Saçlarını Hayatlarında Sadece Bir Kez Kesen ve Tanrıya Pirinç Şarabı Kurban Eden İlginç Yao Kabilesi

Farklı kültürlerin farklı inançları, her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Gelenek görenekler göreceli bir kavram elbette. Örneğin, saç Yao Kabilesi için kutsal sayılıyor ve saç kesme ritüeli yaparak sadece ömürlerinde bir kez saçlarını kesme hakları var. Kulağa sıra dışı geliyor değil mi? Buna benzer daha birçok gelenekleri ve ritüelleri mevcut. Gelin birlikte Yao Kabilesi'nin hayatına bir göz atalım. 👇

Çin yakınlarında yaşayan Yao kabilesi yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip. Güney Çin dağlarındaki diğer etnik gruplar ile birlikte yaşıyorlar.

Yao kadınları uzun saçlarıyla dikkat çekiyor. Sıra dışı derecede kabilenin tüm mensupları uzun ömürlü oluyor. Bunu da beslenme şekillerine bağlıyorlar. Kabiledeki 170 bin kişi Guilin dağında yaşıyor. Dağlarda yaşamalarından dolayı sağlıklı beslendiklerini söylüyorlar. 

Turistlerin aşiretle yönetilen köylerini ziyaret etmesini ve kültürlerini deneyimlemesini seviyorlar. Birçok farklı ve ilginç geleneğe, ritüele sahipler.

Yao kadınları saçlarını ömürlerinde sadece bir kere kesen kadınlar olarak dünyaca tanınıyor.

Kadınlar saçlarını hayatlarında sadece bir kez kesiyor. Bu köydeki kadınların özel bir ”saç sarma' töreni var. 16 yaşındayken hayatlarında sadece bir kez saçlarını kesiyorlar ve bir daha hiç kesmiyorlar. Özel bir törende başlarına saçlarını tıpkı bir şapka gibi takıyorlar. 

Bu saç sarma yöntemi onlara eşsiz bir görüntü katıyor Saçlar bu insanlar için gerçekten kutsal sayılıyor. Bu ritüel bir şekilde yapılıyor. Evli Yao kadınları saçlarını türban benzeri bir başlığın altına sararak bir topuz halinde kullanıyor.

Zeytinyağı çayı içiyorlar.

Çeşitli diyetlere sahipler ancak genellikle çok fazla sebze ve meyve yiyorlar. Yaygın bir Yao geleneği olarak, çay yapraklarını yağda soteleyerek bir çorba gibi yapılan yağlı bir çay içiyorlar. Youcha ya da yoh chaa adını verdikleri bu çay için kısaca zeytinyağı çayı diyebiliriz. Bu çay vücudu ısıtıyor ve kan akışını hızlandırıyor.

Çin'deki yaygın kesimin aksine fare, yılan ve kedi köpek eti yemiyorlar.

Yemek onlar için oldukça hassas bir konu. Çin'in geri kalanı tarafından yemedikleri için eleştiri alsalar da köpek eti yemek onlar için adeta bir tabu. Çünkü onları uzun ömürlü kılan şeyin saç ritüellerinin yanında düzgün beslenmek olduğunu düşünüyorlar. 

Batı Guangxi Zhuang Bölgesi'nde onların diyetini inceleyen araştırmacılar, her öğünde bol fasulye ile birlikte sebze yediklerini gördüler. Ayrıca, su alkali ve çok temiz. Burası 'Uzun ömürlülük getiren köy' olarak kabul ediliyor. Orada yaşayan insanlar alışılmadık derecede uzun ve sağlıklı bir yaşam sürüyorlar.

Taoizm dinine inanıyorlar ve özellikle pembe rengi giyinmek onların bir sembolü gibi.

Özel günler ve festivaller için Yao kadınları gümüşten çiçekler yapıyorlar. Upuzun meşhur saçlarına tokalar, boncuklar ve örgüler gibi parlak, yine gümüş aksesuarlar takıyorlar. Evli ve bekar kadınlar kendine özgü başlıklarından anlaşılıyor. Genelde erkekler gelip kadının ailesinin evinde yaşıyor. Tao dinine özgü ritüeller yapıyorlar.

Evlilik festivali düzenliyorlar. Karı kocalar bu şekilde tanışıyor.

Yao halkı festivaller sırasında gelecekteki eşleri ile tanışıyor. Birbirinden hoşlananlar genelde amaçlarını belli etmek için festival sırasında onlara ait bir eşyayı karşı tarafa hediye ediyor. Bu festivaller sevginin özgürlüğünü sembolize ediyor ve yalnızca 3 yılda bir yapılıyor. 

Evlenmelerine aileleri asla karışmıyorlar. Münasip kısmet aramak gibi bir olay yok. Sadece kendilerinin bulmasına izin var. O festivalde birini bulamazlarsa 3 yıl daha beklemek zorundalar.

Panwang ve Danu festivalleri

Evlilik festivalleri ne kadar eğlenceli ise bu iki festival de o kadar ritüelle dolu geçiyor. Sadece dolunayın olduğu zamanlarda yapılan Panwang festivali atalarını onurlandırmak için düzenleniyor. Dileklerini duydukları ve gerçekleştirdikleri için onlara teşekkür ediyorlar. Pan wang adlı tanrıya şarkı söyleyerek dans ediyorlar.

Danu festivalinde ise pirinç için şükrediyorlar. Tanrılarına pirinç şarabı, pirinç keki, keçi ve tavuk kurban ediyorlar.

Yaşlılara saygısızlık yapmayı kabul edilemez buluyorlar.

Yao halkı büyüklerine oldukça saygı gösteriyor. Örneğin, gençler, dışarıda buluştuklarında bir yerde oturuyorlarken yanlarından geçen yaşlıları selamlamak zorunda. Yaşlılara yolda hürmet göstermek için yolun alt kısmına iniyorlar. Yaşlıların isimlerini söylemek ve önlerinde bacak bacak üstüne atmak saygısızlık olarak sayılıyor. Birlikte yemek yiyorlarsa gençler yemek yemeyi bırakıp yaşlılara hizmet ediyor.

Yao kabilesinin inançlarını ve hayat tarzını nasıl buldunuz? Siz saçınızı ömür boyu kesmeden yaşayabilir misiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Sibirya Dağlarının Eteklerinde Yaşayan Gizemli Şamanist Kabile Çukçi'ler Türk mü?

👇

Bedeniyle Değil Ruhuyla Cinsel İlişkiye Giriyor! Bakirelere Tapılan Akıl Dışı Gelenek: Kumari Davi

👇

Penis Kılıfı Takıyorlar! Akılalmaz Gelenekleri ile Yali Kabilesi'nin Tuhaf Hayatı

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi