Rusya'dan ABD ile Koordinasyon Hattını Durdurma Kararı: Yaşanan Tüm Gelişmelerle Suriye Krizi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ordusunun Suriye'yi füzeyle vurduğunu açıkladı. Doğu Akdeniz'de bulunan iki ABD gemisinden, Humus yakınlarındaki Şaryat hava üssüne 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı. 

Suriye ordusu 6 kişinin öldüğünü duyurdu. Ayrıca Suriye devlet televizyonu da 4'ü çocuk 9 sivilin öldüğünü iddia etti. Suriye basınına 'Üsteki uçaklar önceden tahliye edildi' bilgisi yansıdı. Suriye Enformasyon Bakanlığı ise 'Saldırı sınırlıydı ve bekleniyordu' açıklamasını yaptı.

Kremlin sözcüsü, Putin'in saldırıyı 'Uluslararası hukukun ihlali' olarak nitelendirdiğini aktardı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağıran Rusya, Suriye'de ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını askıya aldı. 

İran saldırıyı kınarken, Suudi Arabistan, İngiltere ve İsrail  destek verdi.  İsrail Başbakanı Netanyahu, 'Bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmekteyiz' dedi.

Ankara'dan yapılan 4 ayrı açıklamada ise 'olumlu karşılıyoruz' mesajı verilirken Cumhurbaşkanı Erdoğan da 'ABD'nin Suriye'yi vurmasını olumlu bulduğumuzu buradan ifade etmek istiyorum ama yeterli görmüyoruz.' açıklamasını yaptı.

Rusya Başbakanı Medvedev'den ise dikkat çekici bir açıklama geldi: 'ABD ile çatışmaya ramak kalmıştı.'

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, ABD ile Suriye'de koordinasyon amacıyla oluşturulan sıcak iletişim hattını cumartesi gününden itibaren durduracağını açıkladı.

ABD, 6 yıllık süreçte ilk kez Suriye hükümetini doğrudan hedef alırken kriz giderek tırmanıyor.

İşte detaylar... 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye saatiyle 04:40'ta Akdeniz'in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye'ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında 'USS Porter' ve 'USS Ross' gemilerinden fırlatılan füzelerin El Şayrat hava üssündeki hava araçlarını, hava aracı depo alanlarını, mühimmat depolama sahalarını, hava savunma sistemlerini ve radarları hedef aldığı belirtildi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Saldırının amacı "Rejimin tekrar kimyasal silahları kullanmasını engellemek" olarak açıklandı.

Pentagon sözcüsü Jeff Davis, 'İlk göstergeler Suriye hükümetinin kimyasal silah kullanma kapasitesini azaltacak şekilde saldırının El Şayrat hava üssündeki pek çok hava aracını, destek altyapı sistemini ve ekipmanını tahrip ya da yok ettiğini gösteriyor' dedi.

Füzelerin saldırının meydana geldiği İdlib kentinin güneyindeki El Şayrat hava üssüne isabet ettiği belirtiliyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Trump yaptığı açıklamada, "Operasyon ABD'nin güvenliği için elzemdi" dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Donald Trump, Florida'daki evinden gazetecilere yaptığı kısa açıklamasında 'Suriye'ye yönelik hedefi belli saldırının emrini verdiğini' söyledi.

Trump füze saldırısının, Salı günü Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında sinir gazı kullanıldığı öne sürülen saldırıya karşılık yapıldığını açıkladı ve şöyle devam etti:

'Suriye'nin yasaklı olan kimyasal silahları kullandığı, kimyasal silah sözleşmesi altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği ve BM Güvenlik Konseyi'nin çağrılarını yok saydığı şüphe götürmez. Ölümcül kimyasal silahların kullanılmasını ve yayılmasını önlemek ve caydırmak Birleşik Devletler'in ulusal güvenlik çıkarı için hayati.'

Suriye ordusu: "Terörle mücadeleyi sürdürerek cevap vereceğiz"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün neredeyse tamamen imha edildiğini duyurdu. 

Suriye Enformasyon Bakanlığı, 'Saldırı sınırlıydı ve bekleniyordu. Askeri gerilimin tırmanması beklenmiyor' açıklamasında bulundu.

