Rüyalarda Buluşuruz: Rüya Nasıl Oluşuyor? Rüyalar Kontrol Edilebilir mi? Rüyayla İlgili 10 İlginç Bilgi

Her ne kadar araştırmalar yapılsa da rüyalar hakkında birçok şey hala büyük bir gizem. Bu içerikte sizinle birlikte bu gizemler konusunda biraz olsun merakınızı giderebilmek için rüyalar hakkında bilinmeyenleri sıraladık! İyi uyku... Pardon, iyi okumalar! 😝

1. İlk olarak rüyaların nasıl oluştuğunu açıklamakla başlayalım...

Bu bilgi aslında pek de bilinmeyen bir şey değil. Rüya aşamasına geçilmesi için Rapid Eye Movement denilen REM aşamasının yaşanması gerekiyor. Uykunun en derin evresi, REM uykusu oluyor. Beyin aktivitesinin arttığı ve gözlerin hızla hareket ettiği bu evrede rüya görüyoruz.

2. Aslında rüyaların büyük çoğunluğu renkli oluyor.

Şimdi son gördüğün rüyayı görmeye çalış; görüntüler renkli miydi yoksa siyah beyaz mı? Bu konuda genel geçer bir kural yok. Ama çoğu insan rüyalarını renkli görürken bazı insanlar ise siyah beyaz görüyor.

3. Renk demişken... Renk körleri de renkli rüyalar görebiliyor.

Tabii bu renkler gerçek dünyadaki gibi olmuyor. Ancak yine de renk körü olan insanların renkli rüya görebilmesi sıra dışı!

4. Her ne kadar bize yıllar gibi gelse de aslında rüyalar 5-20 dakika arasında sürüyor.

Bir gece boyunca birkaç kez rüya görüyoruz ve bu rüyalar ortalama 5 ila 20 dakika arasında sürüyor. Rüyadayken biz 5 sezonluk dizi çekiyormuş gibi hissederken aslında gerçekler böyle! 😅

5. Eğer rüyanızı hatırlamak istiyorsanız, uyandıktan ilk 5 dakika sonra bunu yapmanız daha mümkün!

Uyurken bizi çok etkileyen bir rüyayı uyanınca hemen unutabiliyoruz. Eğer ki rüyalarınızı hatırlamak istiyorsanız ilk 5 dakika çok önemli. Bu yüzden yatağınızın yanına bir rüya defteri koyabilirsiniz.

6. Lucid rüyalar, onları yönetebildiğimiz türden rüyalara deniyor.

Rüyadayken o an rüyada olduğunu fark edip bir de üstüne kontrolleri elinize alabildiğiniz oldu mu hiç? Bunun yapılabildiği rüyalara lucid rüyalar deniyor.

7. Prekognitif rüyalar, gelecekte yaşanacak olayların önceden görüldüğü rüyalardır.

Şunu eklememiz gerekiyor, prekognitif rüyalar henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Ama gariptir ki özellikle de sezgileri güçlü olanlar bunu yaşıyor. 🤔

8. İnsanların birçoğunun ortak gördüğü rüya temaları var...

Bunlar ne mi? Uçmak, düşmek, insanlara çıplak yakalanmak... Bunları görüyorsanız, birçok insanla ortak rüyaları görüyorsunuz demektir!

9. Tatlılığıyla kalbimizi eriten bebekler de rüya görebilirler!

Bebekler bizim gibi karmaşık kabuslar veya uçtukları rüyaları görmüyorlar elbette. Onların rüyaları daha çok yaşadıkları deneyimler ve hissettikleriyle bağlantılı oluyor.

10. Ve tabii rüyalar tamamıyla işlevsiz, anlamsız değil...

Rüyaların ne işe yaradığı tam olarak açıklanamamış olsa da öğrenme, hafızayı güçlendirme gibi işlevleri olduğuna dair iddialar var.

Popüler İçerikler

Polis Memuru Şeyda Yılmaz'ı Şehit Eden Katil, Adliyeye Çöp Poşeti ve Hayvan Taşıma Aracıyla Sevk Edildi
MasterChef'te Mide Bulandıran Olay: Yemeğin İçinde Kımıldayan Şey Kurt mu?
Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri