Rosgidromet: 'Roket Denemesi Sırasında Meydana Gelen Patlamada Radyasyon Seviyesi Normalin 16 Katına Çıktı'

Rusya Meteoroloji Dairesi Rosgidromet, Severodvinsk kentinde geçen hafta bir askeri tesiste nükleer roket denemesi sırasında meydana gelen ve en az 5 kişinin ölümüne yol açan patlamada, radyasyon seviyesinin normalin 16 katına çıktığını açıkladı.

Rosgidromet, patlamadan sonra 180 bin nüfuslu kentte radyasyon ölçümleri yaptı

6 istasyondan alınan ölçümlerde normalin 4 ila16 katı arasında radyasyon tespit edildi.

Meteoroloji Dairesi'nin ölçümleri olayın hemen ardından Severodvinsk'teki yetkililerin yaptığı açıklamalarla çelişiyor. 

Bu yetkililer, patlamanın hemen ardından artan radyasyon seviyesinin 40 dakika sonra normale döndüğünü söylemişlerdi. Ancak Rosgidromet'e göre bu süre 2.5 saat.

Greenpeace ise radyasyon seviyesinin normalin 20 kat üzerinde olduğunu açıkladı.

Patlamanın bölge halkı arasında paniğe yol açtığı ve insanların radyasyonun etkisini sınırlayan iyot tableti almak için eczanelere akın ettiği bildiriliyor.

Arkhangelsk kentinde de iyot tableti stoklarının tükenmek üzere olduğu belirtiliyor.

Kentin 'tahliyesiyle' ilgili çelişkili açıklamalar yapıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov patlamayla ilgili soruları yanıtlarken ayrıntı vermekten kaçındı, 'Kazalar maalesef oluyor' demekle yetindi. Peskov, Rusya'daki nükleer mühendisliğin diğer ülkelerdekinden daha üstün olduğunu savundu.

Salı günü Nyonoksa sakinlerinin tahliyesi konusunda çelişkili haberler yayımlandı. Bazı kent sakinleri Rus medyasına, askeri tatbikatlar öncesinde kendilerinden bugün (Çarşamba) evlerini terk etmelerinin istendiğini söyledi.

Rus Interfax ajansına göre Severodvinsk'taki yetkililer de tahliye emrini doğruladı.

Ancak daha sonra diğer Rus yetkililer tahliye haberlerini yalanladı. Bölge valisi Igor Orlov tahliye iddiaları için 'Tamamen saçmalık' dedi.

Rusya'da patlamanın yaşandığı askeri üs 1954 yılında açıldı. Bu üste Rusya balistik füzeler ve donanmasına ait füzeleri test ediyor.

Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom 5 görevlinin öldüğünü ve 3 personelin ise yaralandığını açıklamıştı.

Rosatom, patlamanın bir deniz platformunda 'radyo-izotop tahrik kaynağı'nda meydana geldiğini, test tamamlandıktan sonra yangın başladığını ve çalışanların denize düştüğünü duyurmuştu.

BBC Türkçe ve Euronews

Popüler İçerikler

9 Yaşındaki Çocuğa İmam Odasında Yıllarca İstismar İddiası: İmam Tutuklandı!
Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Cübbeli Ahmet Hoca: “Cumhur İttifakı’na Oy Vermek Vaciptir, Vermeyen Günahkar Olur, Azap Çeker”
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
14.08.2019

Anladığım kadarıyla Amerikanın 1960 larda vazgeçtiği nükleer enerjiyle çalışan roket konseptini geliştirmeye çalşıyorlar. Kimbilir ne yalanlar dönüyor gene ortalıkta. Biz de bu adamlara Akkuyu da nükleer santral yaptırıyoz ki %51 hissesi onların olacak. Yani santral bizim falan değil gene elektrik satın alıyor olacağız ama bu arada tüm risk de bizde olacak. Üstelik inşa edilen zemin de sakat. Şimdiden inşaatta 2 kere temelde çatlak oluştu, devreye girdiğinde neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum. Adamlar ülkelerinde oluşan facialarda kendi vatandaşlarını feda etme pahasına olayları örtbas ediyorlar, bizim ülkemizde ne yaparlar siz düşünün.

14.08.2019

Kime anlatıcaz ki kardeşim.Hala 2023 de uçup kaçacağımıza inanıyor herifler.Gözlerinin önünde Arjantin ekonomisi duruyor, gözlerinin önünde Fukuşima, Çernobil duruyor.Görmek isteyene ülkemizin nasıl pazarlandığı, paylaşıldığı, parsellendiği duruyor.Ormanlarımız, akarsularımız göz göre göre katlediliyor.Görmek isteyene her şey çok açık ve net ama kimse görmek istemiyor.

14.08.2019

Nükleer enerjinin tehlikeli olmasından çok insanların oluşturduğu tehlike daha fazla olmuştur herzaman. Bu enerji, amacına hizmet ettiği süre boyunca kendi keyfine göre dur bir patlayam etrafa radyasyon saçam, sıkıntı çıkaram demiyor tabi kii, işin içine insanların kibri, keyfi, düşüncesizliği vsvs girince nükleer enerji de ne yapsın sapıtıyor ve çoğu kişinin de bildiği üzere çernobil faciası gibi bir tablo ortaya çıkıyor. İnsanoğlu herzaman yaptığı gibi suçu kendinde aramayıp nükleer enerji öyle nükleer enerji böyle diyip kötüledikçe kötülüyor...

14.08.2019

insan faktörü her zaman olacak ama. o nedenle nükleer enerji kendi kafana sıkmaktan başka bir şey değildir.

14.08.2019

Çernobil faciasında ölenlerin sayısını sadece 31 kişi kabul eden hükumetin sözcüsüne sormak isterdim. Yalanların bedeli nedir Dmitri Peskov?

TÜM YORUMLARI OKU (7)