Rota virüsü Nedir? Rota virüsü Belirtileri ve Tedavisi…

Rota virüsü, sıklıkla bebek ve çocuklarda görülür. Yetişkinler hastalığın semptomlarını daha hafif atlatır. İlkbahar ve kış ayları rotavirüs hastalığında bir atış gözlemlenir. Ateş ve kusma ile başlayan bulgulara kısa zaman kıstasında sulu ishal eşlik eder. İnsandan insana bulaşan rota virüsü, vücutta yoğun bir dehidrasyona (sıvı kaybı) sebep olur. Aşırı sıvı kaybı ise çocuklarda hayati kayıplara sebep olabilir. Peki, rota virüsü nedir? İşte rota virüsü belirtileri ve tedavisi…

Rota virüsü dünyanın her bölgesinde, en çok 5 yaş altı çocuklarda görülen bir enfeksiyon çeşididir. Bulaşıcılık oranı son derece yüksektir. Rota virüsler ishalin meydana gelmesinden önce kişinin dışkısında bulunurlar. Ev içinde kolayca yayılım gösteriler. Bu nedenle kişiler özellikle tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra ellerini dezenfekte etmeli, bu sayede bulaşıcılık riskini ortadan kaldırmalıdırlar. Peki, rota virüsü nedir? İşte rota virüs belirtileri ve tedavisi…

ROTA VİRÜSÜ NEDİR?

Rota virüsü kusmuk ve dışkı yolu ile bulaşıcılığı son derece yüksek bir virüstür. İshal ve bağırsak enfeksiyonuna neden olmakla birlikte, rota virüsü çocukların 3-5 yaşına gelene kadar en az 1 defa yakalandıkları bir hastalıktır. Şiddetli ishal, kusma ve iştahsızlık nedeniyle ebeveynleri korkutan ciddi tablolar gelişebilir.

Hasta çocukla temasta bulunulması, eşyalar, oyuncaklar yolu ile bir başkasına rota virüsünün yayılması kaçınılmazdır. Dolayısıyla en çok kreşe giden çocuklar rota virüsü nedeni ile risk altındadırlar.

ROTA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahatsızlık çocuklarda belirgin olma eğilimine sahiptir. Rota virüsüne maruz kalınmasının ardından 2 gün içinde belirtiler kendini göstermektedir. 2-3 günlük kuluçka dönemini takiben ateş ve kusma gibi belirtileri görülür. Bebeklerde aşırı karın ağrıları görülür. Bu sebeple bebekte gece gündüz devam eden bir huzursuzluk görülür. Yaklaşık olarak 3-9 gün süren hastalık, sıvı eksikliği gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Vücudun aşırı su kaybetmesi; az idrara çıkma, göz çevresinde çökme, bitkinlik ve gözyaşında azalmalara neden olur. Oluşabilecek bu gibi hayati tehlikelere karşı mutlaka doktor takibinde olmak gerekir.

ROTA VİRÜSÜ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Rotavirüsünün tedavisinde amaç susuzluk artışının önüne geçmektir. Herhangi bir ilaç rotavirüsü için etkili değildir. Bu nedenle hastalarda sıvı tüketimi arttırılır. Ek gıdaya geçen bir bebeğe pirinçli ve yoğurtlu çorbalar, muz ve patates gibi besinler yedirebilir. Anne sütü alan bebekler bol bol emzirilmeli ve gerektiğinde ishal mamaları önerilebilir. Hastaneye yatış yalnızca ciddi su kaybına sebep olan enfeksiyonlar için gerekir. Hastanede damardan su takviyesi yapılabilir. Doktorunuz sıvı kaybına göre çeşitli önerilerde bulunabilir ya da tedaviye başlayabilir. Ebevynler bu konuda hassas olmalı ve ishal, kusma gibi belirtileri gözlemlediğinde en yakın hastaneye başvurmalıdırlar.

ROTA VİRÜSTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Rota virüsünden korunmak için aşı uygulaması yapılmaktadır. Bebeklere 2. aydan itibaren ağızdan uygulanır ve 6. aydan önce aşının yapılması gerekir. Tamamen koruyucu olmasa da hastalık meydana geldiğinde belirtiler daha rahat atlatılabilir. Aynı zamanda eller gün içinde sık sık yıkanarak rota virüsüne karşı bir önlem alınabilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Az Pişmiş Ette 'Rota Virüsü' Tehlikesi; Her Yıl 200 Bin Çocuk Ölüyor
Bulantı, Ateş, Mide Ağrısı ve İshal! Son Günlerde Acillerin Dolup Taşmasına Sebep Olan Hastalık: Rota Virüsü

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı