Saatli Maarif Takvimi Ayağınıza Geldi! Tarihte Bugün Ne Oldu: 22 Nisan

Herkese günaydın, iyi günler ve iyi akşamlar! Bir haftanın en azından iş günlerinin sonuna geldik. Hafta sonu çalışmayacaklara iyi istirahatler, çalışacak olanlara ise sabır dileyerek söze başlayayım. Nisan her halükarda güzel yani ay olarak, isim olarak ve tabii ki tarih olarak. Düşünsenize 122 yıl önce bugünkü heyecanı, BMM'de yapılan hazırlıkları... Hiç unutmamız lazım Nisan'ları ve 'Egemenlik ulusundur!' şiarını.

Hepimiz bazen günü, ayı ve hatta yılı bir an unutabiliyoruz. İşte bu içerikle unutkanlığa son!

Bugün düne göre gündüz süresi 3 dakika uzadı. Bu arada bugün Hicri takvimde 21 Ramazan 1443'e denk geliyor. Ayrıca Müslümanlar için namaz vakitleri burada. Ramazan imsakiyenizi indirmek için de buraya tıklayabilirsiniz.

Bugün yurt genelinde hava şöyle:

Detaylı bir hava durumu için tıklayabilirsiniz.

Bugün doğan Türkler arasında olan Duygu Aykal, kanser nedeniyle yitirdiği 44 yıllık hayatına birçok bale kareografisi sığdırarak sanat tarihinde derin izler bırakmayı başarır. Başarılı balerin ve kareograf aralarında Fındıkkıran ve İnsan-İnsan'ında olduğu birçok yapıta imza atar.

  • Duygu Aykal (1943-1988)

  • Yusuf Sezgin (1946-...)

  • Fikret Kuşkan (1965-...)

  • Zeynep Mansur (1976-...)

  • Sezin Akbaşoğulları (1981-...)

Bugün ölen Türkler arasında olan Selma Gürbüz, modern Türk resmi ve heykeli dendiğinde akla gelen ilk isimlerden. Şu an aralarında Resim-Heykel Müzesi ve British Museum'un da olduğu birçok yerde kendisinin eserleri sergilenir.

  • Atıf Kaptan (1908-1977)

  • Feriha Tevfik (1910-1991)

  • Tolgay Ziyal (1939-2015)

  • Selahattin Duman (1950-2021)

  • Selma Gürbüz (1960-2021)

Bugünün eski gazetesi: 22 Nisan 1938

Tamamı için tıklayabilirsiniz.

Bugün Türkiye'de neler oldu? Bugün kurulan TCDD Genel Müdürlüğü aslında Anadolu'daki demiryollarının devletleştirilmesine yönelik ilk büyük adımdır. Bu adımdan sonra ise demiryollarının yapımının yanı sıra işletilmesi de TCDD'ye geçer.

  • 1924'te TCDD Genel Müdürlüğü kurulur.

  • 1940'ta Raman Dağı'nda 1042 metre derinlikte petrol bulundu.

  • 1973'te Hakkari İl Radyosu yayına başlar.

  • 1974'te iki büyük akü (EAS ve Mutlu) firmasında yaklaşık 3 aydır süren grevler, devlet bakanı aracılığıyla sona erer.

  • 1987'de Dil Derneği kurulur.

Bugün dünyada neler oldu? İsrail Başbakanı İzak Rabin'in istifasının arkasında eşi Leah Rabin'in bir Amerikan bankasındaki yasa dışı hesabı vardır. Leah Rabin bu hesap yüzünden hapse girer ve eşi de görevinden istifa eder. İzak Rabin'den sonra görevi Şimon Peres alır.

  • 1920'de İtilaf Devletleri, Osmanlı Hükumeti'ni Paris'te toplanacak olan Barış Konferansı'na davet eder.

  • 1970'te Dünya Günü ilk kez kutlanır.

  • 1976'DA İsrail Başbakanı Rabin istifa eder.

  • 1995'te Rauf Denktaş üçüncü kez KKTC Cumhurbaşkanlığı'na seçilir.

  • 2004'te Kuzey Kore'de iki tren çarpışır ve 150 Koreli ölür.

