Romanların, Görenleri Orta Yerinden Çatlatan Renkli ve Şatafatlı Düğün Adetleri

Düğün dernek işleri konusunda millet olarak oldukça başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Birbirinden değişik adetlerimiz ve kültürel çeşitliliğimiz, bizi bu konuda bizi farklılaştırıyor. İçimizdeki çeşitliliği barındıran en önemli etnik grup ise Romanlar. Onların nişanları ve düğünleri birbirinden gösterişli. Bu aralar internette sık sık onlara ait düğün videolarının paylaşıldığını görmüşsünüzdür. Biz de onların düğün adetlerini şöyle bir araştırdık...

Roman düğünü denilince insanın aklına eğlencenin bol olduğu, herkesin pistte dans ettiği, rengarenk bir ortam geliyor. Tam olarak da Roman düğünleri böyle oluyor zaten.

Gelenekleri ve adetleri ise birbirinden ilginç: Örneğin bazı bölgelerde kız istemeye gidilirken ailenin büyükleri, sokakta mikrofonla merasimi ilan ediyor, sokağa boydan boya kilim seriliyor.

İstemeden sonra hemen nişan yapılıyor ve bu nişanın da gerekleri var: Mesela 10 çift terlik, 10 çift ayakkabı, 20 gömlek, kızın kardeşlerinin ve akrabalarının kuaför masrafı gibi...

Bazı bölgelerde ise nişan töreninde istenen şeylerin değeri daha da yüksek. Şaşırmayacaksanız sayalım...

Altın ayakkabı, altın eldiven, altın kolluk, altın kemer, hakiki Maraş seti, altın başlık, altın boy kordonu, dört altın bilezik...

Gelinin hamamda giymesi için gümüş nalın, hamam bohçası, gümüş tokmak (gelinin kapısını çalmak için), gümüş ayakkabı, gümüş yelpaze, gümüş ayna, gümüş tarak, gümüş sandık, aynalı süpürge... Bunların hepsi sadece ve sadece gelin için.

Nişandan sonra düğün için çok fazla vakit geçirmeyi tercih etmiyorlar. Nişandan en fazla 4-5 ay sonra hemen düğün yapılıyor.

Evlenme yaşı ise çok küçük. Gelin ve damatların yaş ortalaması 15-16 civarında. Daha fazlası, evde kalmış olarak görülüyor.

Düğünleri ise 3 gün 3 gece yapma adetleri var. Çünkü Romanlar, en az 3 sene konuşulacak şekilde düğün yapmayı seviyorlar.

Salonda düğün yapma adetleri yok, bütün düğünler sokakta gerçekleşiyor. Yani size şatafat ya da şov gibi gelen her şey, aslında onların düğünlerinin olmazsa olmazı.

Fakat sokak düğünleri yasaklandığından beri, hiç istemeseler de salonda düğün yapmak zorunda kaldılar.

Altın ise onlar için her şeyden çok daha önemli. Ünlü Roman modacı Kobra Murat bile simit yiyeceği parayı biriktirip eşine bilezik aldığını anlatır.

Sünnet düğünlerinde sünnet olacak çocuğa üç çeşit kıyafet diktirip giydirmeleri de adetten. Hatta çocuğun anne- babası da gelin ve damat gibi giyinerek düğünde yerini alıyor.

Onlar için hayat demek renk demek, şatafat demek... Her ne kadar toplumda görmezden gelinmeye çalışılan etnik bir grup olarak ötekileştirilseler de, düğünlerindeki neşeleri ve gösterişleri asla bitmiyor.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR
15.12.2017

Roman Kürt Türk Laz hiç fark etmez, bütün bu gelenekleri görenekleri adetleri aşırı gereksiz müsrif ve saçma buluyorum.Hepimiz biliyoruz ki bu eğlence değil, tamamen gösterişten ibaret.Neymiş efendim düğünde ki sandalyelerin süslenmesiymiş masa örtüsü kenarı danteliymiş, dağıtılan çikolatalarda gelin damat ismi yazmasıymış.Ben eminim ki gelinin de damadın da ailesi adam akıllı eğlenmiyor o gece.Sırf gösteriş olsun yapmadı demesinler diye, hayatları boyunca ödeyecekleri yüklü bir masraf altına giriyorlar, o gece sinir stres altında tüm gün misafir memnun edicem diye ayakta dikilmeler, gerilmeler.Senelerdir görmediğin amcanın kızının kocasının bilmemnesine kadar geliyor ne kadar güzel yapsan da kimseyi memnun edemiyosun.Sonra neymiş ay hayat çok monoton para mı var da biz bi yerlere gitmiyoruz hayatımızı yaşamıyoruz diye ağlarsınız.Siktiriboktan bi salona gecelik on bin tl vermeyin sandalye kenarlarını süslemeyin bakın ne kadar da güzel yaşanılıyor geziliyor.

15.12.2017

arkandayız başganım

15.12.2017

şatafat sevmiyorum bana göre resmen görgüsüzlük.. Daha önce bi akrabam mardinli bir kız istedi, adamlar resmen bizi altına boğun demiş, lan dedik başlık parası diye istemiyorsunuz tüm altınlar zaten çocuklara kalacak o zaman ne gerek var borca girmeye kaynana demiş ki '' isterlerse yerde yatsınlar umurumda değil benim kızımın düğünde çok altını olacak'' dertleri sırf etrafa reklam yani ayranı yok içmeye tahtırevanla gider s... :)

15.12.2017

Etnikten bağımsız olarak söylüyorum düğün= israf. sade nikah töreniyle artan parayı daha faydalı şeylere kullanırsın.

16.12.2017

Düğünün amacı büyük oranda para toplamak zaten. Tabi bide anı değeri var.

TÜM YORUMLARI OKU (27)