Saç Kırılmasının Nedenlerini ve Bununla Nasıl Başa Çıkacağınızı Anlatıyoruz!

Saç kırılmasına birçok şey neden oluyor olabilir. Saçlar kırıldığında elektriklenir ve birbirinden ayrılır sonra da dökülür. Stres, hava şartları, genetik faktörler gibi daha birçok sebep saçın kırılmasına neden olur. Sağlıklı bir saça sahip olmak içten dışa güzel bir bakım gerektirir. Gelin saç kırılmasına nelerin neden oluyor olabileceğini ve bunu nasıl önleyeceğinize bir bakalım...

Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir.'

*Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.

1. Beslenme şekli

Ne yersen ona dönüşürsün derler. Özellikle de konu saç ve cilt sağlığına gelince bazı besinler var ki saçın daha hızlı ve sağlıklı uzamasına yardımcı oluyor, kırıkları da def ediyor. 

Her gün tükettiğiniz besinlerin içinde çinko, demir ve folik asit olmasına özen gösterin. Yeterli miktarda protein aldığınıza emin olun. Vitamin takviyesini ve antioksidanları da eksik etmezseniz daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

2. Stres

Stresin saç dökülmesi ile doğrudan bağlantılı olduğunu gösteren birçok kanıt mevcut, ayrıca saç kırılmasına neden olduğu da biliniyor. 

Telogen effluvium adını verdikleri, stresten kaynaklanan bir saçkıran var. Bu stres türü foliküler hücrelerinizi hareketsiz bırakarak saç uzamasını durduruyor. Var olan saçlarınızın ya da uzama sürecinin ortasında olanların kırılmasına sebep oluyor. Saçlarınızın döküldüğünü de görebilirsiniz. 

Stresle başa çıkabilmeyi öğrenmek her açıdan en sağlıklısı.

3. Kuruluk

Saçın kuru olması da kırılmasına yol açabiliyor. Kuruluk ise hava kuruluğu, düşük nem oranı ya da aşırı sıcak gibi bir sürü sebepten kaynaklanıyor. Havanın saçınıza verdiği bu zararı en aza indirmek için duştayken saçınızı kaynar derecesinde sıcak su ile durulamamaya özen göstermelisiniz. 

Eğer saç uçlarınız kuruysa sadece saç diplerinizi şampuanlayın ve uçlara doğru getirmeyin. Kremleme ve maske adımını da atlamamaya çalışın. Bunlara ayıracak vaktiniz yoksa durulanmayan kremlerden taramadan önce kullanabilirsiniz.

4. Fazla ısıya maruz bırakmak

Maşadan ya da düzleştiriciden en iyi verimi alabilmek için yüksek ayarda kullanmak gerektiği doğru. Ama bunu çok sık yaparsanız saçınızı riske atmış olursunuz.

5. Çok fazla işlemden geçirmek

Kalıcı düzleştirme, boyama, perma gibi işlemler saçınızı bir iki yapışta sağlıklıymış gibi gösterse de ilerleyen süreçte zarar verir. 

Kalıcı saç boyaları saçı en çok yıpratan şeylerden olmakla birlikte saç derisinde alerjen etkenlere yol açabilir. 

Amerikan Dermatoloji Akademisi eğer mümkünse yeniden boyama süresini 8 - 10 hafta arasında tutmanızı öneriyor. Bu aradaki süreçte en iyi sonucu almak için saç maskesi kullanılmalı.

6. Fazla yıkamak

Eğer cildiniz yağlıysa muhtemelen saç derinizde de kendinden yağa sahiptir. Bu da sizde daha sık duş alma isteği uyandırır. Günlük duş almak normal olmakla birlikte saçınızı aynı gün içinde birden fazla kez yıkamanız önerilmiyor. Öte yandan eğer çok kuru saçlara sahipseniz haftada bir kez yıkamanız bile yeterli olabilir. 

Kırılmayı önlemek için saç diplerinize yumuşak hareketlerle masaj yapmalı ve sert hareketlerden kaçınmalısınız. Saç kremini saç derisine değdirmeden sadece boylara ve uçlara uygulamalısınız.

7. Havluyu yanlış kullanmak

Banyodan çıktığımızda saçlarımızı ve vücudumuzu havluyla kurularız. Ama bu kurulama işlemi aslında saçımıza zarar veriyor çünkü banyodan çıktığımız o ıslak an saçın en kırılmaya müsait hali.

Saçı havlu ile sertçe ovalamak yerine emici özelliği fazla olan bir havluyu kafanıza direkt sarın. Emin olun kendi kendine de emilecektir.

8. Saçı sıkıca toplamak

Özellikle çalışırken saçımız yüzümüze gelmesin diye bir toka yardımıyla saçımızı toplama ihtiyacı duyarız. Kabul etmek gerekirse kötü saç günlerinde ya da acelemiz varken de oldukça işe yarayan bir yöntem. 

Saç tokalarının asıl problemi saç köklerini gererek çekmesidir. Sıkıca topladığınız saçı uzun bir günün ardından açtığınızda birkaç saçınızın döküldüğünü görürsünüz. Bu sorunu saçınızı arada sırada açık kullanarak çözebilir ya da biraz gevşek bağlamayı deneyebilirsiniz. 

