Sabahları Olmazsa Olmazımız... Kahvaltı Gerçekten Günün En Önemli Öğünü Olabilir Mi? Açıklıyoruz

Merhaba, insanlar genellikle iki kategoriye ayrılır: kahvaltı severler ve kahvaltıyı es geçenler. Eğer sabahları mide gurultusuyla uyananlardansanız, kahvaltının sizin için günün en kıymetli öğünü olduğunu rahatlıkla ifade edebilirsiniz. Peki ya sabahları yemek yemekte zorlananlar ne durumda? İlk öğünlerini öğle yemeğine bırakanlar, acaba sağlık açısından önemli olan bu öğünün faydalarını mı göz ardı ediyorlar? Bu konuyu daha detaylı bir şekilde ele alalım ve birlikte inceleyelim.👇

Kahvaltı, metabolizmanızı canlandırarak gün boyunca kalori yakmanızı sağlar.

Kahvaltı, İhtiyaç duyduğunuz enerjiyi sunar ve iş veya okulda konsantrasyon sağlar. Bunlar, kahvaltının neden en önemli öğün olduğunu gösteren birkaç faktördür.

Birçok araştırma, kahvaltının sağlıkla doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir. Daha iyi hafıza ve konsantrasyon, düşük 'kötü' LDL kolesterol seviyeleri ve daha az diyabet, kalp hastalığı ve obezite riski kahvaltı ile bağlantılıdır.

Ancak, kahvaltının bu sağlıklı alışkanlıkları tetikleyip tetiklemediği veya kahvaltı yiyen kişilerin daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olup olmadığı net değildir.

Ama şunu kesinlikle biliyoruz: Sabah öğününü es geçmek, vücudunuzun açlık ve yeme ritmini bozar. Uyanır uyanmaz, vücudunuzun kaslarınızın ve beyninizin optimum performans için ihtiyaç duyduğu kan şekeri genellikle düşer. Kahvaltı, bu eksikliği tamamlar.

Vücudunuz bu yakıtı yiyeceklerden almazsa, enerjinizin tükendiğini hissedebilirsiniz ve günün ilerleyen saatlerinde aşırı yeme olasılığınız artar.

Kahvaltı, süt ürünleri, tahıllar ve meyveler gibi besleyici gıdaların sunulduğu bir ziyafettir. Bu öğünü es geçmek, vücudunuzun gereksinim duyduğu tüm besinleri almanızı zorlaştırabilir. Çoğu kişi sabah saatlerindeki hızlı tempoda kahvaltıyı atlamaktadır; ancak bu bir yanılgıdır. Öğle öğününden çok önce, vücudunuz enerjiye ihtiyaç duyar. Kahvaltıyı yapmamak, daha sonraki saatlerde aşırı açlık hissi yaşamanıza ve bu durumda yüksek yağ ve şeker içeren gıdalara yönelmenize neden olabilir.

Kahvaltı her gün yemek için gerekli midir?

Beslenme uzmanları, her öğünün önemli olduğunu ve sabah kahvaltısının atlanmaması gerektiğini belirtiyor. Dengeli bir kahvaltı, güne olumlu başlangıç yapmayı sağlar. İştahsız olanlar için ise hafif bir kahvaltı öneriliyor, çünkü kahvaltı kan şekeri seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Ancak, aralıklı oruç gibi özel diyetler uygulayanlar veya kahvaltıyı sevmeyenler kahvaltıyı atlayabilir. Kahvaltının atlanmasının kötü bir şöhrete sahip olmasının nedeni, çocukların öğrenmesini olumsuz etkileyebilmesi olabilir.

Kahvaltı ne zaman yemek önemlidir?

Belirli sağlık sorunlarına sahip olanlar için kahvaltı kritik bir öneme sahiptir. Örneğin, son dönemdeki bir çalışma, tip 2 diyabet hastalarının insülin yanıtlarının kahvaltı ile iyileştirilebileceğini göstermiştir. Ayrıca, kilonuz düşükse veya hamilelik durumunda iseniz, kahvaltıyı atlamamak esastır.

Kahvaltıda ne tüketmeniz gerektiği konusunda önerilere ihtiyaç duyuyorsanız, işte size bazı ipuçları. Mesela, gününüzü protein ve lif yönünden zengin bir öğünle başlatmayı tercih ediyorsanız: chia tohumları ve meyvelerle süslenmiş bir kase yulaf ezmesi ideal bir seçenek olabilir.

Peki, kahvaltı yapmalı mıyım?

Bilim insanları ve çeşitli araştırmalar, kahvaltının yaşınıza bakılmaksızın hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza katkıda bulunduğunu belirtiyor. Fakat, sabahları iştahsızlık çekiyorsanız, kendinizi kahvaltı yapmaya zorlamak doğru bir yaklaşım olmayabilir. Sonuçta, bir öğünün diğerine üstünlüğü söz konusu değildir. Önemli olan, beslenme düzeninize besin değeri yüksek gıdaları dahil etmektir. Bu gıdaları günün ilk saatlerinde mi, yoksa ilerleyen saatlerde mi tüketmeye başlayacağınız, sizin için en uygun olanı belirlemekle alakalıdır.

Çocuklar neden kahvaltıya ihtiyaç duyar?

Çocukların sabahları beslenmeleri kritik bir öneme sahiptir. Büyümekte olan bedenlerinin enerji ve besin maddelerine ihtiyacı vardır. Kahvaltı yapmayan çocuklar, dikkatlerini toplamakta güçlük çekerler ve okulda daha çabuk yorulurlar. Dahası, huysuz ve huzursuz olabilirler. Sadece ruh halleri değil, eğitim performansları da olumsuz etkilenebilir. Araştırmalar, kahvaltı yapan çocukların, yapmayanlara kıyasla daha yüksek test sonuçlarına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çocuklar, gerekli tüm vitamin ve mineralleri sadece öğle ve akşam yemeklerinden alamazlar.

Kahvaltıyı es geçen çocukların, gün boyunca sağlıksız atıştırmalıklara yönelme ve aşırı kilolu olma ihtimalleri daha yüksektir. Bir başka araştırma, düzenli olarak kahvaltı yapan gençlerin, nadiren veya hiç kahvaltı yapmayanlara göre daha düşük bir vücut kitle indeksine sahip olduğunu belgelemiştir.

Eğer çocuğunuz sabahları evde yemek yemek istemiyorsa, okula giderken veya ara verildiğinde tüketebileceği sağlıklı atıştırmalıklar almasını sağlayın. Meyve, kuruyemiş veya fıstık ezmesi ve muzlu sandviç gibi seçenekler ideal olabilir.

Kahvaltı ve insan sağlığına etkileri

Araştırmalar, kahvaltıyı atlayanların hastalık riskinin arttığını göstermiştir. Tek öğünle beslenenlerin lipoprotein seviyelerinin ve sabah yemeklerini erteleyenlerin kolesterol ve insülin seviyelerinin arttığı bulunmuştur. Kahvaltı yapmanın kardiyometabolik riskleri azalttığı belirlenmiştir. Ancak, 2018'deki bir çalışma, aralıklı orucun kan şekeri ve insülin hassasiyetini iyileştirebileceğini ve kan basıncını düşürebileceğini belirtmiştir. Uzun vadeli etkileri hala incelenmektedir.

Kahvaltıyı atlamanın olumsuz sağlık sonuçları

Kahvaltıyı atlamak; sirkadiyen ritim bozuklukları, kalp hastalığı ve diyabet riskini artırırken, obezite riskiyle de ilişkilidir. Kahvaltı yapmanın bilişsel işlevleri olumlu etkilediği, ancak bu konuda kesin bir sonuca varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtilmiştir. Kahvaltının enerji dengesi üzerinde etkisi olduğu, ancak bu etkinin genellikle enerji açığını tamamen kapatmadığı görülmüştür. Kahvaltı yapma seçimi bireysel olup, kişisel koşullar ve tercihler göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle diyabet riski taşıyanlar için düşük GI'li bir kahvaltı faydalı olabilir.

Kahvaltının dinlenme metabolizma hızına etkisi

Dinlenme metabolizma hızı enerji tüketimini belirler ve açlık veya düşük vücut kütlesi durumunda azalır. Araştırmalar, sabahları düzenli beslenmenin veya kahvaltı atlamanın dinlenme metabolizma hızını etkilemediğini göstermiştir. Bu, kahvaltı alışkanlıklarının dinlenme metabolizma hızı veya vücut ağırlığı üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını gösterir. Kahvaltıyı atlayarak gece açlığını uzatmanın, enerji alımındaki azalmadan kaynaklanan kilo kaybı dışında, metabolizma hızını etkilemediği sonucuna varılmıştır.

Kahvaltı ve kilonuz

Kahvaltının kilo kontrolüne etkisi, araştırmaların odak noktasıdır. Genelde kahvaltı yapanlar daha zayıf olmakla birlikte, bu durumun kilo kaybına kesin etkisi belirsizdir. Diyet yapanların öğün atlayarak kalori alımını azaltma stratejisi yanıltıcı olabilir, çünkü kilo verenler genellikle düzenli kahvaltı yaparlar. Ancak, ne, ne zaman ve ne kadar yendiği önemlidir; büyük kahvaltı yapanlar genellikle daha fazla kalori tüketirler.

Karpuz Getir Yiyeyim! Yazın Gözdesi ve Yaz Sıcaklarının Kurtarıcısı Karpuzun 15 Faydası
Bu Diyet Alzheimer Hastalığını Önlemede Etkili Olabilir mi? MIND Diyetini İnceliyoruz
Tam Bir Şifa Deposu Olan Karabuğdayı Diyetinize Eklemeniz İçin 12 Neden

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
09.07.2023

Çocukları olanlar bu bilgiyi iki kez okumalılar. Çünkü çocuk sabah uyanıp öğlen kahvaltı yapanlar var. Kahvaltı sabah 09 ile 10 arasında olmalıdır diye biliyorum. Teşekkür ederim.👍🙏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