Ruhsal Bozuklukları En İyi Şekilde Beyaz Perdeye Aktararak Seyirciyi Büyülemeyi Başarmış 44 Film

Ruhsal bozuklukları en iyi şekilde ele alan filmler...

Not: Film açıklamaları Beyazperde'den alınmıştır. 

1. Shine (1996)

Avustralyalı ünlü piyanist David Helfgoth’un hayatını konu alan ve Geoffrey Rush’a en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandıran, bol ödüllü ve soundtrack’i ülkemizde yok satan bir film.

2. A Beautiful Mind (2001)

A Beautiful Mind, asosyal bir matematikçi olan John Nash'in hayatını konu ediyor. John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ve çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofrenik belirtilerle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.

3. À la Folie... Pas Du Tout (2002)

Angelique, hayatını sanata adamış olan genç bir sanatçıdır. Çok memnun olduğu, huzur veren bir sevgilisi ve her gün yeni bir heyecana atıldığı harika bir hayatı vardır. Tek sorun şudur ki, Angelique'nin sevgilisi evlidir. Kendisine boşanacağına dair sözler vermesine rağmen görünürde hiçbir çabası yoktur.

Doktor ise Angelique'nin görebildiğinden çok daha başka bir hayat yaşamaktadır. Onun bakış açısından yaşanan bu durum büsbütün farklıdır.

4. Mr. Jones (1993)

Manik depresif bir adam olan Jones (Richard Gere) dış dünyayı kendine göre algılamaktadır. Geçirdiği bazı evrelerde en çok da kendisine zarar verecek durumlar yaratmaktadır. Bir kadın doktor Libby Bowen (Lena Olin), Jones ile ilgilenmeye başlar.

5. The Hospital (1971)

Çok büyük bir hastanede başhekimlik yapan Herbert Bock, intiharın eşiğindedir. Karısıyla mutsuz, çocuğuyla kavgalı, kendini işe yaramaz hisseden bir iktidarsızdır. Kendisine ilgisini belli eden güzel hasta yakını Barbara Drummond aklını karıştırmışken hastanede garip cinayetler yaşanmaya başlamıştır.

6. The Hours (2002)

Yıl 1923...Başarılı yazar Virginia Woolf, Londra'nın dışındaki gözlerden uzak evinde Mrs. Dalloway isimli kitabını yazmaya başlar. Sağlık problemleriyle boğuşan Woolf, ağır bir depresyonun pençesindedir...

Yıl 1951... Tutkuyla Mrs. Dalloway'i okuyan ev kadını Laura Brown sahip olduğu hayattan kaçmanın tek yolunu böyle bulur.

Yıl 2001... AIDS'e yakalanan eski kocasının onuruna bir parti düzenleyen Clarissa Vaughan ve eski kocası arasında Mrs. Dalloway üzerine kurulu özel bir bağ vardır.

Farklı zaman dilimlerinde yaşayan üç farklı kadının bir gününü, Virginia Woolf'un kült romanı Mrs. Dalloway ekseninde anlatan film 9 dalda Oscar'a aday gösterilmiş, bunlardan birini kazanmıştı.

7. Scent of a Woman (1992)

Bir kolej öğrencisi olan Charlie, paraya ihtiyacı olduğundan kör bir adama, bir nevi 'bebek bakıcılığı' yapmaya razı olur ama iş, umduğu kadar basit olmayacaktır. Çünkü Emekli Albay Frank Slate’in hafta sonu için çok özel bir planı vardır.

Bu plana yolculuk, kadınlar, iyi bir yemek, birinci kalite şarap, tango, limuzin ve ne yazık ki bir de 45’lik dahildir. İşin kötüsü, bunları yaparken Charlie’yi yanından ayırmaya da hiç niyeti yoktur.

8. Mathstick Men (2003)

Kıdemli dolandırıcı Roy ile onun himayesi altındaki hırslı partneri Frank, son günlerde su arıtma mekanizmalarına ilişkin bir dolandırıcılık sistemi üzerinde çalışmaktadırlar. Hiçbir şeyden şüphelenmeyen birtakım insanlar, bu su arıtma filtrelerini esas değerinin on katı bedel ödeyerek satın alıp araba, mücevher ya da denizaşırı seyahat kazanmayı hayal etseler de hiç kimsenin bir şey kazanması söz konusu olmamaktadır. Roy’un özel hayatı pek de iyi gitmemektedir. Kendisinin geniş alan fobisi ve aşırı duyarlı mizacı suç işleme yeteneğini tehdit altında bırakınca çaresiz, bir psikologdan destek almak zorunda kalır. Bir an önce iyileşmeyi talep ederken terapiler onu bambaşka bir noktaya taşıyacaktır. Bir zamanlar varlığından şüphe etmiş olsa da bundan emin olamadığı 14 yaşındaki kızı ile yüz yüze gelmek yeterince sıra dışı bir deneyim yaşatacaktır kendisine. Aralarındaki bağ giderek güçlenirken, Roy baba olmanın keyfini çıkartmaya başlar. Ancak bu sırada Angela da babasının soru işaretleri ile dolu mesleğine karşı müthiş bir merak ve ilgi geliştirmektedir. Filmde Nicholas Cage’in ana karakteri canlandırıyor oluşu dikkatleri üzerine çeken unsur olarak görülüyor.

9. Finding Forrester (2000)

16 yaşındaki Jamal, okulundaki testlerde aldığı yüksek notlar nedeniyle şehrin en ünlü okullarından Mailor-Collow'dan bir burs kazanır. Kenar mahalleden gelmesi sebebiyle zengin çocuklarının arasında önceleri zorluk çekse de spordaki başarısı ve yazdığı yazılar ile kendini sevdirmeyi başarır. Bir gün Jamal iddia sonucu kendi halinde bir yazar olan William Forrester'ın evine bir şey çalmak amacıyla girer. Ancak evden kaçarken sırt çantasını düşürür. Çantasını geri aldığında ise yazarın defterlerine bazı notlar bıraktığını görür. Bundan etkilenen Jamal ve Forrester arasında sıra dışı bir arkadaşlık başlar. Yıllar önce çok ünlü bir roman yazan fakat sonra yazmayı bırakan Forrester, genç çocuktaki yeteneğin farkına varmıştır.

10. As Good as It Gets (1997)

Melvin Udall oldukça zor bir insandır. Obsesif kompulsif ve başarılı bir yazar olan Udall, sahip olduğu korkular sebebiyle sokak kapısını dört kez kapamakta, Yahudilerden ve siyahîlerden nefret etmekte ve tüm bu ayrımcı özelliklerini hiçbir şekilde gizlememektedir. Eşcinsel bir komşusu olan Simon’un da hayatını sürdürdüğü Greenwich Village’da yaşamaktadır. Bir gün Simon saldırıya uğrayıp hastaneye kaldırılır. Ona yardım etmek zorunda kalacak olan Melvin’in hayatı bir daha asla eskisi gibi olmayacaktır. Jack Nicholson ve Helen Hunt’a oyunculuk Oscar’ları kazandıran As Good As It Gets’in yönetmen koltuğunda James L. Brooks oturuyor.

11. Reign Over Me (2007)

Charlie, 11 Eylül saldırılarında ailesini kaybetmiştir. İşi ve herhangi bir arkadaşı yoktur. Ailesinin ölümünden sonra tamamen kendini dışa kapatmış, hayatta bir amacı, yapmak istediği bir şey kalmamıştır.

Alan ise istediği her şeye sahiptir. İyi bir eşi, çocukları ve de işi vardır. Yıllar sonra üniversitede oda arkadaşı olan Charlie ile karşılaşan Alan, Charlie’nin içinde bulunduğu zor durumdan çıkması için ona yardım etmeye karar verir.

Eski iki arkadaş hiç olmadıkları kadar yakınlaşacaktır.

