Robert Owen'ın Destekçilerini İsimlendirmek İçin Kullandığı Terim: Sosyalizm Nedir?

Sosyalizm, iktidar ve üretim araçlarının halkın kontrolünde olması gerektiğini savunur. Bu ideoloji kapitalizmi reddederek toplumculuk anlayışına önem verir. Sosyalizm ortak ve eşit haklara sahip olunması gerektiğini savunan bir ideolojidir. Sosyalizm nedir, sosyalist ne demek, sosyalizm nasıl ortaya çıkmıştır? Şimdi sizlerle...

Sosyalizm Nedir?

Eşitçilik anlayışını savunan ve temsil eden sosyalizm, ekonomik ve sosyal alanlarda huzurun devletin kararlarıyla olacağını savunmaktadır. Bu görüşe göre üretime ait tüm araçlar halkın elinde olmalıdır. Sosyalizmde asıl amaç işçilerin yönetime katılmasıdır. Eğitim, sağlık, tarım ve vergi düzenlemelerine dikkat eden ve yoğunlaşan siyasi, ekonomik ideolojiye sosyalizm denmektedir. Bu ideoloji tarih boyunca farklı şekillere yorumlanmıştır.

Sosyalist Ne Demek?

Sosyalizm ideolojisini benimseyen, bu ideolojiye inan kimselere sosyalist denmektedir. Bu kişiler işçilerin yönetime katılması gerektiğini savunmaktadırlar. Sosyalistler eşitlikçi bir anlayışa sahip; halkın eğitim, ekonomi ve sağlık gibi alanlarda ileri bir noktaya gelmesini desteklerler. 

Sosyalist ideolojiye sahip kimseler, sınıfsız ve parasız bir toplum düzenini kurmak isterler. Ekonomik olarak bireysel çıkar yerine toplumsal çıkarın ön planda olması gerektiğini de savunurlar.

Sosyalizm Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

19. yüzyılda tam anlamıyla şekillenen sosyalizm, sanayi kapitalizmine karşı olarak esnafların çıkarlarını dile getirilmeye başlanmasının ardından işçilerin sorunlarına odaklanmıştır. Bu ideolojinin ortaya çıkmasında kapitalizme karşı duran esnafların rolü önemli ve büyüktür. Sosyalizm, kapitalist ekonomiyi ortadan kaldırmak için ortaya çıkmış bir ideolojidir. Sosyalizm ideolojisinde yer alan ekonomi modelinde ortak mülkiyet anlayışı vardır.

Sosyalizm Çeşitleri Nelerdir?

Sosyalizm ortak mülkiyet anlayışını savunan, hizmet ve malların üretiminde ve dağıtımında toplumsal yararın gözetilmesi gerektiğini dile getiren bir ideolojidir. Bu ideolojide ekonomik rekabet yoktur. Sosyalizm farklı yorumlanmasından kaynaklı üç çeşidi ortaya çıkmıştır. Bunlar; Ütopyacı Sosyalizm, Marksizm ve Evrimci/Demokratik Sosyalizmdir.

Ütopyacı Sosyalizm

Henri de Saint Simon, Charles Fourier ve Robert Owen'un eserlerinde açıklanan Ütopik Sosyalizm, ilk modern düşünce akımlarından bahsederken kullanılan bir terimdir 

Marksizm

Bu ideolojide işçi sınıfının artık özgürleşmesi gerektiği savunulur. 

Evrimci Demokratik Sosyalizm

Bu düşünce şekli devrimci olmayan sosyalizm olarak da isimlendirilmektedir. Bu düşüncede serbest piyasa ekonomisi tamamen reddedilmemiştir.

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı