Rusya'nın Gerisinde Kalan ABD Hipersonik Silahların Gelişimini Hızlandırıyor: Peki Hipersonik Füze Nedir?

Hava savunma sistemlerinin dahi durduramadığı belirtilen hipersonik füzeler Rusya'yla birlikte yeniden gündemde. ABD, ses hızından yedi ila sekiz kat daha hızlı seyreden hipersonik silahların geliştirilmesini hızlandıracağını açıkladı. Peki Rusya'nın Ukrayna'da ilk kez kullandığını açıkladığı hipersonik füze nedir?

ABD, balistik füzelere yakın hızlarda seyreden ancak manevra kabiliyetleri nedeniyle vurulması zor olan bu silahları geliştirmek için Rusya ve Çin ile yarış halinde.

Bu kapsamda hipersonik silahlar geliştirmede Rusya’nın gerisinde kalan ABD Donanması, bu tür ilk silahı gelecek yılın sonlarında bir savaş gemisine konuşlandırmaya başlayacak.

ABD merkezli havacılık ve savunma şirketi General Dynamics’in yan kuruluşu gemi yapım şirketi Bath Iron Works, silah sistemini Zumwalt sınıfı üç savaş gemisine kurmak için gereken değişiklikler üzerinde mühendislik ve tasarım çalışmalarına başladı.

Öte yandan Rusya, kısa bir süre önce Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk defa 'Kinjal' hipersonik füze kullanarak vurduğunu duyurdu.

Rusya, Avangard füze alayı olarak bilinen hipersonik füzeyi 27 Aralık 2019'da envanterine aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı ilk kez Ukrayna'da kullanıldığını belirttiği açıklamasında yeraltı silah deposunu yok etmek için kullandıklarını söylese de, basında güç gösterisi olarak yer aldı.

Ses hızından 7-8 kat hızlı seyrediyor!

Hipersonik füze, balistik füzeler gibi fırlatılıyor ancak hedefi vurmadan önce ses hızından yedi ila sekiz kat daha hızlı seyrediyor...

Mevcut füze savunma sistemlerinin, hızlı manevra kabiliyetleri hareketlerini tahmin edilemez kıldığı için bu tür nesneleri durdurmakta zorluk çekebileceği söyleniyor.

ABD'nin 2002'de Anti-Balistik Füze Antlaşmasından çekilmesi, Rusya'yı hipersonik silahlar geliştirmeye zorladı.

2007'de ABD'nin Avrupa'ya balistik füze savunması yerleştirme planları sorulduğunda PutinRusya'nın 'hipersonik hızda uçacak ve hem irtifa hem de yön açısından yörüngesini değiştirebilecek tamamen farklı türde stratejik silah sistemleri' geliştirdiğini ifade etti.

Şubat 2015 ile Haziran 2016 arasında, Orenburg Oblastı'nda bulunan Dombarovski Hava Üssü'nden fırlatılan Avangard'ın saatte 11.200 kilometre hıza ulaştığı belirtildi. Fırlatılan Avangard, Kamçatka Krayı'da bulunan Kura füze Test Sahası'ndaki hedefleri başarıyla vurdu.

Ekim 2016'da, Dombarovski Hava Üssü'nden fırlatılan ve Kura füze test sahasıdaki bir hedefi başarıyla vuran başka bir uçuş testi gerçekleştirildi. Bu test füzenin ilk tamamen başarılı testiydi.

1 Mart 2018'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinMoskova'daki Federal Meclis'teki cumhurbaşkanlığı ofisinde, silahın testlerinin tamamlandığını ve seri üretime girdiğini duyurdu. Seri üretim duyurunu Rus Stratejik Füze Kuvvetleri komutanı Albay Sergei Karakayev da doğruladı.

En son uçuş testi 26 Aralık 2018'de gerçekleşti. Dombarovski Hava Üssü'nden fırlatılan Avangard, Kura füze test sahasıdeki bir hedefi başarıyla vurdu. Rusya Başbakan Yardımcısı Yury Borisov, bir gün sonra, Avangard'ın ses hızının 27 katı hızla uçtuğunu açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın basın servisine / TASS'a göre, hipersonik Avangard füze sistemi, 24-26 Kasım 2019 tarihlerinde Yeni START anlaşması prosedürlerine uygun olarak ABD denetim grubuna gösterildi.

27 Aralık 2019'da, Avangard füze alayı ordu envanterine girdi.

19 Eylül 2020'de, NPO Mashinostroyenia'da Bilim Danışmanı olan Herbert Efremov, Avangard'ın gelişimine yaptığı katkılardan dolayı Aziz Andrew Nişanı ile ödüllendirildi.

Avangard gibi hipersonik füzeler manevra kabiliyeti ve yüksek hıza sahip olması açısından, balistik füzelere karşı geliştirilen geleneksel füze savunma sistemleri için önemli zorluklar ortaya çıkarıyor.

Avantajın tekrar saldırıya doğru kaymasıyla, savunma endüstrisi, bu tür silahların soğuk savaş dönemine hakim olan türden silahlanma yarışını yeniden alevlendirebileceğinden endişe ediyor.

Jane's tarafından yapılan açık kaynak analizine göre Avangard, bağımsız bir tahrik sistemi olmayan füze. Savaş başlığı, hedefe yaklaşırken, uçuş sırasında keskin yüksek hızlı yatay ve dikey kaçış manevraları yapabilir ve Rus yetkililer bunu 'herhangi bir füze savunma sistemine karşı savunmasız' kıldığını iddia eder. 

Avangard tarafından taşınan bir nükleer savaş başlığı 2 megaton TNT'lik patlama kapasitesine sahip.

İlginizi çekebilir:

Twitter Spaces Yayınıyla Yine Binlerce Kişiye Ulaşan Özgür Demirtaş Kendisiyle İlgili Görsele 'Sesli Güldü' 😅
Elon Musk Başrolde! Yeni Netflix Belgeseli Uzaya Dönüş'ün Yayın Tarihi Belli Oldu
iPhone'un Pek Bilinmeyen Gizli Özelliği Arkanızdan Konuşanları Bir Kez Daha Düşündürtecek!

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?