12. The Accused (1988)

Jodie Foster'ın Sarah Tobias rolüyle ödül aldığı, gerçek bir hikaye üzerine kurulu The Accused, etkileyici mahkeme sahnelerine sahip. Bir barda üç kişinin tecavüzüne uğrayan Sarah, tecavüzcülerin aldıkları hafif cezaya karşı mücadelesinde geçmişinin problem olacağını düşünmemiştir. Bu gerilime ne kadar dayanabileceği bir soru işaretidir.

13. Safe (1995)

Carol White, zengin kocası ve üvey oğlu ile birlikte yaşadığı evinde gayet mutlu bir aile tablosu çizmektedir. Fakat nedeni anlaşılamayan bir şekilde aniden ortaya çıkan hastalığıyla mükemmel gözüken hayatı derinden sarsılacaktır.

Günlük hayatta karşılaştığımız, makyaj malzemelerinden böcek ilacı gazlarına kadar her türlü kimyasal gaz ve maddeye karşı alerjik reaksiyon göstermeye başlayan Carol’ın hayatı çekilmez hale gelir. Sürekli öksüren, kusan, astım krizi tutan ve nefes alamayan Carol, en sonunda kendisiyle aynı dertten muzdarip olan insanlarla birlikte dağın tepesindeki bir klinikte tedavi görmeye başlar. Kapatıldığı bu klinik iyileşmesi için yeterli olmayacak rahatsızlığı daha da ileri gidecektir.

14. Bandits (2001)

Eski bir suçlu olan ve hapishaneden kaçan Joe ve en yakın arkadaşı Terry'nin hayattaki tek hayalleri Meksika'ya kaçabilecek yeterli parayı bulabilmek ve burada yeni bir yaşama başlayabilmektir. Bu hayalleri için son kez suç işleyecek olan ikili gözlerine kestirdikleri bir bankayı soymaya karar verirler, planları ise bir hayli ilginçtir. Bankada çalışan memurlardan birini işte olmadığı bir akşam rehin alan ikili, ertesi sabah memurla birlikte bankaya giderler ve böylece ilgi çekmeyeceklerdir. Her şey yolunda gider ve hırsızların yaptığı plan medya tarafından dahice bulunur. Ancak yolda karşılaştıkları bir ev kadınının sakarlığı yüzünden işler karışır.

15. K-Pax (2001)

Prot isimli esrarengiz bir adam, tuhaf tavırları nedeniyle bir psikiyatri kliniğinde stabilize hale getirilmeye çalışılmaktadır. Prot, K-PAX isimli bir gezegenden geldiğini iddia etmekte ve doktorların tüm karşı çıkışlarına rağmen sunduğu bu geçmişinde diretmektedir. Onunla ilgilenen doktor olan Mark Powell ise bu adamın sadece kendisini değil, diğer insanları da anlattığı hikayelerle etkilediğini fark eder. Prot'un tüm anlattıkları insanların kafasını günden güne biraz daha kurcalamaya başlayacaktır.

16. Memento (2000)

Memento, kısa süreli hafıza kaybı olan bir adamın karısını öldürenleri bulma çabasını konu ediyor. Leonard Shelby, ucuz otel odalarında konaklayan ve sadece nakit para kullanan biridir. Şık giysiler giyip, Jaguar marka araba kullanan Leonard, dışarıdan işadamı gibi görünmektedir. Fakat aslında hayatını karısına tecavüz edip öldüren kişiyi bulmak için adayan biridir.

Ne yazık ki Leonard’ın bu yolda ciddi bir engeli vardır, yaşadığı, çok ender rastlanan ve tedavi edilemeyen bir tür hafıza kaybı. Her ne kadar hayatının 'kaza'’dan önceki dönemlerini hatırlayabiliyorsa da, bazen 15 dakika öncesinde nereye gittiğini ve nerede olduğunu bile unutabilmektedir.

17. The Three Faces of Eve (1957)

Eve kocasıyla birlikte psikoloğa gider ve ciddi baş ağrıları çektiğini doktora açıklar. Sonrasında kişiliğinin üçe bölündüğü ortaya çıkar, olaylar gelişir.

