Saçkıran Nedir, Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Toplumda görülen yaygın hastalıkların başında cilt rahatsızlıkları geliyor. Çeşitli cilt hastalıkları kafa ve saç derisi ile alakalı hastalıklara neden olabiliyor. Bunlardan biri olan saçkıran, saç derisi başta olmak üzere vücudun birçok bölgesinde kıl kayıpların yol açıyor. Özellikle dış görünüşe olan olumsuz etkileri hastalar açısından oldukça moral bozucu görülürken hastalığın aniden gelişmesi sebebiyle erken tanı gibi bir olay söz konusu olamıyor. Dökülme ya da seyrelmelerin genellikle yuvarlak ve oval şekilde ortaya çıktığı saçkıran nedir, belirtileri nelerdir? Saçkıran teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte saçkıran hakkında merak edilen tüm soruların cevapları…

Saçkıran yani alopesi areata, günümüzde sık görülen hastalıkların bir tanesidir. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen saçkıran hastalığının nedeni tam olarak aydınlık kazanmamış olup otoimnun sebeplerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Saçkıran düzensiz dökülmeler ile birlikte madeni para büyüklüğünde olabileceği gibi ciddi saç ve kıl kayıplarına neden olabilir. Peki, saçkıran nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? Saçkıranla ilgili tüm detaylar bu yazıda…

Saçkıran Nedir?

Alopesi areata, bireylerde saç, kaş, kirpik ve sakal gibi özellikle yüz bölgesinde ortaya çıkan dökülmelere sebebiyet vermektedir. Madeni para şeklindeki bu dökülmeler, özellikle gençlerde yaygın görülen bir hastalıktır. Otoimmün rahatsızlıkların vücudun kendi doku ve hücrelerini yabancı olarak algılaması sonucu gelişmekte ve bağışıklık sisteminin hücrelere saldırması nedeniyle saçkıran ortaya çıkmaktadır. Çoğu zaman genetik faktörlerin etkisinin bu hastalıkla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Öyle ki saçkıran rahatsızlığından muzdarip anne babanın çocuklarında da saçkıran görülme oranı oldukça yüksektir.

Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

Kıl köklerinin yer aldığı deri yüzeylerinde gözeneklerin verim verememesi nedeniyle gelişen ve kıl köklerinde daire şeklinde dökülmelere yol açan saçkıran hastalığında birçok hastalıkta olduğu gibi stresin önemli katkısı bulunmaktadır. Kişilerin yaşamış olduğu aşırı stres saçkırana sebep olabiliyor. Özellikle ağır travma yaşayanlarda saçkıran görülme sıklığı fazladır. 

Saçkıran olan bölgelerdeki deri sağlıklı ve pürüzsüz görünebilir ancak daha hassas ağrı ve sızıya eğilimlidir. Erkeklerde saçın yanı sıra sakallarda bariz oval boşluklara neden olmaktadır. Saçkıran aniden gelişen bir rahatsızlıktır. Hastalar döküme öncesi etkilenen bölgede karıncalanma, kaşıntı ve yanma hissedebilirler. Aynı zamanda tırnaklarda saçkıran hastalığından etkilenebilir. Tırnakların sararması, kızarması ya da çabuk kırılması saçkıran hastalığı semptomları arasında yer alır.

Saçkıran Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran durumunda bunu anlamak hiçte zor değildir. Dermatoloğa gittiğinizde doktorunuz küçük bir muayene ile saçkıran bölgeyi inceleyerek net bir tanı koyabilir. Ancak tanı için muayenenin yetersiz kaldığı bazı durumlarda etkilenen alandan örnek alınarak patolojiye gönderilir. Saçkıran tanısı esnasında yüzdeki kıl köklerinin yoğun olduğu saç, sakal, kirpik ve kaşlar incelemeye alınır. Hastalığın derecesi bu incelemeler ile kesinlik kazanarak tedavi şekillenir.

Saçkıran tedavisinde hastalığın şiddetine göre bir tedavi biçimi planlanır. Hastalığın hafif seyretmesi halinde tedavi edilmeden saçlar yeniden çıkar. Aşırı dökülmeler ile kendini gösteren saçkıran durumunda steroid ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Bu ilaçlar krem ya da enjektör ile dökülmenin olduğu alana uygulanabilir. Aynı zamanda bağışıklık baskılayıcı ve kıl üretimini arttıran ilaçlar tedavide kullanılabilir.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Saçkıran Hastalığını Yenip Pantene'in Yeni Modeli Olmayı Başaran Rus Rapunzel: Anastasia Sidorov!
Saçkıran Rahatsızlığının Çılgın Saç Modeli Gününe Engel Olmasına İzin Vermeyen Güzel Kız!

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?