Sabiha Gökçen'deki Kaza: Boeing Heyeti Uçağı İnceledi, Enkaz Kaldırılıyor

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pisten çıkan Pegasus yolcu uçağıyla ilgili Türkiye'ye gelen Boeing heyeti incelemelerini tamamladı. Ekipler enkazı kaldırma çalışmalarına başladı. Sabiha Gökçen'deki bir hangara çekilecek enkaz tüm hukuki işlemler tamamlanana kadar korunacak. Kazaya ilişkin ön raporun ise 1 ay içinde hazırlanması bekleniyor. 

Pegasus Havayolları'nın İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı Boeing 737 tipi uçak, çarşamba günü Sabiha Gökçen Havalimanı'na sert iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 180 kişi de yaralanmıştı.

Kazanın üçüncü gününde enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.

Sağlık Bakanı: 'Yoğun bakımdaki 12 kişinin hayati tehlikesi yok'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sabiha Gökçen Havaalanı'nda yaşanan uçak kazası sebebiyle 180 yaralının tedavi edildiğini, yatarak tedavisi devam eden 54 hastadan 12'sinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü belirterek, '54 hastamız ve yoğun bakımda takip edilen hastalarımızdan hayati tehlikesi olan herhangi bir hastamızın olmadığını özellikle belirtmek istiyorum.' dedi.

Bakan Koca pilotların sağlık durumunun iyi olduğunu dile getirdi.

ABD'den gelen Boeing heyeti inceleme yaptı

Boeing firmasının gönderdiği teknik heyet sabah 09.30 itibarıyla enkaz alanında incelemelerde bulundu. ABD'den gelen 11 kişilik heyetin çalışmaları üç saat sürdü. 

İncelemelerini tamamlayan Boeing yetkililerin alandan ayrılmasından sonra enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı.

Çalışmalar kapsamında pist, pilotların durumları, uçağın bakım-onarım periyodları da inceleniyor.

Ön rapor 1 ay içinde hazırlanacak

Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi uzmanları ve ABD'li heyetin çalışmaları ışığında, kazaya ilişkin ön raporun yaklaşık 1 ay içinde hazırlanması bekleniyor. Ön raproda, “kazanın oluş şekli” anlatılacak. 

HaberTürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre gerekçenin ortaya konulduğu, ayrıntılı analizler ile benzer kazaların yinelenmemesi için “önerileri” içeren rapor için ise 1 yıl kadar beklenecek.

Kara kutu inceleme için Fransa'ya gönderilecek

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Tevfik Nane, Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında kara kutulara ulaşıldığını söylemişti. 

Olcay Aydilek, kara kutular olarak bilinen CDR ve FDR için Fransa ve Almanya ile yazışma yapıldığını, bu ülkelerden gelecek yanıta göre analize gönderileceği bilgisini aktardı. 

Aydilek Fransa'nın işbirliğine daha yakın görüldüğünü belirtti.

Pilotların 'şüpheli' sıfatıyla ifadeleri alınacak

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, uçağın 2 pilotu hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan soruşturma başlattı.

Tedavilerinin ardından pilotların 'şüpheli' sıfatıyla ifadeleri alınacak.

Soruşturma kapsamında şu ana kadar hava trafik kontrolörleri, ilgili amirler ve meydan müdürünün ifadeleri alındı.

Enkaz Sabiha Gökçen'deki bir hangara taşınacak

Alanda iki vinç yardımıyla çalışan ekipler, kaza sonrası üçe ayrılmış vaziyetteki uçağın kuyruk ve gövde bölümlerini kesiyor. 

Uçağın enkazı Sabiha Gökçen’deki bir hangara çekilecek. Enkaz, 7-8 yıl koruma altında tutulacak. Kazayla ilgili hukuki tüm işlemlerin tümüyle sonuçlanması için enkaz koruma altında olacak.

Euronews ve HaberTürk

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
08.02.2020

Anasını satim Türk hava sınırı içinde gezen uçağın enkaz kontrolünü yabancılar yapıyor, kara kutuyu yabancılar denetliyor. Boeing yapmış anladık ama bizim sınırlarımızda bu uçak, niye herşeyini dışarıya açıyoruz? Bizim hükümetin mühendislerimize hiç güveni yok, hiç fırsat da vermiyor. Boeing den heyet getirtmek sadece onların adını temizlemesi için onlara fırsat vermek demek. Pilotlar kasıtlı yapmış gibi gösterecekler, gözaltına alacaklar. Yazık yemin ederim

09.02.2020

Kaza hangi ülkede olursa olsun farketmez üretici firma kazanın olduğu ülkeye ekip göndermek zorunda.Uçak Boeing firmasına ait olduğu için Boeing oraya ekip gönderdi bu kaza Avrupa ülkelerinde de olsa Boeing yine ekip gönderecekti. Bunun asıl nedeni acaba uçaklarımızda bir sorun mu var varsa da bunu hemen tespit edip diğer hayatları kurtaralım düşüncesindeler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