Rusya Altınların Yerini Açıkladı: 'Rezervlerin Tamamını Ülkede Tutmak Savunmasız Kalmaktır'

Rusya uzun zamandır yaptırımlara hazırlanmak adına dolardan çıkıyor Merkez Bankası rezervlerinde euro ve yuan ağırlığını artıyordu. Altın tarafında da eli güçlü olan Rusya, Ukrayna'ya savaş açınca yaptırımlarla rezervleri dondurulmuştu. Varlıkların ise nerede olduğu soru işaretlerine sebep olmuştu.

Rusya Merkez Bankası yazılı açıklama yaptı

Yaklaşık yarısı dondurulan merkez bankası rezervlerine dair Rusya, “Rezervleri tümüyle ülke içinde tutmak, rezervin hiç olmaması, dış krizlere karşı hiçbir korumanın olmaması anlamına gelir. Ülkemiz 1992-1999 döneminde böyle davrandı ve dış tehditlere karşı savunmasız hale geldi.” açıklaması yaparken, bu gibi krizlerde, Rusya’nın ticaret yaptığı ülkelerin para birimlerine ait rezervlere ihtiyaç duyulduğunun altı çizilerken, “Jeopolitik nedenlerden ötürü oluşan krizlerde ise Batılı ülkelerin yaptırımlarından etkilenmeyecek rezervlere ihtiyacınız olur. Bu nedenle altın ve yuanın rezervlerdeki toplam payını neredeyse yüzde 50’ye çıkarttık” denildi.

Bankanın, rezervlerin dondurulmaması erken davranma şansının bulunmamasına vurgu yapılırken, nakit olmayan döviz rezervlerinin daima yabancı bankalarda bulunduğu ve bu varlıkların da tehdit altında olduğu söylendi.

Altınların yerini açıkladılar

Rusya, dolar ve euro cinsinden rezervlerinin dondurulması sonucu mütekabiliyet esasına göre davranıldığını açıklarken, “Sermaye akışları kısıtlandı, yabancı yatırımcıların tahvil satışı ve Rus mali sisteminden çıkışları yasaklandı. Ayrıca, Rus şirketlerinin borçları ve Rusya'ya karşı yaptırımları destekleyen ülkelerden alacaklılara olan devlet borçlarına ilişkin ödemeler sadece hükümetin izni ile yapılacak.” denilerek, altınların da yeri açıklandı:

Rezervlerimizdeki altınların tamamı ülkemiz topraklarında Rusya Merkez Bankası kasalarında bulunmaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Batı Yaptırımlarla Rusya'yı Kuşattı Ama Rusya Borçlarını Ödeyemezse Ne Olur?
Piyasalarda Yeni Hafta Petrol Şokuyla Başladı: Rusya'ya İthalat Yasağı Endişeleri Fiyatları Yukarı Çekti!
Savaşı Ukrayna'ya Değil Kendi Ekonomisine Açtı: İşte Rusya'ya Uygulanan Ekonomik Yaptırımlar ve Halka Etkisi!

Popüler İçerikler

Galatasaray'dan Hem PAOK'a Hem de Fenerbahçe'ye Maç Sonunda Gönderme!
Ali Yerlikaya'dan Polis Katiline Çöp Poşedi Giydirilmesine Soruşturma Açıldığı İddiasına Yalanlama Geldi!
Galatasaray'da Okan Buruk'un Penaltıya İtirazı Olay Oldu