Ruhu Dünyayla Yaralı Olanlar: Hayata Tutunamayıp İntiharı Seçen 23 Edebiyatçı

Yapılan araştırmalara göre, intihar riski en yüksek meslek gruplarından biri edebiyatçılar. Kimi zaman yaşadıkları büyük ruhsal sancıların altında ezilen yazarlar ve şâirler intiharı seçiyorlar. Biz de bu sancılardan muzdarip, hayata tutunamayıp intiharı seçen edebiyatçıları listemizde bir araya getirdik. 

1. Gérard de Nerval (1808-1855)

Romantik bir melankolik olan şâir ve yazar olan Gérard de Nerval, sevgilisi kendisini terk ettikten sonra, kendisini sokak lambasına asarak intihar etti.

2. Beşir Fuad (1852-1887)

Tanzimat Dönemi’nde bilim, felsefe, edebiyat eleştirisi, biyografi alanlarında eser vermiş sıra dışı bir Osmanlı aydını olan Beşir Fuad ruhsal açıdan çöktüğü bir dönem geçirir.

35 yaşında bileklerini keserek hayatına son veren Beşir Fuad’ın bir bilimsel deney havasında gerçekleştirdiği intiharı, o zamana kadar intihar kavramına yabancı olan Osmanlı toplumunda ve basında geniş yankı uyandırmış; hatta İstanbul’da peş peşe gerçekleşecek intiharlara olumsuz mânâda ilham vermiştir.

3. Jack London (1876-1916)

Tarihin ilk 'milyoner' yazarı olan Jack London bipolar bozukluğunun pençesindeydi ve bunun da etkisiyle intihar girişiminde bulundu.   

Pasifik'te bir yelkenli ile yaptığı bir seyahat sırasında tropikal bir hastalığa yakalandı.  

Bu hastalığı kendince tedavi etmek için kendi hazırladığı, içinde afyon, eroin, cıva vs. gibi kimyasal maddelerin bulunduğu bir karışımı bir süre kendine enjekte etmeye devam etti. Bu onun böbreklerinin iflas etmesine yol açtı.

Kesin olmamakla beraber hem önceki intihar girişimi hem de eserlerindeki intihar teması sebebiyle, şüpheli olan ölümünün intihar olduğu düşünülmektedir.

4. Stefan Zweig (1881-1942)

Avrupa’nın içine düştüğü durumdan duyduğu üzüntü ve yaşamındaki düş kırıklıkları nedeniyle 22 Şubat 1942'de Rio de Janeiro'da, karısı Lotte ile birlikte intihar etti. 

Buna Hitler’in dünya düzenini kalıcı sanmasının verdiği karamsarlığın yanı sıra, kendi dünyasının asla bir daha varolmayacağı düşüncesi neden oldu.

5. Virginia Woolf (1882-1941)

Ünlü İngiliz yazar Virginia Woolf son romanı bitirdikten sonra ciddi bir depresyona girdi. 

İkinci Dünya Savaşı'nın da etkisiyle, 1941 yılında, ceplerini taşlarla doldurdu ve evinin yakınındaki Ouse nehrine doğru yürüdü. Kendisini suya attı ve boğularak hayatını kaybetti.

6. Walter Benjamin (1892-1940)

Yahudi olması sebebiyle Naziler'in hedefinde olan Benjamin, Paris’te sürgün hayatı yaşarken, Almanların Fransa’yı işgal etmesi ardından Nazi askerlerinin Paris’teki evini basması üzerine 1940’da İspanya’nın Fransa sınırındaki Portbou kentine kaçmış, burada polis tarafından Nazilere teslim edileceği düşüncesinden ötürü yüksek dozda morfin alarak yaşamını sona erdirmiştir.

7. Sergei Yesenin (1895-1925)

Alkol bağımlılığı ve kadınlarla olan sorunlu ilişkisi nedeniyle psikiyatrik tedavi görmek için bir süre akıl hastanesinde kalan şâir, Noel için hastaneden çıkarıldığı sırada, Moskova’daki İngiltere Oteli’nde odasında kendini asarak intihar etti. 

