ABD’nin uzay keşif programlarındaki ezeli rakibi Sovyetler çoktan tarihe karışmış, yerini Çin almış olsa da, Rusya bir hayli iddialı DNA tabanı projesiyle gelmiş geçmiş en büyük bilimsel çalışmalardan birine imza atma peşinde. Zira “Nuh’un Gemisi”ni hatırlatan bu proje için Moskova Devlet Üniversitesi, Rusya’nın bugüne kadar verdiği en büyük bilimsel araştırma ödeneğini elde etti.
Üniversite bu projeyle, soyu tükenmiş canlılar da dahil olmak üzere gezegenimizde bugüne kadar yaşamış olan tüm canlıların DNA’sını toplamayı hedefliyor. 2018 yılına kadar tamamlanması ön görülen çalışma için 430 kilometre karelik bir “gemi,” daha doğrusu kütüphane inşa edilecek. Kimi numuneler kriyojenik olarak dondurulacak, elde edilen DNA’ların bir kısmı ise sadece bilgi sistemlerinde veri olarak saklanacak.
DNA toplama sürecinde bünyesindeki tüm departman ve merkezlerden yardım alacak olan üniversite, proje için 194 milyon dolar ödenek almış. Ancak bu tip bir projeye ilk kalkışanın Rusya olmadığını belirtmekte fayda var. Biyolojik yaşam formlarının çeşitliliği düşünüldüğünde, tüm formların saklanması için uluslararası düzeyde işbirliğinin gerektiği muhakkak. İngiltere’de yürütülen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki canlıların korunmasını hedefleyen Frozen Ark, yani “Donmuş Gemi” projesi de bu yönde yürütülen çabalara bir başka örnek.
LOG