Suriye Ordusu, ABD'nin gerçekleştirdiği saldırıda altı kişinin yaşamını yitirdiğini ve büyük maddi hasar oluştuğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada “Suriye’nin yanıtı terörizmle mücadele etmek ve ülkenin tümünde barış ve güvenliği tesis etmek olacak” ifadeleri yer aldı.

ABD Denizcilik Enstitüsü'nün YouTube kanalından saldırıya dair bir video paylaştı 👇

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini açıkladı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, 'Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir' ifadelerini kullandı.

Kremlin'den ilk tepki: "Uluslararası hukukun ihlali"

Kremlin Sözcü Dmitriy Peskov tarafından yapılan açıklamada, 'Saldırı ABD-Rusya ilişkilerine ciddi zarar veriyor. Uluslararası hukuk ihlal edildi. Putin, ABD'nin üssü vurmasını egemen devlete saldırganlık olarak gördü' ifadeleri kullanıldı.

Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: 'Putin ayrıca, ABD tarafından Suriye'ye yönelik saldırıların, uluslararası toplumun dikkatini Irak'taki sivil kayıplardan başka yöne çekme girişimi olarak görüyor.'

Rusya: 'Suriye'deki hava savunma sistemlerinin etkinliğini artıracağız'

Reuters'ın haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasının ardından Suriye'nin hava savunma sistemini güçlendirmesine yardım edeceklerini duyurdu.

Rusya, BMGK'yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı ve Suriye'de ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurdu

Rus Dışişleri'nin açıklamasında, Rusya'nın, tarafların uçaklarının Suriye'de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurduğu belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, füze saldırını 'tamamen uydurulmuş bir bahaneyle yapılmış saldırgan bir eylem' olduğunu ifade ederek, her şeyin ABD ile İngiltere ve diğer bazı müttefiklerinin 2003 yılında uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ederek BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan Irak'ı işgal etmeleri sırasında yaşananları anımsattığını söyledi.

Rus bakan ayrıca, ABD'nin bu saldırıyla dikkatleri İdlib'i kontrolü altında tutan eski El Nusra, yeni adı Şam'ın Fethi olan İslamcı grubun eylemlerinden uzağa çekmek istediğini öne sürdü.

İran, ABD'nin üssü vurmasını kınadığını açıklarken İngiltere ve Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yaptı.

Merkel ve Hollande’dan ortak açıklama: 'Sorumlusu Esad'

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD’nin Suriye saldırısı sonrasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki lider, görüşmenin ardından ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamın ardından Suriye ordusuna ait hedefler ABD tarafından vuruldu. Bunun sorumlusu yalnızca Devlet Başkanı Esad’dır. Defalarca kimyasal silah kullanması ve kendi halkına suç işlemesi nedeniyle Fransa ve Almanya 2013 yazında, Guta’daki katliamın ardından yaptırım talebinde bulunmuştur. Fransa ve Almanya ortaklarıyla birlikte, Birleşmiş Milletler çerçevesi içinde, Devlet Başkanı Esad’ı suçlarından ötürü sorumlu tutmak için çabalarına devam edecektir. Almanya ve Fransa BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de siyasal dönüşüme yönelik 2254 sayılı kararını hayata geçirmek için uluslararası toplumu, elinden gelen her şeyi yapmaya çağırmaktadır.”

Ankara'dan ilk açıklama Kurtulmuş'tan: "Olumlu karşılıyoruz"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, saldırıyla ilgili olarak 'Bunu olumlu karşılıyoruz' dedi ve şöyle devam etti:

 'Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ümit ederim ki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına da katkı sağlar. Esed rejiminin artık bu barbarca adımları atmasının önüne geçer ve barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar.'

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin sabaha karşı rejimin Şayrat askeri üssüne yaptığı operasyonu son derece olumlu karşılamaktayız" denildi.

Kalın: "Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge hayata geçmeli"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, operasyonu, kimyasal saldırıya karşı olumlu bir cevap olarak nitelendirdi ve İdlib'deki kimyasal saldırının benzerlerinin bir daha yaşanmaması için uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'de rejimi hedef aldığı füze saldırısıyla ilgili "ABD’nin bu müdahalesini biz yerinde buluyoruz ve destekliyoruz" dedi.

