RTÜK'ten Gündüz Kuşağı ve Şiddet Olaylarının Medyada Verilişine İlişkin Sert "Denetim" Açıklaması Geldi!

Artan şiddet olayları ve bunların medyada verilişine yönelik uyarıları hatırlatan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, şiddet olaylarının medyada veriliş biçimine yönelik önemli bir duyuru yayımladı.

Yeni yayın döneminin başlamasıyla birlikte şiddet olaylarının hem haber bültenlerinde, hem gündüz kuşaklarında hem de dizilerde veriliş biçimi sık sık gündeme gelmeye başlamıştı.

Özellikle şiddet olaylarına karşı hızlı bir reaksiyonla yayın yasağı getirilen pek çok olayın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "şiddet olaylarının medyada veriliş biçimine ilişkin" önemli bir duyuru yayımladı.

Yayımlanan duyuruda kadına ve çocuklara yönelik şiddetle ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:

'Yayıncılarımıza Önemli Uyarı!

Herkesin malumu olduğu üzere ülkemizde yayın yapan radyo ve televizyonlar yeni bir yayın dönemine başladı.

Öncelikle tüm yayıncılarımız için hayırlı ve bereketli bir yayın dönemi temenni ediyorum.

Bu dönemin başlangıcında bazı uyarıları tekrar yapmayı zaruri görüyoruz. Çünkü geçtiğimiz yayın döneminde yayıncılık ilkeleri ihlalleri nedeniyle çok arzu etmesek de bazı müeyyideleri uygulamak zorunda kaldık.

Hem yayınlar yoluyla bazı toplumsal sorunların körüklenmemesi hem de yayıncılarımızın mağdur olmaması açısından uyarılarımızın dikkate alınması çok önemlidir.'

👇

'Bilindiği üzere son günlerde kadına ve çocuklara yönelik şiddet olayları başta olmak üzere şiddetle ilgili adli konular medyamızın gündemine düşmektedir. Bu elim olayların medyada işleniş biçimleri ise maalesef kendilerinden beklenen olgunluktan, basın meslek ilkelerine riayet etmekten çok uzaktır. Mahkemelerin verdikleri yayın yasaklarının hiçe sayıldığı, mağdurların ve yakınlarının medya aracılığıyla tekrar tekrar mağdur edildiği bir yayıncılık anlayışıyla karşılaştık.'

"6112 sayılı yasada geçen 'Yayıncılık İlkeleri', tüm basınımızın imza vererek desteklediği 'Görsel İşitsel Medya Etik İlkeleri', 'Uluslararası Basın Etik Değerleri' ortadayken, son dönemde sergilenen olumsuz medya tavrı halkımızın tepkisini çekmektedir."

RTÜK'ün üzerinde durduğu son çalışmanın “Gündüz Kuşağı Programları İlke Kararları” olduğu belirtilen duyuruda, 'aşırılıkların giderilmesi için' önemli önlemlerin alınacağı da belirtildi.

'Geçtiğimiz dönemde RTÜK olarak, 

'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Etik İlkeleri' ve

'Spor Programları Yayın Etik İlkeleri',

'Haber Bültenlerinde de Akıllı İşaretler Uygulanması' kararlarını alarak ilan ettik. Üst Kurulda alınan ilke kararları tüm medyamızı bağlayıcı niteliktedir.'

Suça teşvik ve şiddeti özendirici nitelikli yayınlar nedeniyle RTÜK tarafından medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara 47 kez müeyyide uygulandığı belirtildi.

*Medyamız reyting şehvetine kapılarak hassasiyetlerden uzak sorumsuz bir yayın politikası yürütemez.

*Medya, kaynağı belirsiz dedikodu ve iddiaları gündeme getiremez.

*Her türlü şiddet olayları çocukların ekran başında olabileceği saatlerde televizyonlara taşınamaz.

*Kontrolsüzce verilen görüntülerle şiddet olağanlaştırılamaz ve münferit olaylar sanki toplumun genelinde varmış gibi gösterilemez.

*Fedakârca görev yapan ülkemizin güvenlik güçleri canlarını ortaya koyarak şehit düşerken suç ve suçluyla mücadele edilmediği izlenimi doğuracak yayınlar fütursuzca yapılamaz. 

*Medya, dizi filmlerde veyahut başka yapımlarda şiddeti özendiremez, normalleştiremez, asla ve asla makul gösteremez.

*Basın ve ifade özgürlüğü insanların mağduriyetlerine sebep olacak bir şekilde kullanılamaz.

*Gündüz kuşağı programlarında, geleneksel aile yapısını zedeleyici, kadınları acziyet içinde gösteren, ehliyetsiz kişilerin kriminal tartışmalar yaptığı ve bu tartışmaların aylarca devam ettirildiği yayınlar ortaya konamaz.

*Bilhassa vicdanları yaralayan üzücü toplumsal olaylarda vicdansızca yayın yapılamaz.

Bundan sonraki süreçte "Uyarılardan ziyade denetim süreçleri aktif olacak" açıklamasının yer aldığı duyuruda, "Yasa ihlallerinde gerekli cezai müeyyideler en ağır şekilde uygulanacaktır." ifadesi yer aldı.

Popüler İçerikler

Ünlü Köfte Zincirinde ‘Domuz Eti’ Çıktı, Mahkeme Kararıyla Duyulmasını Engelletti!
Köfteci Yusuf’tan Açıklama Geldi: “Analizler Gerçeği Yansıtmıyor”
'Prof. Dr.' Unvanlı Ebubekir Sofuoğlu: "İslam Hassasiyetiyle Yetiştirilseydi Namahrem Katille Tanışmayacaktı"
YORUMLAR
10.10.2024

yahu yirmi senedir diyoruz, şiddete karşı bilinçlendirme yapmakla şiddeti normalleştirmek arasındaki çizgi çok ince diye. tv'de bunun örnekleri şöyle şöyle diye... arkadaşım marul zekalı mısınız, 20 yıl mı sürüyo anlamanız? şarap kadehini sansürleyip saçından sürünen kadınları normalleştirdiniz. artık yeterince şiddet istismar olmayan dizi izlenmiyo bile. senaristler çocuk gelin yazalım, iyi reyting gelir derken sansürlenen kadınların dekoltesi, milletin birası oldu televizyonlarda. etik anlayışlarımız o kadar farklı ki sizin cindinize sizin cinsiniz dilinden bişey söyleyemiyorum. dıhandım, vallaha dıhandım

10.10.2024

ya sen inandınmı bunlar şimdi kendi kanallarına cezamı kesecek 😂

10.10.2024

Ha, ha, haaaa, günaydıııııınnn

10.10.2024

faturayı en alakasız faktöre kestik mi gene..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