Romatizma Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Eklemlerde iltihaplı sıvı birikimi olarak bilinen romatizma, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Romatizmal hastalıklar ömür boyu devam ettiğinden hastalar düzenli olarak doktor kontrollerine giderek tedavi görürler. Tedavinin en önemli amacı hastalığın belirtilerini en aza indirmek ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Peki, romatizma nedir? Romatizma belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Romatizmal rahatsızlıklar; eklemleri, tendonları, kemikleri, bağları ve kasları etkileyen durumlar için kullanılan bir addır. Bazen kas ve iskelet sistemi hastalıkları olarak da tanımlanırlar. Hastalığın en öne çıkan tanımı sıcak ya da soğuk havalara maruz kalınması ile ortaya çıktığı yönündedir. Fakat romatizmanın sıcak veya soğuk havaya maruz kalınması ile bir ilişkisi yoktur. Romatizma hastalıkları bağışıklık sisteminin bozulup dokulara saldırması sonucu ortaya çıkar. Ancak buna neyin sebep olduğu henüz kesin olarak bilinmektedir. Sigara kullanımı, kemik erimesi ve vücutta enfeksiyona sebep olan çevresel faktörlerin romatizmal hastalıklara neden olabileceği düşünülmektedir. Böylelikle “Romatizma nedir?” sorusunun cevabını verdik. Şimdi romatizma belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenlere gelin daha yakından bakalım…

Romatizma Belirtileri Nelerdir?

• Kas güçsüzlüğü

• Sindirim sorunları

• Ağızda kuruma

• Bel ve sırt ağrıları

• Gözlerde kızarma

• Görme fonksiyonlarında azalma

• Yüksek ateş

Romatizma hastalığı özellikle eklem ve omurga romatizması yaşayan hastalarda eklemlerde şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı ve güçsüzlük gibi belirtilere neden olur. Aynı zamanda hastalarda öksürük, nefes darlığı gibi solunum problemleri de meydana gelebilir. İştahta azalma ve uyku sorunlarının yanı sıra hastalık böbreklerin işlevlerinde azalmaya neden olabilir.

Romatizma Tedavisi

Romatizmal hastalıklar farklı türlerde ve belirtilerle ortaya çıksa da tümü erken tanı ve tedavi ile fayda görür. Her hastanın özelliklerine göre tedavi seçenekleri belirlenir. İltihap durumunda bu sorunu gidermek için çeşitli ilaçlar verilir. Buna ek olarak hastaların şikayetlerini azaltarak yaşam kalitesini arttırmak için bazı ilaçların kullanılması önerilir. İltihap ve ağrılar içim naproksen ve ibuprofen gibi anti-anflamatuar ilaçlar kullanılır.  Bunların yanı sıra yaşam tarzı değişiklikleri romatolog doktorunuz tarafından önerilebilir. Rahatsızlığın belirtileri ve seyrini düzeltmek adına bazen de fizyoterapi uygulamalarından yararlanılabilir.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var