Rusya Tahıl Koridoru Anlaşmasını Durdurdu

Rusya, dünyadaki gıda fiyatları açısından kritik önem taşıyan tahıl anlaşmasının bugün itibarıyla geçerliliğini yitirdiğini duyurdu.

Rusya, kararına gerekçe olarak, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmamasını gösteriyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Daha önce 3 defa uzatılan anlaşmanın süresi bugün dolmuştu.

Ankara, anlaşmanın yeniden uzatılması için bir süredir girişimlerini sürdürüyordu. Ancak Moskova, anlaşmanın Rusya ile ilgili kısımlarının uygulanmadığı görüşünde. Bu nedenle anlaşmanın uzatılmasına sıcak bakmıyordu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı 4 Temmuz'daki açıklamasında şunları kaydetmişti:

 'Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM, bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor. Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok.'

Sputnik'in haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tahıl anlaşmasının bugün itibarıyla geçerliliğini yitirdiğini belirtti ve Rusya’nın ancak şartlarından her birinin yerine getirilmesi halinde anlaşmaya döneceğini kaydetti.

Rusya kararını da Türkiye, Ukrayna ve BM'ye bildirdi.

Tahıl Koridoru Anlaşması İstanbul'da İmzalandı!

Popüler İçerikler

Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Arka Sokaklar'a Dönen Şevket Çoruh'tan Kahkaha Attıran Serenay Sarıkaya Göndermesi!
İsrail Yuhalandı: Bol Kaoslu Eurovision 2024’ün Birincisi Belli Oldu!
YORUMLAR
17.07.2023

ithalat için verilen uğraş ve harcanan kaynaklar üretim için kullanılsaydi bugün ithalat değil ihracat yapıyor olurduk. Yerlerde sürünmeye devam amk, tarım politikalarıniza sokayım.

17.07.2023

Ben de eğitim politikalarına sokayım ama ekonomi politiklarına hep beraber sokalım.

17.07.2023

Böyle bir ülke topraklarında, tahılı da dışardan almayalım ya. Kasıtlı yapsan ancak bu kadar baltalanır tarım, yere çekirdek atsan çıkıyor. Vahşi sulamayla, yeraltı sularını da bitirdik. En susuz yere en su isteyen ekimi yapmak ancak bizim aklımıza gelir.

17.07.2023

kasıtlı yapılıyor zaten ✋

17.07.2023

Tarım da kendine yetebilien bir ülkeydik geldiğimiz hale bak..

17.07.2023

İlkokulda yerli malı haftası olurdu, orada tarımda herşeyi ile yetişen tek ülke olduğumuzu öğretirlerdi. RTE o dersleri kaçırdı sanırım

TÜM YORUMLARI OKU (15)