Rüya Tasarımcılığı, Robot Veterinerliği... Geleceğin Favori Meslekleri Arasında Neler Var?

Gelişen teknoloji sebebiyle ilerleyen yıllarda bazı meslek dallarının yok olacağı ve birçok insanın işsiz kalacağı haberlerine sıkça rastlamaktayız. Peki gelişen teknoloji sadece bazı meslekleri işlevsiz kılarken yeni iş sahaları üretmiyor mu? Bu sorunun cevabına göre tablo pek de kötü değil. Yaşanan gelişmeler robot veterinerliği, duygu tasarımcılığı ve yapay organ imalatçılığı gibi işleri gözde meslekler haline getirecek.

Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insanları işinden edeceği olasılığı üzerine son zamanlarda oldukça teori üretilmekte.

Yapay Zeka 5 Milyon Kişiyi İşinden Edebilir

Fakat tablo bahsedilen kadar kötü olmayabilir. Çünkü kaybolan mesleklerin yerine ihtiyaçlara uygun yeni meslekler gelecek.

Vatan'dan Pınar Karahan'ın haberine göre, orta ölçekli ve kurumsal şirketlerde strateji, iş modeli geliştirme ve pazarlama konularında danışmanlık veren Hanersman’ın Genel Müdürü Ecehan Ersöz, yakın zamanda ihtiyaç duyulabilecek öncelikli meslekleri robot veterinerliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hackerlık, duygu tasarımcılığı, bilgi madenciliği, yapay organ imalatçısı ve rüya gerçekleştiriciliği olarak sıralıyor.

Etik hackerlık diğer adıyla 'beyaz hacker'lar hâlihazırda birçok şirketin bünyesinde ve bazı devlet kurumlarında çalışıyor.

Perakende sektöründe marka ve kullanıcılar arasında köprü olacak kişiler: Duygu tasarımcıları!

Kullanıcıların, ürünler ile yaşatılan deneyimlerin algı boyutunda doğru hisler ile güçlü bir şekilde eşleştirilmesi ve bu sayede marka sadakatinin kazanılmasını hedefleyecek. İlerleyen teknolojiyle ekran karşısında yapay zeka aracılığı ile ürünlerin koku ve yapısını algılama, bunu destekleyen 5 duyu reklamcılığı alanlarında da çalışmalar gerçekleştirecek.

Teknoloji, psikoloji ve nörobilimin entegre bir şekilde çalışacağı ve kişilerin sorunlarını yenmesine yardımcı olacak meslek: Rüya geliştiricileri 🙄

Elbette sadece iş dünyası değişmeyecek. Yeni uygulama ve iş alanların doğması üniversite programlarının da değişimine neden olacak. Daha çok farklı bölümlerin ortak açacakları programlar ile eğitim ihtiyacı karşılanabilecek.

Robotların hayatımızdaki kullanım alanı artıyor ve geleceğin gözde meslekleri arasında gösterilen bir dalı ortaya çıkarıyor: Robot veterinerliği 🤖

Robot veterinerleri, gelecekte zorlu arazi koşullarında, arama kurtarmada ve yük taşımacılığında kullanılacak olan ‘animal type’ robotların bakım ve güncellenmesini üstlenecek.

Tüm bu meslekler beraberinde hiyerarşik kalıpların yıkılması talebini de beraberinde getirecek.

Şirketlerin bir yandan içinde bulundukları dijital dönüşüm yolculuğunda yeni teknolojileri ve uygulamaları süreçlerine dahil ederken, diğer taraftan mevcut görev tanımlarının ihtiyaçlarını tam yansıtmayacağını bildiklerini söyleyen Ecehan Ersöz, “Yeni meslekler standart olarak tanımlanan bilgisayar, elektronik, mekatronik mühendisliği gibi alanların kapsamının genişleyerek başka alanlardan fonksiyonları da içine alması şeklinde tanımlanıyor. İK departmanlarının, çalışanlara aldırılacak eğitimlerin güncel ve gelecek trendlerini yansıtan, çalışanlara vizyon ve yeni bakış açıları sağlayan içerikte olanlarını seçmeleri oldukça önemli. Yeni iş yapma biçimlerinin daha iş birlikçi, ekip uyumu ile ve hiyerarşiden uzak bir kültürle sergilenmesi konusunda da çalışmalar sürüyor” dedi.

Ersöz, inisiyatif alma beklentisi yüksek olan Z kuşağı için şirketlerde öncelikle hiyerarşi kalıplarının yıkılmaya çalışıldığını belirtti ve öyle devam etti 👇

“Ast - üst ilişkisinin daha esnek modellerle yönetilmesi gerekiyor. Burada kazanılan avantaj hem Z kuşağına motivasyon ortamı yaratmak hem de şirket genelinde inovasyon odaklı çalışma ortamı yaratılmasını sağlamak”

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR

Robot veterinerliği saçma olmuş; Robot veteriner hekimliği olacak o. Robot hayvanlığı gibi bir şey oluyor çevirirsen ki zira veteriner hayvan demek.

05.01.2018

Robot teknisyenliği daha uygun

04.01.2018

daha 7,8 yıl önceki geleceğin meslekleri gelmedi daha durun hele

04.01.2018

Kısaca şunu söylemek lazım; Geleceğim mesleği yazılım. Ötesi yok.

TÜM YORUMLARI OKU (17)