İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının tetiklediği krizin hali hazırda daha yüksek faizlere geçişin daha oynak hale getirdiği finansal piyasalar için risklere eklendiğini bildirdi.
Cunliffe, 'Jeopolitik risklere yönelik algılamanın artması ve bunun büyüme ile enflasyon üzerine potansiyel etkileri, hali hazırda yaşanmakta olan riskli varlıklardan uzaklaşma çerçevesindeki riskleri artırabilir. Ve bu durum piyasa likiditesinin göreceli olarak düşük olduğu bir dönemde yaşanıyor' diye konuştu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının uzun vadeli finansal ve ekonomik etkisinin belirsiz olduğunu, ancak Rusya'ya karşı şu ana kadar uygulamaya konan yaptırımların finansal sistemin istikrarını tehdit etmediğini ifade eden Cunliffe, gelecekteki faiz hareketleri konusunda pozisyon alımlarda ani bir artış yaşanması halinde ise riskli varlıklardan çıkışta keskin hareketlerin tetiklenebileceğini vurguladı.
Cunliffe konuşmasında, BoE'nin 30 yılın en yüksek seviyesinde olan enflasyonu kontrol altında tutmak için ne gerekiyorsa yapacağını da ifade etti.
Rusyaya uygulanan yaptırımlar Rus halkının refah düzeyini düşürebilir ama temel ihtiyaçlar konusunda sorun yaşamazlar. Amma eğer petrol 200-300 dolarlar seviyesine çıkarsa dünya ekonomisi Trilyonlarca dolar zarara uğrayabilir. Enerji fiyatlarındaki artış sebebi ile özel sektör zarar açıklamaya , kapasite düşürmeye , işçi çıkarmaya başlarsa , arkasındanda enflasyon sarmalı deflasyona dönerse 1920 ekonomik krizini mumla arar vaziyete geliriz. Bu domino etkisinide durdurabilecek bir dünya liderliğide şu anda görülmüyor. Hakkımızda hayırlısı.