18. The Lost Weekend (1945)

Don Birnam hayatla olan insani bağını minimum düzeyde tutan bir adamdır. Çünkü o hayatın yiyip bitirdiklerindendir. Boşluklarla dolu hayatındaki eksiklikleri giderebilmek adına kronik bir alkolik haline gelmiştir. Yalnızca içki ona bir şekilde yaşıyormuş hissiyatını verebilmektedir. Ancak korkunç bir hafta sonu yaklaşmaktadır çünkü Don dört gün boyunca içki içemeyecektir.

19. Days of Wine and Roses (1962)

Bir alkolik genç bir kadınla tanışır ve evlenir. Bu 'tutkuyu' onunla paylaşabilmek için sistematik olarak onu da içkiye alıştırır.

20. Leaving Las Vegas (1995)

Ben Anderson, adeta kaybedenler kulübünün bir müdavimi üyesine dönüşmüştür. Yazar olarak kıt kanaat geçimini sağlama derdindeki Anderson' karısı, çocuğunu da yanına alarak terk etmiştir. Zaten içki ile sorunları olan Ben iyice alkol denizinin derinliklerine doğru yol alacaktır. İçki ile olan tehlikeli flörtü nereye gitse peşini bırakmamaktadır; işte şimdi de Las Vegas'tadır ve yine alkol problemleri ile cebelleşmektedir. Ancak, hayatına giren Sara adındaki fahişe, sanki bir şeyleri değiştirecek gibi olur...

21. Requiem for a Dream (2000)

Requiem for a Dream, Hubert Selby’nin romanından uyarlanmıştır. Uyuşturucu bağımlısı bir genç, televizyon bağımlısı annesi ve aralarında günden güne yükselen bir uçurum... Uyuşturucu batağı içerisindeki Harry’nin hayattaki tek amacı daha fazla uyuşturucuyken; umutsuz annesini hayata bağlayan tek şey en sevdiği yarışma programıdır. Bir gün bu yarışmaya katılmaya hak kazandığında tek derdi, ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek olacaktır. Yaşlı ve mutsuz kadın zayıflama hapları kullanmaya başlar... Bu trajik hikaye, ‘Black Swan’, ‘The Wrestler’, ‘Pi’ ve 'The Fountain' gibi kült filmlere imza atmış Darren Aronofsky tarafından yönetilmiş; özellikle de Clint Mansell tarafından yapılan müzikleriyle hafızalara kazınmıştır.

22. Ray (2004)

Ray, kendi halinde yaşayıp giden, hayalleri olan küçük bir çocuktur. Yaşadığı oldukça trajik bir olay sonucunda hayatına kör olarak devam etmek zorunda kalır. Yaşadığı bu acıya rağmen hayata dair umudunu kaybetmez ve yepyeni, taze hayallerle hayat yolculuğuna devam etmeye karar verir. Ray, karşısına çıkan engellerle savaşacak ve dünyanın en önemli müzisyenlerinden biri haline gelecektir. Küçük Ray, hem adıyla hem de soyadıyla tanınan Ray Charles olacaktır.

23. Clean and Sober (1988)

Uyuşturucu ve içki problemi olan bir emlakçı olan Daryl Poynter, bir sabah uyandığında yatağında ölü bir kadın bulur...

24. Owning Mahowny (2003)

Dan Mahowny, terfi eder ve Toronto’da çalıştığı bankanın krediler bölümünde müdür yardımcılığına getirilir. Başarılı iş hayatı ve efendi kişiliği elbette ki Mahowny’nin aydınlık yüzüdür; karanlık yüzü ise at yarışlarından futbol maçlarına kadar akla gelen her şey için bahse giren saplantılı bir adam olmasıdır. At yarışında kaybettiği 10 bin doları kapatabilmek için bankasını sadece 10 bin dolar dolandırır. Ne var ki, borcu arttıkça daha büyük miktarlar ödünç almaya, daha büyük oynamaya ve daha çok kaybetmeye başlar. O kadar ki, bahisçisi bile makul oynamasını tavsiye eder.

