Sacheen Littlefeather Kimdir? Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Neden Özür Diledi?

27 Mart 1973'te düzenlenen 45. Akademi Ödülleri, medyada çılgınlık yaratan tartışmalı bir etkinlik oldu. En İyi Film ödülü 'The Godfather 'a gitti, ancak başrol oyuncusu Marlon Brando, Hollywood'un Amerikan yerlilerine kötü muamelesini protesto etmek için Oscar'ı reddetti. Brando bunun yerine, kendisi adına bir konuşma yapması için Sacheen Littlefeather adlı bir Kızılderili aktrisi gönderdi. Littlefeather'ın Apaçi elbisesi ve saç bandı takarak sahneye çıkması karışık tepkilerle karşılandı. 

Bu içerikte Sacheen Littlefeather'ın geçmişini, Akademi'ye verdiği mesajı ve Akademi'nin yıllar sonra yayınladığı özrü inceleyeceğiz.

Sacheen Littlefeather kimdir? Erken Dönem Hayatı ve Kariyeri Nasıl İlerlemiştir?

onedio.com

Sacheen Littlefeather, 14 Kasım 1946'da Marie Louise Cruz olarak Salinas, Kaliforniya'da doğdu. Kızılderili, Meksikalı ve Avrupalı soylardan gelen karışık ırklı bir ailede büyüdü. Littlefeather kariyerine 1960'ların sonunda model ve oyuncu olarak başladı. 'The Trial of Billy Jack' ve 'Werewolves on Wheels' gibi filmlerde küçük rollerde yer aldı.

Littlefeather bir aktivist ve Amerikan yerlilerinin haklarının savunucusuydu. Kara Panter Partisi'ni destekleyen ve Vietnam Savaşı'na karşı çıkan solcu bir örgüt olan Beyaz Panter Partisi'nin bir üyesiydi.

Littlefeather 1970'lerin başında Amerikan Kızılderili Hareketi'ne (AIM) dahil oldu. AIM, Amerikan yerlilerinin haklarını korumayı ve sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan bir sivil haklar örgütüydü. Littlefeather, AIM tarafından düzenlenen çeşitli protestolara ve gösterilere katıldı.

45. Akademi Ödülleri ve Marlon Brando'nun Protestosu

Marlon Brando 1973 yılında 'The Godfather' filmindeki rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi. Brando, Amerikan yerlilerinin haklarının önde gelen bir destekçisiydi ve onların haklarını savunan çeşitli kuruluşlarda yer aldı. Hollywood'un Amerikan yerlilerine kötü muamelesini protesto etmek için Oscar'ı reddetti. Brando, Littlefeather'dan ödül töreninde kendisi adına bir konuşma yapmasını istedi.

Littlefeather sahneye çıktığında seyirciler tarafından yuhalanarak ve alkışlanarak karşılandı.

Brando'nun, film endüstrisinde ve bir bütün olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde Amerikan yerlilerine yönelik süregelen baskılar nedeniyle ödülü kabul edemeyeceğini açıkladı. Littlefeather ayrıca Brando'nun ödülü reddetme nedenlerini özetleyen bir mektubunu da sundu.

Littlefeather'ın Akademi Ödülleri'nde boy göstermesi medyada geniş yer buldu. Bazıları onu cesaretinden dolayı överken, bazıları da Brando tarafından siyasi bir açıklama yapmak için kullanılan bir "dekor" olmakla eleştirdi.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, Brando'nun ödülü reddetme kararını eleştiren bir açıklama yayınladı.

Ayrıca Littlefeather'ın sahneye çıkışını kınadılar ve onu sahneyi siyasi bir açıklama yapmak için kullanmakla suçladılar.

2020 yılında "The Trial of the Chicago 7" belgeseli Netflix'te yayınlandı. Filmde Littlefeather'ın Akademi Ödülleri'nde sahneye çıkışının bir canlandırması yer alıyor.

Bunun üzerine Akademi, Littlefeather'a yönelik muameleleri ve film endüstrisinde Amerikan yerlilerine yönelik kötü muameleyi görmezden gelmeleri nedeniyle bir özür yayınladı.

Açıklamada Akademi, Amerikan yerlisi sanatçı ve film yapımcılarının katkılarını destekleme ve tanıma konusunda başarısız olduklarını kabul etti. Ayrıca Littlefe'ye davranış biçimleri için de özür dilediler.

Littlefeather'ın Akademi Ödülleri'ne katılması ve yaptığı konuşma, Amerikan yerlilerinin film endüstrisinde ve bir bütün olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde gördüğü muamele konusunda farkındalık yarattı.

Hollywood'da Amerikan yerlilerinin temsili ve daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılık ihtiyacı hakkında bir tartışma başlattı. Littlefeather'ın aktivizmi ve Amerikan yerlilerinin haklarını savunması başkalarına da seslerini yükseltmeleri ve harekete geçmeleri için ilham verdi.

Sacheen Littlefeather'ın 45. Akademi Ödülleri'ne katılması, film endüstrisinde Amerikan yerlilerinin temsili tarihinde çok önemli bir andı.

Akademi'ye verdiği mesaj ve bu mesajı iletirken gösterdiği cesaret, Hollywood'da ve ötesinde Amerikan yerlilerine yönelik kötü muamele konusunda farkındalık yaratılmasına yardımcı oldu. Yıllar sonra Akademi, Littlefeather'a yönelik muameleleri ve Amerikan yerlisi sanatçı ve film yapımcılarının katkılarını tanımadaki başarısızlıkları nedeniyle bir özür yayınladı.

Littlefeather'ın mirası, başkalarına seslerini yükseltmeleri ve adalet için mücadele etmeleri konusunda ilham vermeye devam ediyor.

İlginizi çekebilir:

Marlon Brando Olayı Gündemde: Oscar Akademisi'nden 50 Yıl Gecikmeli Özür

👇

Akademi Ödülü Oscar Hakkında Az Bilinen 20 Şaşırtıcı Bilgi

👇

Onlar Bizim Gurur Kaynağımız! Uluslararası Ödül Törenlerinde Ödül Almaya Hak Kazanan Türk Oyuncular

Popüler İçerikler

Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
Babasının Böbreğini Vermeyi Reddettiği Yarışmacı Kim Milyoner Olmak İster'e Damga Vurdu!
YORUMLAR
30.04.2023

Güzel içerik teşekkürle.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