Saatlerce Çalışmak Yerine Uygulayabileceğiniz En Etkili Öğrenme Yöntemini Açıklıyoruz!

En güçlü öğrenme tekniği: Uyku...

Geceleri 7-8 saat uyuma, öğrenme yeteneğinizin üstünde çok büyük etkiye sahiptir. Uykunuzu bir gece de olsa bölmenin, yorgun oluşunuzdan öncesine ve sonrasına geri dönüşü olmayan etkileri olabilir. Yani tüm gececilerin hayatınızdan yasaklanması gerekir diyebiliriz. Öğrenmemek için günlerce uyusanız bile bir kısmımız en çok verimi uykusunda alır.

Uyurken ne yapıyoruz?

Uyku; dinlenmekten başka bir aktivite olarak görülmese de zihnimizdeki anlarla oldukça aktif bir etkinliktir. Kendisi, REM ve NREM olarak iki evreye bölünür. Başınızı yastığa koyduğunuzda aslında beyniniz oldukça meşguldür. Uykunun belleğe olan önemini gösteren ilk çalışmalardan biri John Jenkins ve Karl Dallenbach tarafından yapılan 1924 çalışmasıdır ve çalışmada uyurken bir süre sonra unutma işleminin durduğu gözlemlenmiştir. Uyanık olduğunuzda ise yaptıklarınızı unutma ihtimaliniz daha yüksektir.

Uyku ilaçları, alkol, kafein ve daha fazlası...

Doğal ve sağlıklı bir gece uykusunun öğrenime olan faydalarından yaralanmak için tükettiğiniz maddeler konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Örneğin alkolün uykuya yardımcı olduğuna inanılır fakat alkolün yatıştırıcı etkileri NREM uykusunun bellekle etkileşime geçmesini engeller ve böylece anılarınızı unutmanıza sebep olabilir.

Uyku hapları da düzenli bir uykunun birçok olumlu yönünü önler. Bu nedenle de uykusuzluk sorunlarınız artabilir.

Bunun yerine uyku haplarından ziyade birinci basamak tedavi gerektiği uzmanlar tarafından önerilir. Yüksek odak seviyesine ulaşmak için öğrenciler tarafından yaygın olarak kullanılan amfetaminler ve diğer ilaçlar da, özellikle öğleden sonraları alındıklarında uykuyu etkileyebilir. Bu nedenle; tükettiğiniz kafein veya daha iyi çalışmanıza yardımcı olacağını düşündüğünüz ilaçlar öğrenmenizi daha az verimli hale getirebilir.

Bunun yerine ne yapmalıyız?

Sadece hafızayı güçlendirmek için değil aynı zamanda enerjinizi, dikkatinizi, duygusal istikrarınızı ve ruh halinizi geliştirmek adına uyumaktan faydalanabilmek için iki yönlü bir yaklaşım öneriyoruz:

Birincisi; uykunun, öğrenmenin aktif bir parçası olduğunu kabullenmeniz... Daha fazla öğrenmek adına uykuyu azaltmak verimsiz olacaktır. Öğrenmeye yönelik herhangi bir yaklaşım, 7-8 saatin altında uyumanıza sebep olmamalıdır.

İkincisi ise, daha iyi bir uyku için plan yapmanız...Uykunun önemli olduğunu kabul etmeniz alışkanlıklarınızdan kolayca vazgeçmenizi sağlamayabilir. Bu yüzden planlı uyku düzeni oluşturmanız gerekir.

Uygun uyku ile öğrenmenizi en üst düzeye çıkarmak için yapabileceğiniz birkaç adım var:

1. Alkol ve kafeini sınırlandırın.

Tüketimin günün daha erken saatlerinde gerçekleşmesi uykunuzu engelleme açısından daha az etkili olacaktır.

2. Saat 9'dan sonra ekranlardan ve parlak ışıklardan kaçının.

Bu, daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

3. Hafta sonları da dahil olmak üzere her gün aynı saatte uyanın.

Geç kalkılan hafta sonları ve erken kalkılan hafta içi günleri uyku düzenini belli sınırlar içerisine sokmanızı zorlaştırabilir.

4. Daha fazla çalışmak için asla uykudan ödün vermeyin.

srv.onedio.com

Öğrenmeniz gereken her şeyi gün içindeki 16 saatte gerçekleştirmeniz mümkündür. Ekstra uyuyacağınız bir saat kitapların yardımcı olacağı bir saatten daha verimlidir.

5. Hedefiniz günde 8 saat uyumak olsun.

Bazı insanlar işlerini yetiştirme konusunda endişelendikleri için daha az uyumayı düşünüyor. Fakat bilim, insanların inandıkları şeyin doğru olmadığını söylüyor.

Sporcular için egzersiz yapmak ve gelişmek, uyku ve öğrenme arasındaki bağ gibidir.

Bu yüzden durmaksızın çalışmanın yeterli olmadığını ve kaslarının gelişmesi için zaman gerektiğini bilirler. Yani sizlerin de öğrendiklerinizi pekiştirmek için zamana yani uykuya ihtiyacınız vardır.

İyi uykular diliyoruz.

Popüler İçerikler

Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Bankalardan Belgeyle mi Para Çekilecek? MASAK İddialara Son Noktayı Koydu
YORUMLAR
03.12.2019

bkz: defragmentation .

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