Tutkusu ve bağımlılığı, Mahowny’nin hayatta kumar oynamaktan başka hiçbir şeyden zevk alamamasına yol açar; elbette ki aynı bankada veznedar olan kız arkadaşı Belinda da bundan nasibini alır ve araları bozulur. Oynadığı miktarlar artık öyle yüksektir ki onu Las Vegas’a kaptırmak istemeyen Atlantic City’deki açıkgöz kumarhane patronu Victor Foss için Mahowny’yi özel uçaklar ve limuzinlerle getirtmek bir prestij meselesine dönüşür. Bu çılgın tempoda, ne giyimi ne de karakteri değişir; o hep aynı sakin, uysal ve kötü giyinen adam olarak kalır. Mahowny kazanmak için değil, her seferinde yine kaybedeceğini görmek için kumar oynayan ve bundan haz duyan bir bağımlıdır.

25. Iris (2001)

Iris Murdoch İngiltere'nin son döneminden çıkmış en zeki kadın olarak addedilmektedir. Bir yazar ve düşünür olan Murdoch'un kocası ise John Bayley'dir. Bu ikili, kırk yol boyunca birbirlerine karşı olan sevgileriyle birlikte tarihin en dramatik ve en edebi aşklarından birinin mimarı olmuşlardır. Bu aşk Murdoch ve Bayley'nin hayatında türlü fedakarlıklara, türlü acılara, korkulara ve mutluluklara gebedir. Öğrencilik yıllarından başlayan aşk 1990'lı yıllara değin sürecektir.

26. Away From Her (2007)

Elli yıllık evli çift Fiona ve Grant emekliliklerinden sonra şehirden uzakta sakin bir eve taşınırlar. Bu huzurlu hayatın üzerine Fiona’ya Alzheimer hastalığı teşhisi konulmasıyla birlikte gölge düşer. Karısına bakamayacak kadar yaşlı olan Grant, Fiona’nın ısrarıyla bir bakımevine yerleştirilir. Bir ay sonra karısını ziyarete giden yaşlı adam, Fiona’nın eskisinden çok farklı bir yaşam sürdüğünü; daha önce hiç tanık olmadığı bir Fiona’ya dönüştüğünü fark eder.

27. Insomnia (2002)

Genç bir kızın esrarengiz bir şekilde öldürülmesinin ardından küçük Alaska kenti türlü haberlerle çalkalanmaktadır. Bu cinayetin ardında yatan gizemi çözmek için göreve getirilen Will Dormer ve Hap Eckhart isimli iki dedektif, Los Angeles'tan Alaska'ya doğru yolculuğa çıkarlar. Yaptıkları araştırmalar sonrasında bir şüpheliye ulaşan ikili, şüpheli yazar Walter Finch'in peşine düşer. Bu sırada yaşadıkları bir çatışma sonrasında Hap Eckhart ölür ve Finch de izini kaybettirir. Fazlasıyla öfke dolan Dormer yanına yeni bir yardımcı alarak intikam ve adalet peşinde koşmaya başlar.

28. The Karen Carpenter Story (1989)

Şarkıcı Karen Carpenter ve kardeşi ile parçası olduğu pop müzik grubu The Carpenters hakkında Amerikan yapımı bir televizyon biyografik filmi.

29. Bartleby (2001)

Bilgisiz bir patronun görevlerini reddetmesi yüzünden her geçen dakika daha da kötüleşen sıradan ofis çalışanına ne yapacağı hakkında hiçbir fikri yoktur.

30. Taxi Driver (1976)

Taxi Driver Vietnam’da savaşın izlerini henüz atamayan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatıyor. Film, Robert De Niro’nun canlandırdığı Travis Bickle karakteriyle kültleşmiştir. Taksi şoförü Travis, sosyal hayatındaki başarısızlığını, saplantılı bir tutku beslediği Bickle’la tersine döndürmeye çalışsa da beklediği karşılığı bulamıyor. Bu kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeyi, sokakların pisliğini temizlemeye karar veriyor; bu esnada kendini bir fahişeyi kurtarmaya adıyor.