Cesedinin yanında, intiharından bir gün önce bileklerini kesip kendi kanıyla şâir dostu Mayakovski’ye yazdığı veda şiiri bulundu.

8. Vladimir Vladimiroviç Mayakovski (1893-1930)

Mayakovski de dostu Yesenin gibi intiharı seçenlerden. “Futurizm Akımı”nın öncüsü şâir, insanların devrim idealleri karşısındaki inançsızlığı ve umutsuz aşkları nedeniyle Moskova’da intihar etmiştir.

9. Ernest Hemingway (1899-1961)

ABD'li yazar Ernest Hemingway son derece sıra dışı bir ömür sürdü. Yaşamı boyunca da depresyon, paranoya ve alkolizmden kurtulamadı.

Hayatını nihayete erdiren de sıra dışı hayatını tamamlar nitelikteydi: Av tüfeğiyle intihar etti...

10. Sâdık Hidâyet (1903-1951)

Düz yazı ve hikâyeleriyle tanınan, yapıtlarında ise melankoli, umutsuzluk ve mistisizm temalarının hâkim olduğu Fars yazar Sâdık Hidâyet Paris'te giriştiği ve sonuçsuz kalmış ilk intihar girişimden 23 yıl sonra yine Paris'te oturduğu evin hava gazını açarak yaşamına son vermiştir.

11. Cesare Pavese (1908-1950)

İtalyan şair, romancı, çevirmen ve eleştirmen Cesare Pavese Torino’daki bir otel odasında çok sayıda uyku hapı içerek yaşamına son verdi.

12. Romain Gary (1914-1980)

Yazarlığının yanı sıra, hukukçuluk, diplomatlık ve savaş pilotluğu da yapmış olan, Romain Gary, Fransa'da her yazara ancak bir kez verilen Goncourt Edebiyat Ödülü'nü, biri kendi, diğeri takma adıyla olmak üzere iki kez kazanan tek yazardır. 

1980 yılındaki intiharında, kesin olmamakla beraber, eski eşi oyuncu Jean Seberg'in 1979 yılındaki şüpheli ölümünden sonra girdiği bunalımın etkisi olduğuna inanılmaktadır.

13. Primo Levi (1919-1987)

II. Dünya Savaşı sırasında anti-faşist mücadeleye katılan ve ardından esir düşerek ve Auschwitz Toplama Kampı’na gönderilen Levi, yaşadıklarının etkisiyle Tanrı'ya olan inancını kaybettiğini söyler.

Yaşadığı manevî boşluğun etkisiyle, 68 yaşında evinin merdiven boşluğuna kendini bırakarak intihar eder.

14. Yukio Mishima (1925-1970)

Geleneksel Japon kültür ve değerlerini savunması ile tanınan Japon yazar Yukio Mishima, kurduğu milliyetçi örgüt (Tatenokai) ile beraber Japonya Silahlı Kuvvetleri'nin Tokyo'daki kampını ziyaret etmişler ve burada komutanı rehin alıp, Japon İmparatorluğu'nun haklarının yeniden tesis edilmesi için hazırladıkları manifestoyu ve taleplerini okumuşlardır. 

Mişima seppuku (geleneksel Japon intihar biçimi) yaparak intihar etmiş, Tatenokai üyelerinden Hiroyasu Koga ise intiharın tamamlanması için Mişima'nın başını kılıçla kesmiştir...

15. Sylvia Plath (1932-1963)

ABD'li şâir ve yazar Sylvia Plath, kısa ömrü boyunca mental rahatsızlıklarla boğuştu. Davranışları çevresi tarafından irrasyonel ve umursamaz olarak görüldü. Hayatı boyunca antidepresanlar kullanması gerekti.  

Plath, hayatı boyunca ileri derecede bipolar bozuklukla yaşadı. 1950 yılında bursla girdiği Smith College'deki ikinci yılında ilk intihar girişimini gerçekleştirdi ve bunun neticesinde akıl hastanesine yatırıldı. 1955'te Smith College'den iyi bir derece ile mezun oldu.