Bugün ne günü? Dünya Günü

www.google.com

Öğrenci evleri için ucuz yemek önerileri... Akşama ne yesem?

Ispanak? Boğazımızdan biraz da sebzenin girmesi gerekiyor. Ispanak özellikle temizlemesi ile biraz can sıkıcı bir sebze olabilir ama kolayı var: Temizlenmiş ve 450 gr. dondurulmuş ıspanaklar 13-15 lira civarı satılıyor. Ha, yok temizlerim derseniz şu an kilosu 15 lira. 1 soğan, 1 kaşık salça ve eğer istersek bir avuç pirince ihtiyacımız var. Yarım kilo yoğurt ise 6 lira. Yani bugün taş çatlasın 21-22 liraya iki kişi doyabiliriz. Afiyet olsun!

Bir klasik olarak bugün doğan çocuklara isim önerileri...

Kız: Yıldız, Kibar, Karaca

Erkek: Tahsin, Feza, İsa

Ay'ın yarısının kararmasına ve ayrı bir güzel hal almasına 1 gün kaldı, yarın son dördün! Güzel uydumuz gece 1 gibi doğup sabah 10'a kadar gökyüzünde olacak.

Güneş ise ortalama olarak sabah 5 buçuk ile 6 buçuk arasında doğuyor ve akşam 6 buçuktan sonra batıyor. Eğer astronomiye meraklıysanız Mars, Venüs, Jüpiter ve Satürn'ü çıplak gözle gökyüzünde görebilirsiniz. Hatta bir teleskobunuz varsa Satürn'ün halkaları gözlem için çok uygun pozisyondalar bugünlerde.

Günlük bir bulmacaya ne dersiniz?

www.marketingturkiye.com.tr

Bilmiyorsanız kısaca bahsedeyim, Wordle'da saklı 1 kelimeyi tahmin etmek için 6 hakkınız var. Hakkınızı kullandığınız her adımda harfler belli renklerle yanacak. Eğer harf yeşil ise yeri doğrudur. Sarı renk ise o harfin sorulan kelimede var olduğunu ama yerinin başka olduğunu gösterir. Siyah ise o harf kelimede yoktur. Bulmacanız için tıklayabilirsiniz, iyi şanslar!

Kemal Kılıçdaroğlu 'pasif direniş'i yol olarak tutmuş bir adam. Bunun birçok kez örneğini göstermişti, şimdi de elektrik faturasını ödemeyerek hem gündemi değiştirdi hem de dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Aslında Kılıçdaroğlu'na da başkası gitmez gibi geliyor bana. Yani bağırmak, çağırmak, sert çıkışlar ve benzeri bu adamın üzerinde durmaz. Bazen sinirleniyor ama ne yalan söyleyeyim eğreti duruyor. Ha diğer taraftan öyle ahlaksız bir dönemdeyiz ki geçenlerde TÜRKAD Başkan Yardımcısı Cem Kaya, mültecilerin sorumlusunun tezkereye hayır diyen Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi. Kendi adıma Ecevit'ten beridir ben CHP'yi sahipsiz görüyorum ancak Cumhuriyet tarihinde Kılıçdaroğlu kadar yıpratılmaya çalışılan başka CHP başkanı olmadığını da kabul etmeliyiz sanırım. Mesela DP daha 'delikanlıydı' zira dönemin Uşak Valisi, İsmet Paşa için 'vur emri' vermişti. Ha, yavaş vurun da saçınız başınız dağılmasın, demek de 70 yıl sonra bize düşüyor işte.

Günün 90'lar klibi:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Atatürk'ün Günlüklerinden Geliyoruz: Büyük Önder Geçmişte Bu Hafta Ne Yapmıştı?
Geleceğe Değil Belki Ama Gökyüzüne Dair Bir Şeyler Söylemeye Geldik: Nisan Ayında Yaşanacak Gök Olayları
Tarihimizi Öğrenmek İçin Toprağı Kazmaya Devam Ediyoruz: Mart Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Keşfi
Saatli Maarif Takvimi Ayağınıza Geldi! Tarihte Bugün Ne Oldu: 21 Nisan
Saatli Maarif Takvimi Ayağınıza Geldi! Tarihte Bugün Ne Oldu: 20 Nisan

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!