31. Catch Me If You Can (2002)

Catch Me If You Can, bir ajan ile bir suçlunun arasındaki kedi-fare oyununu konu ediyor. FBI ajanları hiç şüphe yok ki kendilerine çok fazla güvenmektedirler; ancak bu kez karşılarındaki, onlar için bile pek de kolay bir lokma olmayacaktır. Henüz yirmili yaşlarında, çocuk yaşta bir adam onlarca ülke gezerek, bazen pilot, bazen doktor, bazen savcı mesleklerine bürünerek FBI'ı peşinden koşturmaktadır. Bu ya bir kedi-fare oyunudur ya da sadece farenin oyunudur.

32. The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs, 1992 yılında 7 dalda Oscar’a aday olmuş, yönetmeni ve başrol oyuncularına altın heykelciği getirirken en iyi film ve en iyi senaryo uyarlaması dalında da ödüle hak kazanmıştı.

Akademiden mezun olmuş genç FBI ajanı Clarice Starling, FBI ajanı kurbanlarının derilerini yüzen sapık bir katilin elinden bir kadını kurtarmaya çalışır. Clarice, katile ulaşmak için başka bir psikopat olan ünlü doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşır. Lecter’dan bilgi alması için önce onun güvenini kazanması gerekmektedir.

33. Misery (1990)

Dehşetli bir hikayenin muhteşem bir sahicilikle sinemaya aktarıldığı olağanüstü bir gerilim 'Misery'... Tabi bu hikayede, canlandırdığı Annie Wilkes karakteriyle harikalar yaratan -belki de kabuslar yaşatan dememiz daha doğru olacaktır- başarılı aktrist Kathy Bates'in parmağı büyük. Dikkatli sinema izleyicisi, oyuncunun bu filmindeki sıra dışı performansı sonucunda Oscar'ı kazandığını da anımsayacaktır. Filmin konusuna gelince, Paul Sheldon kolay okunan popüler romanlar yazarıdır. Artık kariyerinde bir dönüm noktasında olduğunu düşünür, seri maceralarını yazdığı karakteri Misery Chastain’in öldürüp diziyi bitirir. Paul taşrada geçirdiği bir araba kazasından yaralı kurtulur. Onu bulup evinde bakmaya başlayan Annie Wilkes, şans eseri Paul’un sadık okurlarından biridir ve kahramanı Misery Chastain’in de sıkı bir hayranıdır. Son kitabı okuyup Misery’nin ölümüyle şoke olan kadın öfkeye kapılır ve Paul’u ayağından feci şekilde yaralayarak onu yatağa hapseder. Hem bölge şerifi hem de menajeri umutsuzca Paul’ü ararken o, gardiyanı Annie’ye özel bir Misery macerası daha yazmak zorundadır.

34. Fatal Attraction (1987)

Avukat olan Dan Gallagher, karısı ve kızı ile mutlu bir yaşam sürer. Bir gün karısının şehir dışında olmasının fırsat bilen Dan, Alex adında bir kadın ile tek gecelik bir ilişki yaşar. Bu kaçamak Dan’in hayatının alt üst olmasına neden olur. Dan, yaşadığı bu ilişkiyi ardında bırakmak istese de Alex ilişkilerini devam ettirme niyetindedir. Tüm ısrarlarına rağmen Dan tarafından reddedilen Alex, Dan’ın gitmesini engellemek için her şeyi yapmaya hazırdır. Bu durum sadece Dan’i değil ailesinin hayatını da etkileyecektir.

35. A Streetcar Named Desire (1951)

Çekici ve tehlikeli bir kadın olan Blanche DuBois, kendinden yaşça çok küçük bir çocuğu baştan çıkarır. Bu nedenle başı yasalarla derde giren kadın, başka bir eyalette yaşayan kız kardeşi Stella'nın yanına taşınır. Burada geçmişi silip sorunsuz bir hayata başlamak isteyen Blanche'ın kız kardeşinin kocası Stanley'le bir türlü anlaşamaz. Son derece kaba bir adam olan Stanley, Blanche'a uyguladığı hakaret ve tacizlerle kadını çileden çıkarır. Fazlasıyla bunalan Blanche'ın patlama anı bir hayli yıkıcı olacaktır.

