BloombergHT'nin haberine göre, Kremlin, e-postayla gönderilen bir bildiride, Putin 'in finansal istikrarı amaçlayan 'ek geçici önlemler' konulu bir kararnameyi imzaladığını açıkladı.
Buna göre, seyahat edecek Rus vatandaşların ülke dışına çıkarabilecekleri nakit miktarı 10 bin dolar olarak sınırlandırıldı.
Yeni düzenlemeyle, yerleşikler ve yabancılar arasındaki belirli işlemler için hükümetin izni gerekecek.
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ülkesine yönelik yaptırımları değerlendirmek üzere hükümet yetkilileriyle bir araya geldi. Yaptırımlar nedeniyle yabancı yatırımcıların siyasi nedenlerden ötürü adımlar atmak zorunda kaldığını belirten Mişustin, 'İş dünyasına dengeli kararlar alma imkanı sağlamak amacıyla Rus varlıklarından çekilmeye geçici kısıtlamalar getirilmesine ilişkin bir başkanlık kararnamesi hazırlandı.' dedi.
Mişustin, yaptırımlara karşı ithalat ikamesine yönelik adımların önem kazandığına işaret ederek, 'Bu alanda faaliyet gösteren şirketlere de ilave destek verilecek. ABD ve Avrupa Birliği, yaptırım baskısını artırarak doğrudan Rus vatandaşlarını hedef alıyor.' diye konuştu.
Rusya'nın yaptırımlar nedeniyle zorluklar yaşadığını belirten Mişustin, yaptırıma uğrayan şirketler ve bu şirketlerle birlikte çalışan Ruslara yönelik desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev de Fransa'nın Rusya'ya yönelik 'ekonomik savaş başlattık' açıklamasına tepki göstererek, 'İnsanlık tarihinde, ekonomik savaşlar çoğu zaman gerçek savaşlara dönüşmüştür.' ifadesini kullandı.
Rusya'nın eski devlet başkanlarından da olan Medvedev, Twitter'da yaptığı paylaşımda, Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire'nin Rusya'ya karşı ekonomik savaş başlattıklarına yönelik açıklamaları ile ilgili eleştirilerde bulundu.
Yetkililerin söyledikleri cümlelere dikkat etmesi gerektiğini belirten Medvedev, 'Bugün bir Fransız bakan 'Rusya'ya karşı savaş açtıklarını' söylemiş. Beyler söylediklerinize dikkat edin! Ve unutmayın ki insanlık tarihinde, ekonomik savaşlar çoğu zaman gerçek savaşlara dönüşmüştür.' ifadelerini kullandı.
Sözcü'nün aktardığına göre de, Rus hükümeti, Maliye Bakanlığı’na Ulusal Varlık Fonu’ndan 1 trilyon ruble (10,3 milyar dolar) kaynak kullanarak Rus şirketlerde hisse satın alması talimatı verdi. İngiliz haber ajansı Reuters, bilgiyi hükümete yakın bir kaynaktan aldığını açıkladı.
Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasının ardından batılı güçler çeşitli finansal yaptırımları art arda açıklamıştı.
ABD ve müttefikleri karşılık olarak bazı Rus bankalarını uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarma kararı almıştı. Rusya Merkez Bankası'nın uluslararası varlıklarını dondurmak da atılacak adımlar arasında bulunuyor ve önümüzdeki günlerde yaptırımın uygulanması bekleniyor.
Ayrıca 10’larca Rus iş insanının mal varlıklarına tedbir konulduğu ve haklarında çeşitli yaptırımlar uygulanmaya başladığı belirtildi.
Yaptırımların başlamasının ardından Rusya’nın para birimi Ruble tarihi düşük seviyesini görerek dolar karşısında büyük kaybetti. Rusya Merkez Bankası, değer kaybını durdurmak için şok faiz artırımına gidince kayıpların bir kısmı geri alındı. An itibariyle dolar/ruble kuru 100 seviyelerinde seyrediyor.
Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası'nda bugün de hisse senedi işlemi yapılmayacağını bildirdi.
Banka, hisse senedi işlemlerine hafta başından bu yana izin vermiyor.