Erdoğan: 'Harekat olumlu ama yeterli görmüyoruz.'

Erdoğan, Hatay'daki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü vurmasına ilişkin, Bu harekatı, Esed rejiminin kimyasal ve konvansiyonel silahlarıyla işlediği savaş suçlarına karşı olumlu bulduğumuzu buradan, Hatay'dan ifade etmek istiyorum. Yeterli mi? Ben bunu da yeterli görmüyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan askeri müdahale ihtimalinin gündeme gelmesinin ardından Türkiye'nin "üzerine düşeni yapmaya hazır" olduğunu söylemişti 👇

Erdoğan'dan Trump'ın 'Suriye'ye Müdahale' Açıklamasına Destek: 'Üzerimize Düşeni Yaparız'

Medvedev: 'ABD ile çatışmaya ramak kalmıştı'

ABD'nin Suriye'ye düzenlediği saldırıyı değerlendiren Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin meşru hükümetiyle öfkeli bir şekilde mücadele edeceğinin görüldüğü yorumunda bulundu.

Medvedev, Rus personeli vurmaktan kaçınmak için ABD'nin saldırı öncesi kendilerini bilgilendirdiğini belirtti. 

Medvedev konuşmasının devamında ayrıca'ABD ile çatışmaya ramak kalmıştı' ifadesini de kullandı.

BMGK acil olarak toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurması nedeniyle acil toplandı. BMGK'yı acil toplantıya çağıran Bolivya, ABD'yi 'tek taraflı bir eylemde bulunarak uluslararası hukuku ihlâl etmekle' suçladı.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Bolivya'nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz, 'Dün yaşananlar BM Şartı'nı ihlâl ediyor çünkü tek taraflı eylemler BM Şartı'nda yasaklanmıştır. Çok taraflılığı savunmamız gerektiğine inanıyoruz'dedi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin 'makûl' olduğu değerlendirmesini yaptı ve Birleşik Krallığın ABD'yi desteklediğini dile getirdi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de, Suriye'deki kimyasal saldırının uluslararası normları ve hukuku ihlâl ettiğini belirterek, ABD'nin askeri müdahalesinin 'meşru' olduğunu kaydetti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley: 'Suriye'de daha fazlasını yapmaya hazırız'

BM raporlarının Suriye rejiminin kendi halkına karşı birçok kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyduğunu belirten ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Hale ise şöyle konuştu:

'Esad, Rusya'nın desteğinini alacağını ve sorumlu tutulmayacağını bildiği için kimyasal saldırılar düzenlemeye devam etti ama bu dün gece bu değişti. Kimyasal silahlar kullanıldığında ABD artık buna seyirci kalmayacak. Ölümcül kimyasal silahların yayılmasını ve kullanılmasını önlemek, ABD'nin ulusal güvenliği için hayati önem taşıyor.'

Artık yeter demenin ve harekete geçmenin zamanı geldiğini ifade eden Haley, 'Dün gece çok ölçülü bir adım attık, daha fazlasını yapmaya hazırız ama umuyoruz gerek kalmaz.' dedi.

ABD'li yetkililer düzenledikleri hava saldırılarında 20 uçak, bir hava savunma sistemi sistemi ve bir radar sistemini yok ettiklerini söylediler

ABD’nin üst düzey askeri istihbarat yetkilileri Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) gazetecilere,  Şaryat hava üssüne yapılan saldırıyı anlattı. 

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkililerden biri, ABD ordusunun çok seçenekli bir askeri plan hazırladığını ve Trump’ın Şayrat Hava Üssü'ne saldırı seçeneğini tercih ettiğini kaydetti. 

Yetkili, 59 ayrı noktayı vurduklarını, 20 uçak ile bir karadan havaya füze (SAM) sistemi ve bir radar sistemini yok ettiklerini açıkladı.

Rusya’nın üste sadece 23 hedefin vurulduğunu 36 füzenin ise isabet etmediğine yönelik iddialarına cevap veren yetkili “Planımızda 59 ayrı noktayı vurmak vardı, hepsini vurduk.” dedi. 

Yetkili ayrıca saldırıya ilişkin Rusya'nın bilgilendirildiğini belirtti. 