Aynı isimli Broadway oyunundan usta yönetmen Elia Kazan tarafından uyarlanan film en az uyarlandığı şov kadar ses getirmiş, Marlon Brando'nun üstün oyunculuk performansının da etkisiyle unutulmaz klasikler arasında yerini almıştır.

36. American Beauty (1999)

Lester, kızıyla ve orta yaş bunalımındaki karısıyla iletişim kurmakta başarısızlığa uğrayan, rutinlerle dolu yaşamından tiksinerek yaşlanan bir babadır. İşini bırakıp zamanını hiç yapmadığı gibi değerlendirmeye başlayarak yeniden genç hissetmeye çalışırken henüz 16 yaşındaki kızının, güzeller güzeli arkadaşı Angela ile arasında tuhaf bir cinsel gerilim doğar. Bu ilişki kızı ve karısıyla arasındaki zaten kopuk olan bağı koparacak, her bir aile ferdini farklı kaderlere sürükleyecektir. Ünlü İngiliz yönetmen Sam Mendes’in beş Oscar’lı filmi güçlü görselliği ve Kevin Spacey performansıyla göz kamaştırıyor.

37. Sunset Boulevard (1950)

Sunset Blvd., genç bir senaristin başına gelenleri konu ediyor. Joe Gillis genç bir senaristtir. Film, Gills’in bir havuzda kanlar içinde yatarken görüntüsü ile başlar ve daha sonra altı ay öncesine gideriz. Senaryolarını satamayan ve parasız kalan Joe’nun başı eski borçlarıyla derttedir. Alacaklılardan kaçar ve Sunset Bulvarı’ndaki bir eve sığınarak saklanır.

Buradaki ev sahibi ise, sessiz filmler döneminde ün yapmış aktrislerden Norma Desmond’dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini düşünen Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına dönmeyi amaçlamaktadır. Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyler ve böylelikle Norma onun bu evde yaşamasına izin verir.

38. In the Company of Men (1997)

Kadınlar tarafından pek çok kere darbe almış iki yönetici altı haftalığına iş gezisine çıkarlar. Her ikisi de kadınlarla hesaplaşmak için ilginç bir plan yaparlar. Bunun için yapmaları gereken hassas bir kadın bulup onunla aşk yaşadıktan sonra terk etmektir. Ancak planlarını gerçekleştirmek için seçtikleri Cristine ile başta her şey yolunda giderken daha sonra düşündükleri kadar kolay bir şey olmadığını fark ederler.

39. Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)

Amelie, ünlü Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet’nin beş dalda Oscar’a aday gösterilen ve son on yılın en ses getiren yapımları arasında. Bu Fransız komedisi bizi genç ve özel bir kadınla tanışmaya davet ediyor; her daim hayat dolu, yaşama sevgi dolu gözlerle tanıklık eden ve sahip olduğu özel ışıltıyı her anında yanında taşıyan Amelie’nin hikayesine... Anne ve babasını kaybetmiş olan Amelie, kendini başkalarının hayatlarını tamir etmeye, onları mutlu kılmaya adamıştır; bu adanmışlığı fark ettirmeden bu durumdan bihaber olan insanların hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik yapmaktadır. Peki başkalarının mutluluğu için çabalayan Amelie, yalnızlığının farkına vardığı an kendi mutluluğu için de çabalamaya başlayacak mıdır?

40. White Oleander (2002)

Ingrid etrafındaki herkesi baştan çıkarabilecek kadar güzel bir kadındır. Kendi arzularına engel olamayan Ingrid, kendisini terk eden sevgilisini öldürür. Henüz on beş yaşındaki kızı Astrid ise annesinin gözleri önünde tutuklanışına tanık olmak durumunda kalır. Bu hayat ikisinin de hayatlarının kökünden değiştirecektir. Astrid'in artık annesi ortalarda yoktur ve bu nedenle küçük kızın bir yetimhanede kalması gerekmektedir. Astrid, geçmişini unutmak ve üzerindeki otorite duygusunu yıkmak adına her şeyi yapmaya hazırdır.

