Rusça Konuşanlar Antalya'dan Ev Alınca Türkiye'de Yabancı Konut Satışlarına Baktık!

Bugün TÜİK ve TCMB konut verilerini açıkladı. Biri satışlardan bahsederken, diğeri fiyatları irdeliyordu. Bir de üstüne Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhitti Böcek, Rusça konuşanların aldıkları ev sayısını söyleyince gözler yabancılara konut satışlarına döndü. 'Haraşo' gibi grafik grafik ördüğümüz içeriğe buyurun.

Konut satışları ve fiyatları, Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan inşaat sektöründe yakından takip edilirken, son dönem ekonomi politikalarında faiz için de önemli veriler.

Bugün TÜİK konut satışları verisini, TCMB de konut fiyat endeksini açıkladı.

Son yıllarda ev fiyatlarındaki yükselişte yabancılara vatandaşlık verilmesinin rolü sıklıkla tartılışlarken, Rusların çok sevdiği Antalya'da belediye başkanı Muhittin Böcek de bir açıklama yaptı.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan bir polemiğe atıfta bulunan Böcek, özellikle mart ayından bu yana savaş nedeniyle Antalya'ya ev almak için akın eden Ruslara yönelik şehirdeki konut fiyatlarını ve kiraları yükselttikleri algısına da destekle bir açıklama yaptı. Böcek, 'Rusça konuşan 120 bin kişinin Antalya'dan konut aldığını' açıkladı.

Kiralardan dolayı memurların tayin olup gitmek istemedikleri Antalya'da Rus yoğunluğuyla yaşanan gelişmenin detaylarını burada bulabilirsiniz. 👇

Rus Nüfusunun Yoğun Olduğu Antalya'da 7 Yaşındaki Kızının Rusça Bilmediği İçin Dışlandığını Anlatan Veli

O zaman grafikli konut belgeselimize başlayalım! Burada toplu TÜİK ve TCMB verileri var.

En yukarıda görülen çizgi TÜİK'in açıkladığı Türkiye'de satılan konut sayısı, gri ve sarı çubukları toplayınca da bu çizgiye ulaşıyorsunuz. Griler sıfır konutlar, sarılar da ikinci el konutlar ki son yıllarda sıfır konutların satışında azalma görülüyor. Açık mavi enflasyon gibi yükselen çizgi de Türkiye'de yabancılara satılan konut sayılarının 2013'ten bu yana değişimi. Turuncular da kredili satışlar.

Burada da ipotekli satışların yerine TCMB'nin ev fiyatlarını gösteren endeksi bulunuyor.

Bu grafikte yanda gözüken mavi minik sütunlar yabancılara satışlar olurken, minik de olsa artışı dikkat çekiyor. Sıfır konut satışlarında düşüş malum. Ancak fiyat endeksindeki yükseliş öyle böyle değil.

Bir de fikir vermesi açısından TCMB'den konut kredisi faizlerine baktık. Her yılın Kasım aylarında bankaların ortalama konut kredisi faiz oranları çizgi halinde bunun da konut satışlarının genelini çok etkilemediğini ancak ipotekli satışları haliyle etkilediğini görebiliyoruz.

Bu grafikte TÜİK'ten direkt aldığımız Türkiye'den konut alan yabancıların uyruklarına göre ayrımı bulunuyor. İlki 2022 toplamı, ikincisi Aralık ayını gösteriyor. Rusların üstünlüğü tartışılmıyor.

Bu grafik TÜİK'in şehirlere göre toplam satılan konut verileri oluyor.

Türkiye'nin en büyük 5 şehrinde 2022 yılında sırasıyla İstanbul'da 259 bin 654, Ankara'da 126 bin 166, İzmir'de 83 bin 502, Antalya'da 80 bin 459 ki geçen 9 yılda ortalaması 62 bin ve Bursa'da da 54 bin 277 ev satılmış.

Yabancılara konut satışında da Türkiye toplamında Antalya ve İstanbul hep önde gitmiş ancak Antalya'daki artış gerçekten dikkat çekici.

Toplamda Türkiye'de yabancılara satılan konutların 2022 yılında yüzde 37'si İstanbul'dan, yüzde 32'si de Antalya'dan satılmış görülüyor. Ayrıca yabancıların kıyı bölgelerine ilgisi açık ve net. En çok ev alınan iller arasında son 10 yılda ilk sıralarda Muğla, Aydın, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Samsun gibi iller bulunuyor.

Geldik son grafiğe; toplamda İstanbul ve Antalya'da satılan konutların içinde yabancılara satılanların durumu görülüyor. Henüz oran toplamda çok görülmese de yükseliş ivmesi ilgi çekici oluyor.

Sosyal medyada da yabancılara satış ve Böcek'in açıklamalarına kayıtsız kalınmadı.

Yabancılara konut satışları ve fiyatlara etkisi konusunda siz ne dersiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz👇

Not: Haraşo, Rusçada iyi anlamına gelir. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Kira Kadar Site Aidatı Ödeyenler İsyanında Haklı mı?
İstanbul'da Ev Fiyatlarında Artış Bitmiyor: 1 Milyonluk 1+1 Ev Ortalığı Karıştırdı
10 Yıl Boyunca Ev Kredisi Ödemek Mantıklı mı?

Popüler İçerikler

Üç Milyon Emekliyi Bekleyen Tehlike: 2025'te 12 Bin 500 TL Maaş Almaya Devam Edebilirler!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
19.01.2023

Araplar ve Rusça konuşanlara ev satış grafiklerine bakınca normalin çok üzerinde ve ülkenin ekonomisini ve bekasını tehlikeye atacak neredeyse işgal düzeyinde olduğu görülüyor ve stratejik olarak değerlendirilince bu iki kesim için acilen durdurulmalıdır. Tarihe baktığımızda bir çok büyük uygarlığın aşırı göçler sonucunda bozulup yok olduğunu görüyoruz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