Rusya’nın hava savunma sistemlerinin füzeleri durdurabileceğini ifade eden yetkili Rusların neden söz konusu sistemleri devreye sokmadıkları yönündeki sorulara cevap vermedi.

Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Çavuşoğlu akşam saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi yaptı.

Edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu, Suriye’de siyasi geçiş sürecini hedefleyen ateşkesin korunmasının önemine dikkat çekti. Çavuşoğlu bu kapsamda Moskova’nın Esad rejimine gereken baskıyı yapması mesajını verdi.

Bu görüşmeye ilişkin Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 'Lavrov, zaten zor olan durumu daha da zorlaştırabilecek ve Rusya ile Türkiye’nin barışçıl çözüm amacıyla gösterdikleri çabayı bozan bu agresif eylemin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bölgedeki trajik olayların ve terör örgütleri tarafından kimyasal silah kullanılması olayının objektif ve bağımsız soruşturmasının gerekliliğinin altı çizildi. İki taraf da, Suriye’de barışı sağlayacak tek yol olan görüşme sürecinin devam etmesinin alternatifinin olmadığını belirtti.' denildi.

Rusya, ABD ile Suriye'deki sıcak iletişim hattını durdurma kararı aldı

ABD ile Suriye'deki uçuş güvenliği anlaşmasının iptal edilmesinin ardından Rusya tarafından yeni bir karar açıklandı. 

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD ile Suriye'de koordinasyon amacıyla oluşturulan sıcak iletişim hattını cumartesi gününden itibaren durduracağını duyurdu.

ABD ve Rusya, Moskova’nın Suriye’deki hava saldırılarının ardından Suriye hava sahasında iki taraf arasında kaza yaşanmaması için uçuş güvenliği konusunda Ekim 2015’te anlaşmaya varmıştı.

Kaynaklar: Reuters, BBC, Al Jazeera, AFP, AA ve Sputnik

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
07.04.2017

Bizimkiler olumlu karşılıyorsa biliniz ki ilerde yaşanan gelişmelerin hepsi aleyhimize işleyecek demektir..Daha sonra ''kandırılan'' tarafında yine biz olacağız nasıl olsa..

07.04.2017

Abd'nin esadı bombalamasına 'Helal olsun, yaşa amerika, herkes cezasını çekecek, amerika zalim esadın zülmüne dur dedi'' diye nara atanlar için söylüyorum. Amerika Irak'a demokrasi getirirken Suriye'liler ''yaşa amerika helal amerika diyordu'' şimdi amerika Suriye'yi vuruyor biz ''yaşa amerika helal amerika çekiyoruz'' artık buradan sonrası n'olur siz düşünün.

07.04.2017

Politika uzmanı olmaya falan gerek yok sonraki (hoş olanları da görüyoruz) süreç belli; Esad ne zaman rahatlasa, Suriye genel olarak ne zaman nefes alsa hep bir şeyler oluyor. Tam bütün ülkeler Esat’la devam etme noktasına gelmişken kimyasal silah kullanıp her şeyi rezil etmek ne kadar mantıklı bir strateji olabilir ki? Bu en çok Esat’a karşı olanların işine yarar gördüğünüz üzere... Niyeti Esad’a zarar vermek olsa, adamın bir sürü aktif askeri üssü var, sarayı var. Var oğlu var. Yani ABD ile Rusya Suriye’yi paylaşıyor. Çoğu İslamcılar da yine ABD bayrağına secdeye yatıyor. Kabul edelim; biz Ortadoğulular da dünyanın en aptal milletiyiz artık!

07.04.2017

Olay aslında o kimyasal silahta başladı. Esed ve Rusya diyor ki ''kimyasal silahları ABD gözetiminde ülkeden çıkardık, İdlib'te bombalanan yer muhaliflerin mühimmat deposuydu ve muhaliflerin kimyasal silahı o saldırıda patladı, biz kullanmadık''. Zıtlaşmanın temeli bu. Tabi barış güvercini ABD böyle bi fırsat bulmuş kaçırır mı hiç? Tam olarak neyin doğru olduğu bilinmiyor, o ayrı.

TÜM YORUMLARI OKU (85)