1963'te, ikinci kattaki odalarında uyumakta olan çocuklarının yanına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra, odalarının kapısını da içeri gaz girmeyeceğinden emin olacak şekilde bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti.

16. Soysal Ekinci (1954-1994)

Toplum yaşamını, yurt ve dünya tarihini, bireyi yoksaymadan sorgulayan, dilin olanaklarını çarpıcı imge derinliğine götüren şiirler yazan Ekinci, 40 yaşında kendini asarak intihar etti.

17. Nilgün Marmara (1958-1987)

'Hayatın neresinden dönülse kârdır...'

Nilgün Marmara, Türk şiirinin genç ve yetenekli kadın şâirlerindendi. Eğitimini, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

Listede de yer alan Sylvia Plath üzerine tez yazmıştı ve 13 Ekim 1987'de 29 yaşındayken o da intihar etti.

18. Metin Kaçan (1961-2013)

Geçmişinde yaşadığı travma ve olayların etkisi nedir bilinmez ama Metin Kaçan 6 Ocak 2013'te bindiği taksiyi durdurduktan sonra Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar etti.

19. David Foster Wallace (1962-2008)

Son dönem ABD edebiyatının en yetenekli isimlerinden biri kabul edilen, David Foster Wallace, neredeyse 20 yıldır depresyon ile mücadele etti.

2008 yılı Eylül ayında intihar ederek, yaşamını sonlandırdı. Bu trajik olaydan kısa bir süre önce, Wallace ve terapisti reçete değiştirmeye karar vermişti.

20. Kaan İnce (1970-1992)

1970 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'ne kayıt oldu.

1992 yılının ağustos ayının ilk haftasında Gizdüşüm isimli dosyasını bir yayınevine verdi, 11 Ağustos sabahı İstanbul Kadıköy'deki bir otel odasından atlayarak yaşamına son verdi.

21. Kanat Güner (1970-1998)

cdn.suslusozluk.net

'Eroin Güncesi' isimli kitabın yazarı Kanat Güner 'altın vuruş' yaparak intihar etmişti.

22. Zafer Ekin Karabay (1975-2002)

Zafer Ekin Karabay, genç bir şâir olmasının yanı sıra, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde araştırma görevlisiydi. Odasında, kendini tavana asarak intihar etti.

23. Özge Dirik (1978-2004)

Hayatını bankacılık mesleğini icra ederek kazanan şâir Özge Dirik, oturduğu apartmanın 10’uncu katındaki dairesinden atlayarak yaşamına 26 yaşında son verdi.

Bu dünyaya tutunamayan bütün ruhlara selam olsun!

Kaynaklar:

1 2 

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
27.07.2016

Ama şu var ki intiharı düşünenler mi suçlu yoksa intiharı düşündürenler mi biz de mutlu olabilirdik eğer hayatımız yaşanacak derecede güzel olsaydı çok mu şey istedik kuru ekmek soğanla mutlu olabilirdik hayatımızı zora sokunca elinize ne geçti bizim oksijen tüketmemiz mi ağrınıza gitti peki tüketmeyiz sizin olsun bu dünya...

Pasif Kullanıcı
27.07.2016

İlhami Çiçek “İntiharlar her akşam ıslak yapışkan saçlarıyla girip odama paniğimden pay toplarlar.''

31.07.2016

İlhami Çiçek'i de almayı düşündüm listeye. Fakat ailesi tarafından ölümünün bir intihar olmadığına dair ısrarlı beyanlar var. Olayın iç yüzünü bilmediğimden ve kendilerinin yaptığı açıklamaya duyduğum saygıdan ötürü listeye almadım...

27.07.2016

Nilgün Marmara'nın Kırmızı Kahverengi Defter'i içerisinde efsanevi imgelemeler ve tasvirler var... Değişik bir kafa aslında onunki... Kıymeti belki yıllar yıllar sonra anlaşılır

TÜM YORUMLARI OKU (20)