Rüyalarda Buluşuruz Ama Niye? İşte Rüya Görmemizin Sebepleri Olarak Gösterilen Tezler

Tarih boyunca rüyalara farklı anlamlar, hatta misyonlar yüklendi. Bugün bile onların işlevinin tam olarak ne olduğu konusunda bir uzlaşı sağlanmış değil. Gelin, 'Neden rüya görürüz?' sorusuna üzerine en çok kabul gören tezlere bir göz atalım.

Öz terapi

Profesör Rosalind Cartwright’a göre rüyalar stresimizle başa çıkmamıza ve problemlerimizi geride bırakmamıza yardımcı oluyor. Kendisi durumu şöyle özetliyor: “İnsanın kendi terapisti olması gibi bir şey. Çünkü rüyalarda geçmiş yaşanmışlıklar ve hisler yeniden yüzeye çıkabiliyor ve yeni sabahlara farklı hislerle, arınmış olarak uyanılabiliyor.”

Felaketlere hazırlıklı olmak

Çok sakin bir hayat geçirmenize rağmen rüyalarınız Michael Bay ve David Lynch ortak yapımı bir filme benziyorsa sebebi anlaşılabilir. Antti Revonsuo’nun felaket simülasyonu teorisine göre insanlar yaşayabilecekleri felaketlere psikolojik olarak kendilerini hazırlamak için bilinçdışında böyle düşünceler kurguluyor ve bu da rüyalarda kendilerini yüzeye vuruyor. 

Evrimsel biyoloji de bu konuya bir açıklık getiriyor aslında. Bildiğiniz gibi insanlar bir zamanlar mağaralarda yaşıyorlardı. Her an ayı baskına uğrayabilecek bu mağaralarda insanlar sık sık ayılarla ilgili rüyalar görmeye başladılar. Hatta sonrasında bunları unutmamak için duvarlara onları çizdiler.

Yaşam değişimlerine hazırlıklı olmak

Bu da ilk maddeye benziyor, fakat fiziksel tehditten ziyade duygusal zorluklara yönelik. Surinamlı kabileler üzerinde yürütülen araştırmalar gösterdi ki, kabile üyelerinin üstesinden gelmeleri gereken zor kararlarda rüyalar onlara yardımcı oluyordu. Rüyaların aynı şekilde sevilen bir kişinin ölümü ya da diğer benzeri zorluklarda da faydası vardı.

Hafıza gelişimi

Rüyalar zihne giren verinin, öğrenilen kabiliyetlerin pekiştirilmesinde fayda sağlayabiliyor. Öğrenme ve gelişimle ilgili tüm tavsiyeler arasında mutlaka uykuyla ilgili bir maddenin bulunması tesadüf olmasa gerek.

Yaratıcılık ve problem çözümü

Paul McCartney’nin Yesterday’in melodisini rüyasında bulduğu söylenir. Hiç beklenmedik bir şekilde yüzeye vuran bu melodi muhtemelen The Beatles’ın en unutulmaz 5 şarkısından birinin oluşmasına sebep oldu. Benzer bir şekilde insanların en ummadıkları çözümü rüyalarında buldukları da olmuştur. Belki size de oldu, ama yalnızca farkına varmadınız. Kim bilir?

Popüler İçerikler

Emir Berke Zincidi'den Yıllar Sonra Gelen Öyle Bir Geçer Zaman Ki İtirafı!
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"