'Sabah Kahvesi Olmadan Asla!' Diyenler İçin Hem Faydaları Hem Yan Etkileri ile Kafein Nedir?

Çoğu insan gibi kafein artık günlük yaşamınızın bir parçasıysa, hem faydalarını hem de olası yan etkilerini merak etmeniz çok doğal. Sabahları ayılmamızı ve enerji ile dolmamızı sağlayan kafeinin faydaları yalnızca bundan ibaret değil. Daha fazlası için buyurun içeriğe. 👇☕

Matein veya guaranin olarak da bilinen bir alkaloid olan kafein, günlük olarak tükettiğimiz çay, kahve ve eser miktarda kakao içinde bulunur.

Beynimizdeki nöronlar, çalışmak için uykuda olmadığımız zaman dilimini tercih eder. Bunun sonucunda, 'adenozin' adlı reseptörlere bağlı bir madde oluşur ve reseptörler aracılığıyla adenozin seviyesi vücudumuz tarafından devamlı olarak takip edilir. Eğer o gece uykunuzu almadıysanız ya da yorucu bir gece geçirdiyseniz, adenozin seviyeniz yükselir. Bu da yorgun, uykulu hissetmenize yol açar. 

Kafein tüketimi ise bu noktada adenozinin yerini alarak uyku ve yorgunluk hislerini gidermeye yardımcı olur.

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre kafeinin vücut ve zihne sağlayabileceği birçok faydası var.

  • Odaklanmayı kolaylaştırır ve zihni berraklaştırır. Beslenme uzmanı Isa Kujawski 'Bu strese olan normal tepkimizi taklit eder. Bu da ilgi seviyemizi arttırır, enerji artışı yaşanır ve uyanıklık sağlanır.' şeklinde açıklıyor.

  • Hafızaya iyi gelir. 2021 yılında Nutrients dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, düşük dozda kafein tüketimi hafızayı iyileştirir ve zihin performansını arttırır. Bu adenozinin yerini alması ile bağdaştırılıyor. Fakat kafeinin hafızanızda oluşturacağı etkinin yaş, metabolizma, cinsiyet gibi etkenlerle değişebileceği de eklendi. 

  • Serbest radikalleri nötrler. Kafeinde antioksidan bulunduğunu biliyor muydunuz? Tıpkı C vitamini gibi antioksidanlarda bulunan serbest radikallere karşı savunma, kafeinde de var. Antioksidan ciltte yaşlanmayı engellemek gibi birçok faydaya sahip.

İster maraton olsun ister ufak koşu veya yürüyüşler olsun: Egzersizlerde performansınızı da arttırır.

Kafein, ergojenik (enerji veren) asit olarak sınıflandırılır ve fiziksel enerjinizi arttırarak spor rutininize bambaşka bir boyut kazandırabilir.

Kujawski 'Kafein nöral devreleri aktive eder. Bunun sonucunda adrenalin salınımı yaşanır.' şeklinde açıklıyor.

Ancak kafeinin herkeste farklı etkilerinin olabileceği hatırlatmakta fayda var.

Her insan kafeini farklı derecelerde özümler. Yaştan cinsiyete, beslenme şeklinizden hormonlara kadar birçok faktör ile değişiklik gösterebilir.

Doz ve kişiye bağlı olarak kafeinin faydalarının yanı sıra bazı yan etkileri de olabilir:

  • Sinirlilik: Kafein adrenalini arttırdığı için bu bazı insanları sinirli, keyifsiz ve huzursuz yapabilir. Eğer bir de uyku vaktinize yakın tükettiyseniz, bu siniri geçirmek biraz zor olabilir.

  • Kafein patlaması: Bu etkiyi, kafeini tükettikten en az 15 dakika sonra hissedebilirsiniz. Bu aşırı kafein tüketimi sonucunda oluşur; odaklanmakta sıkıntı çeker ve aşırı yorgun hissedebilirsiniz.

  • Tuvalete çıkmak: Kafein kan akışını arttırır ve böbreklerde filtreleme yapar. Bu da tuvalete çıkma isteğinizi arttırır. Yani bu çok sık tuvalete gidip gelmek zorunda kalmak anlamına geliyor...

Peki, kafein tüketimi maksimum ne kadar olmalıdır? FDA, ortalama bir insanın günde 400 miligram kafein tüketebileceğini söylüyor.

Ancak eğer kafeine hassassanız, sizin için daha düşük bir dozaj olmalı.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre 400 miligram sağlıklı yetişkinler için yeterli olsa da, hamile veya hamile kalmaya çalışan kadınlarda bu oran 200 - 300 miligrama düşüyor. Kujawski, kahvenizi içtiğiniz zamana dikkat etmenizi de tavsiye ediyor. Kujawski, kafein 10 saatte anca yavaş yavaş azaldıpı için uyku vaktinden en az 10 saat önce kafein tüketimini durdurmalısınız.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Enginar Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Enginar Sirkesi Nasıl Yapılır?
Yemek Rutininize Çeşitlilik Katın: Dünyanın Farklı Yerlerindeki İnsanların Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları
Daha Uzun Süreli Raf Ömrü İçin Buzdolabında Yan Yana Muhafaza Etmemeniz Gereken Yiyecekler

Popüler İçerikler

Suudi Prens Selman Filistin Meselesiyle İlgili Tuhaf İfadeler Kullandı
Serenay Sarıkaya mı? Hande Erçel mi? Maskülen Tarzın Kime Daha Çok Yakıştığını Birlikte Seçiyoruz!
Galatasaray'dan Hem PAOK'a Hem de Fenerbahçe'ye Maç Sonunda Gönderme!