daki Önemi

Tarihte önemli bir konuma sahip olan Antik Roma zengin kültürel mirası sayesinde çağın en ilginç ve etkileyici toplumlarından bir tanesi olmayı başardı. Roma İmparatorluğu'nun yayılması kedilerin de kendi alanlarını artırmasını sağladı. Sevimli halleriyle yüzümüzü güldüren kediler Roma'da büyük bir öneme sahipti. Peki kediler neden Antik Roma'da önemliydi? Hadi, öğrenelim!

Antik Roma'da kediler gizemli, özgür ve narin hayvanlar olarak görülürlerdi.

Kedilerin sahip oldukları bu özellikler Roma sanatı ve edebiyatı üzerinde etkili oldu. Roma eserlerinde kedilerden övgüyle bahsedilirdi. Aynı zamanda Roma mozaiklerinde, fresklerinde ve heykellerinde de kedi figürleri sıklıkla kullanılırdı.

Roma eserlerinde genellikle kedilerin güzellikleri, güçlü ve dik duruşları, üstün avlanma yetenekleri anlatılırdı.

Sanatçılar eserlerinde kedilerin zarafetlerinden övgüyle bahseder ve onları bu yöntemle ölümsüzleştirmek isterlerdi. Sanatçıların bu tavrı kedilerin ve Roma'nın arasındaki bağın ne kadar kuvvetli olduğunu da açıkça belirtirdi.

Kediler Antik Roma'nın yalnızca sanat kısmında değil mitolojik ve inanç kısmında da büyük öneme sahipti.

Kedilerin insanlar tarafından gizemli canlılar olarak görülmesi ve bu canlıların gece ayinleri ile alakalandırılması yüzünden kedilerin mistik canlılar olduğuna inanılırdı.

Antik Roma'da kedilerin üstün yeteneklere ve hislere sahip olduğuna inanılırdı.

Bu inanç sayesinde insanlar kedilerin kendilerini kötülüklerden koruyacağını ve onlara uğur getireceklerini düşünürlerdi.

Roma mitolojisine bakıldığında kedilerin tanrı ve tanrıçaların hemen yanında tasvir edildiğini görebiliriz.

Aynı zamanda ay ve doğurganlık tanrıçası olan Diana gibi bazı tanrı ve tanrıçaların kediyle beraber var olduklarına rastlamak da mümkündür. Roma'da önemli bir yere sahip olan Mısır tanrıçası Bastet'in halk tarafından kedilerin koruyucusu olduğu düşünülürdü.

Roma'da tapınaklara girilmesine izin verilen tek hayvan kediydi.

Çünkü kedilerin tanrılara yakın olduğu düşünülürdü. Roma'nın bazı topluluklarında ölen kişilerin cenazelerinde bir kedi kurban edilir ve bu kedinin ölen kişiye diğer dünyada arkadaşlık edeceğine inanılırdı.

Kedinin bu kadar büyük öneme sahip olduğu Roma'da kedilere zarar vermenin cezası da oldukça büyüktü.

Antik Roma'da kedilere bu kadar önem verilmesinin başka sebepleri de vardı. Örneğin kedilerin pek çok fonksiyonel özellikleri Roma toplumunu etkileyen durumlardan biriydi.

Avcılıkları ile bilinen bu hayvanlar Roma'da şehirde bulunan fare ve böcekleri de avlarlardı.

Kedilerin bu özelliği insanlar tarafından çok seviliyordu ve insanlar kedileri beslemeye özen gösteriyorlardı. Öte yandan Roma'da çoğalan hastalıkların önüne de kediler geçiyordu.

Kediler yalnızca şehirlere değil gemilere de fayda sağlıyordu.

Çünkü kediler sayesinde gemilerde taşınan tahıllar böceklenmiyor ve gemilere zarar veren fareler artık gemilere uğramıyordu. Kedilerin ve insanların bir arada yaşam sürmesi kedilerin toplum için önemini her geçen gün artırıyordu.

Toplumda sevilen ve önem gören kediler bir süre sonra sokaklardan insanların evine girmeye başladı.

Evlere alınan kedilerin en büyük özellikleri ise güzel ve gösterişli bir görünüme sahip olmalarıydı. Çünkü eve alınan kedilerin amacı avlanmak değil diğer aileleri güzellikleriyle büyülemekti.

İhtişamlı görünüme sahip olan bu kediler diğer insanlar tarafından büyük bir ilgi ile karşılanırlardı.

Aynı zamanda bu kedilerin bakımları da büyük bir özenle yapılır, kediler aksesuarlar ile süslenir ve nitelikli bir yaşamın keyfini çıkarırlardı. Antik Roma'da kedilerin rahat yaşayabilmesi için bazı alanlar bulunurdu.

Sokaklarda yaşayan kedilerin sağlıklı yaşamaları ve bakımlarının yapılması için başlarında Gattara adı verilen biri bulunurdu.

Bu Gattara'lar veteriner değildi ancak veterinerler tarafından destek görürlerdi. Bu bakım iş uzun yıllar boyunca özenle devam etti. Kediler günlük yaşamın yanı sıra savaşlarda da kendilerine bir yer bulmuşlardı. Hatta bazı savaş bayrak ve kalkanlarında kedi figürlerine yer verilirdi.

Sonuca gelecek olursak kedilerin Antik Roma'da ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük.

Kediler, Roma toplumuna hem zarif görünümleri hem avcılıkları hem de fonksiyonel özellikleri ile birçok fayda sağlamışlardır. Bu sayede de toplum içerisinde kendilerine önemli bir yer edinmeyi başarmışlardır.

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Aspendos Antik Kenti: Roma Döneminin En İyi Korunmuş Tiyatrosuna Ev Sahipliği Yapan Büyüleyici Kenti Keşfedin!
Antik Yunan ve Roma Halklarının Sövüp Küfretmeden Bir Garip Bela Okuma Ritüeli: Lanet Tabletleri
Antik Roma'da Toplum Tarafından Kadınlara Zorla Dayatılan Yaşam Tarzının Hepimizi Dumur Eden Ayrıntıları

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
19.06.2023

Kökenini hepsi bu yazılanlar aslında Antik Mısır'a dayanıyor.Antik Mısır'da kediler kutsaldı ve en çok mumyalama işlemi yapılmış hayvan da kedidir.Öldurmenin cezası da ölümdür çünkü kutsal hayvanlardır.Roma da oranın kültürel etkisini aldığı için bunu devam ettirmiş olabilir ama kedinin kutsallığı asıl Mısır'dadır. Keşke günümüzde de eziyet etmek vs yerine yine değer verseler...

19.06.2023

Bastet kedi başlı tanrıça ve sekhmet aslan başlı tanrıça gibi tanrıça kültleri ile de bu değeri görebilirsiniz.Hala daha kazılarda çokça kedi mumyasi bulunmakta Misir'da çünkü ölen kişilerle de gomulme vardı.

Pasif Kullanıcı
19.06.2023

Kesim vardı öldü 😓 çok seviyorum kedileri 😻

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