41. The Odd Couple (1968)

Filmde karıları ile kötü giden ilişkilerinin ardından bir süre birlikte yaşamaya karar veren iki arkadaşın komik hikâyesi anlatılmaktadır.

42. Rain Man (1988)

Filmde Los Angeles’ta maddiyata dayalı bir hayat süren fırlama Charlie ile değişik bir hastalığa sahip Raymond'un dramatik ama aynı zamanda komik de olabilen serüvenleri anlatılıyor. Serseri Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine 3 milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie’nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond’a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond’un bakıma muhtaç, otistik bir dahi olmasıdır! Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond’u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca ağabeyinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla çileden çıksa da otistik adamın matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği karşısında bol bol hayrete düşer. Nihayetinde Las Vegas’taki kumarhanelerde bu az bulunan kabiliyetten yararlanarak hile yapmaya bile çalışır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond’u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.

43. I Am Sam (2001)

Sam Dawson beyninde bir gelişme problemi olan, bu nedenle de yedi yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan, karısı tarafından terk edilmiş, kızıyla birlikte yaşayan bir babadır. Tüm zihinsel engellerine rağmen iyi bir sosyal çevresi ve mutlu bir ailesi olan Dawson'ın asıl sorunları kızı yedi yaşına geldiğinde başlar. Kızı Lucy'nin doğum günü partisinde eve gelen bir sosyal güvenlik çalışanı baba ve kızı trajik bir sona sürükleyecektir.

44. Forrest Gump (1994)

Forrest Gump, düşük I.Q. sahibi genç bir adamdır. Jenny ile tanıştığında ona aşık olur. Gump aralarında Elvis Presley, Kennedy, Nixon’ın da olduğu tarihsel kişilerle kaza eseri tanışır ve 50’lerden 70’lerin sonuna kadar gelen bir süre zarfında olaylar gelişir. Gump tamamen tesadüf olarak Vietnam savaşına ve Amerikan yakın tarihinin önemli olaylarına şahitlik eder ve hatta rol alır. Ancak bilmeden yaptıklarının ne kadar önemli sonuçları olduğundan da haberi yoktur.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Psikolojinizle Oynarken Aynı Zamanda Sizi Psikolojik Gerilimin İçine Sokan, Etkisinden Uzun Süre Çıkamayacağınız 20 Film
Bu Filmleri Herkes İzlemeli: Psikolojik Sorunları Olan Karakterlerle Efsaneleşen Film ve Diziler
İzlemeden Önce Sağlam Bir Bünyeye Sahip Olsanız Bile Güçlü Psikolojik Etkileriyle Sizi Sarsabilecek 22 Film

Popüler İçerikler

Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR
11.10.2020

sean penn ve mel gibson'ın the professor and the madman (dahiler ve deliler) filmi, ayrıca ralph fiennes'in Örümcek, oscar ve lucinda filmleri de muhteşemdir bu kategoride

"What Ever Happened to Baby Jane?" de iyi olurdu bu listede. Jane'in rahatsızlığı hangi sınıfa giriyor bilmiyorum ama filmi çocukken seyrettiğim halde hala unutamıyorum, yeniden izlemeye de cesaret edemiyorum. Baş rol oyuncuları Joan Crawford ve Bette Davis,gerçek hayatta da birbirlerinden nefret ettikleri için filmin bu kadar gerçekçi olduğunu söylerler. Bu filmin çekilme öyküsünü anlatan bir dizi de var sanırım.

Fatma Girik'in de 17 numaradaki "The Three Faces of Eve" gibi çoğul kişilik bozuluğunu anlatan "İki ruhlu kadın" isimli bir filmi vardı. Bir de 10-15 yıl önce benzer konulu "Beyza'nın Kadınları" diye bir film çekilmişti.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