Kullandığınız tokanın materyaline dikkat etmeyi ve kaliteli tokalar kullanmayı da unutmayın.

9. Çok sık taramak

Günde 100 saç teli dökülmesi normaldir sözünü mutlaka duymuşsunuzdur ama Amerikan Dermatoloji Akademisine göre bu sadece bir şehir efsanesi. Onlar saçınızı her gün değil de sadece şekillendireceğiniz zaman taramanızı öneriyor.  

2009'da yapılan bir araştırmaya göre saçını daha az sıklıkta tarayan kadınların saçının daha az döküldüğü gözlemlenmiş.

Ayrıca tarak seçimi yaparken sık dişli taraklar yerine seyrek olanları tercih etmelisiniz. Sentetik fırçalar yerine at kılıfı fırça kullanmayı da deneyebilirsiniz.

10. Saçı kestirmemek

Eğer saçınızı kestirmenin zarar vereceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Aksine saç kırıklarından arındırarak daha sağlıklı ve hızlı uzamasına yardımcı olursunuz. 

Nasılsa deriniz yenilendikçe dökülüyorsa saçınızın da eski saçlardan kurtulmaya ihtiyacı var. Saç uçlarındaki kırıklar zamanla yukarı çıkarak boyları da etkileyebilir.

 Saçınızın yapısına ve uzunluğuna göre ortalama 8 haftada bir kuaföre gitmeyi unutmayın. Elbette ki saçınızı uzatıyor olabilirsiniz ama kırıkları aldırmak daha hızlı uzatıyormuş bizden söylemesi.

11. Tiroid yetmezliği

Tiroid yetmezliği tiroid bezinizin daha az hormon üretmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Tiroid bezinin kendisi boyut olarak küçük olsa da vücudumuz üzerindeki etkisi büyüktür ve önemli rol oynar. Metabolizmanızdan kalp atışınıza hatta saç uzamanıza bile etki eder.

Tiroid bezi az çalışan insanlar özellikle saçını tararken ya da duştayken aşırı saç dökülmesi ile karşılaşabilir. Ani kilo kaybıyla depresyonun yanı sıra sebep yokken kırılan ya da kuru saçınız varsa bir uzmana başvurmanızı ve tiroidinize baktırmanızı öneririz.

12. Yeme bozuklukları

Son olarak eğer daha önce yemek bozukluğu yaşadıysanız bu da saçınızın dökülmesine ya da kırılmasına neden olan bir faktör olabilir. 

Anoreksiya ya da bulimia gibi yeme bozuklukları yanlış beslenmeye neden olduğundan dolayı birçok durumda saç köklerinizdeki enzimler yeni saç çıkarmaya yetecek gerekli besinleri toplayamazlar. Bu yüzden de saçın henüz uzama aşamasındayken kırıldığı görülebilir. 

Yeme bozuklukları daha ciddi sorunlara yol açabileceği gibi doktor tedavisi gerektiriyor olabilir. Yeme bozukuluğunu yenmiş insanların hikayelerini okumayı deneyebilirsiniz. Bu size yardımcı olacağı gibi ilham kaynağı da olabilir.

Bonus: Sağlıklı saçlara sahip olmak için minik ipuçları

Şimdi saçların nasıl kırılmayacağını öğrendiğimize göre gelecekte yine kırılmaması için bu adımları izleyebiliriz.

  • Saçınızı günlük olarak yıkayın ve nazikçe tarayın. 

  • Havuza girdiğiniz zaman havuz sonrası şampuanı ve kremi kullanabilirsiniz. 

  • Eğer mümkünse saç kurutması kullanmak yerine kendi kendine kurumasını beklemelisiniz. 

  • Saçınızı sıkıca toplamak yerine gevşek bağlayın.  

  • Saçınızın daha az kırılacağı yeni bir saç stili kullanmayı deneyin. 

  • Saçının sağlıklı olmak için ihtiyacı olan tüm besinleri aldığına emin olduğun bir beslenme tarzı oluşturmaya çalışın. 

  • Moda uğruna sıkı şapkalar ya da saç bantları kullanmaktan kaçının.

  • Saç kırıklarının can sıkıcı olduğunu biliyorum ama iyi haber çünkü çözülmeyecek dert değil. 

Eğer tüm bunları uyguluyorsanız ve hala saçınız kırılıyorsa bir uzmana danışmanızda fayda var.

Diğer saç güçlendirici ürünlerini denemek isterseniz buraya bir göz atın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

10 Soruda Sana Yakışacak Saç Kesimini Söylüyoruz!
Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir? Saç Dökülmesi Tedavisi…
Son Dönemde Çok Moda Oldu: Saç Renklerini Radikal Bir Şekilde Değiştirerek Bambaşka Birine Dönüşen Ünlüler

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
15.01.2023

saclarinizi kurutun sakın ola kendi kurumasın saç nezlesi olma ihtimali artar ... serum çok fazla kullanmayın . krem ve şampuan ayrı kullanın saçlarınız gece yatarken bayanlar için örüp yatın v,s v,s işte 👍

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