S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Düşürdü, Dolar Tarihi Zirveyi Gördü

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye`nin BB+ olan notunu BB`ye düşürdü. Açıklamanın ardından dolar/TL rekor kırdı. Kur 3.07 TL`yi aşarak 3.0769 TL ile tarihi zirveyi gördü. Dolar/TL`de zirve 3.0750 idi.

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürdü.

S&P'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 'BB+' olan yabancı para cinsinden uzun dönem notu 'BB'ye çekildi, kısa dönem notu ise 'B' olarak bırakıldı.

S&P, Türkiye'nin yerel para cinsinden uzun dönem notunu 'BBB-'den 'BB+'ya, kısa dönem notunu 'A-3'ten 'B'ye çekti.

Kredi notunun görünümü de 'Durağan'dan 'Negatif'e çekildi.

S&P, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye en düşük kredi notunu veriyordu. Türkiye'nin kredi notu Fitch ve Moody's tarafından 'yatırım yapılabilir' kategorisinde değerlendirilirken, S&P'nin verdiği not indirimden önce de 'yatırım yapılabilir' kategorisinin altında bulunuyordu.

Dolarda tarihi zirve

S&P'den yapılan açıklamada, darbe girişimi sonrası Türkiye'nin dış borçlarını çevirme kabiliyeti üzerindeki risklerin arttığı belirtildi. 

Açıklamanın ardından dolar/TL rekor kırdı. Kur 3.08 TL'yi aşarak 3.0817 TL ile tarihi zirveyi gördü. Dolar/TL'de zirve 3.0750 idi.

Türkiye'den ilk tepki

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli karara ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, 'S&P nin yangından mal kaçırır gibi Türkiye'nin notunu indirmesi hiçbir mantığa uymayan karardır! TR'ye yapılan darbe girişiminin ardından hızlı ve zamanında alınan kararlarla etkileyemedikleri ekonomiyi bu şekilde etkilemeye çalışıyorlar. Küresel oyun Türkiye'ye tuzak kuruyor dediğimizde komplo teorisi diyenler gelişmeleri artık MİLLİ duygularla incelesin.Türkiye Cumhuriyeti devleti'nin tüm kurumları iş başında iken verilen not indirim kararı bu kararı verenler için KARA BİR LEKEDİR!' dedi.

Rabobank, S&P kararı sonrası dolarda 3,15'i işaret etti

Rabobank analisti Piotr Matys, S&P'nin not indirim kararının ardından yayınladığı notta, Türk lirasının kayıplarını 3,10 seviyesine kadar artırabileceğini, bu durumda 3,15'e doğru bir hareket beklenebileceğini söyledi.

Dolarda yukarı yönlü hareket için Türk yetkililerin somut adımlar atarak yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanması gerektiğini söyleyen Matys, 'Hala panik yapmaya gerek yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililer piyasaları yatıştırırsa TL hala kayıplarını azaltabilir' dedi.

Moody's 17 Türk bankasını incelemeye almıştı

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu 'düşürmek üzere' incelemeye alan uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's, ülke notuna bağlı olarak, derecelendirdiği 17 Türk bankasını da 'negatif incelemeye' almıştı.

Moody's'den yapılan açıklamada, gelişen siyasi ve ekonomik durumdan kaynaklı olarak ortaya çıkan risklerin değerlendirilmesi ihtiyacı nedeniyle notların izlemeye alındığı belirtilmişti.

Açıklamada, yatırımcı ve müşterilerin güveninde olası zayıflamaya bağlı olarak, faaliyet ortamında oluşabilecek bozulma risklerinin, bankalar ve müşterilerinin büyüme ve finansal performanslarında zayıflama yaratabileceğine dikkat çekilerek, bu gelişmenin negatif incelemeyi gerektiren unsurlardan biri olduğu vurgulanmıştı.

Buna bağlı olarak, derecelendirdiği Türk bankalarının, yaşanan son gelişmelerin ekonomik ve finansal etkilerinden belirli bir derecede etkileneceklerine işaret eden Moody's, yapacakları gözden geçirmeden her kurumun durumunu ayrı ayrı değerlendireceklerini belirtmişti.

Önceki gün yaptığı açıklamada da, notunu düşürmek üzere incelemeye aldığı Türkiye'nin ekonomik büyümesinin darbe girişiminden önemli ölçüde 'etkilenme potansiyeli'ne sahip olduğunun altını çizen Moody's, ekonomik büyüme beklentisini de yüzde 3'e düşürmüştü.

Milliyet ve BusinessHT

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
20.07.2016

darbe vs yokken son bir yılda türk lirası %25-30 değer kaybederken tek kelime etmeyenler hemen suçu başkalarına atmaya başlamış bile..... hem mecliste faiz lobisi araştırılsın önergesini reddeden kimdi?????

20.07.2016

bu kadar olaydan sonra notun artmasını mı bekliyordunuz ?

20.07.2016

Gerçekten de her türlü yol deneniyor

TÜM YORUMLARI OKU (8)