Rizeli Havva Bekar: 'Vali, Kaymakam Kimdir? Halkım Ben Halk'

Karadeniz'de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki 'Yeşil Yol Projesi' için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya giremedi. İnsan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurdu ve nöbete başladı. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, ''Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir? Ben halkım halk'' diye isyan etti. Samistal Yaylası'nda nöbet tutan köylülere jandarma müdahale etti...

Yeşil Yol Projesi için Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavrun Yaylası'na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, komandolar eşliğinde vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası'na yol çalışmasına koyuldu. Durumu haber alan ve bölgeye hareket eden yöre sakinleri, yolda arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi engeli ile karşılaştı. 

Minibüsleri, dozeri aşıp geçemeyen eylemciler, yan tarafa insan zinciri ile taş taşıyarak ek yol oluşturuldu. Engelleri aşarak Samistal Yaylası'na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.

Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavrun Yaylası'nda halkın tepkileri artarak sürüyor.

Rizeli yine 'dur' dedi

Komando birlikleri ile geldiler

Yeşil Yol güzergahı üzerinde yöre sakinlerinin nöbet tutması nedeniyle çalıştırılamayan iş makineleri, bu kez Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan gelen komando birlikleri nezaretinde Samistal Yaylası'na getirildi. 

Durumu haber alan bölge sakinleri, dün sabah erken saatlerde araçlarla yaylaya doğru yola çıktı. Ancak grup, Elevit Yaylası'nda arızalandığı iddiasıyla bırakılan İl Özel İdaresi'ne ait iş makinesi yolu kestiği için geçiş yapamadı.

Yaylaya çıkmalarını engellemek için yolun kasıtlı olarak kapatıldığını belirten yöre sakinleri duruma tepki gösterdi. Daha sonra grup iş makinesinin operatörü ile tartıştı. İş makinesi operatörünün gerçekten arıza olduğunu söyleyerek yemin etmesine de inanmayan grup, alkışlarla ıslıklı protesto gerçekleştirdi. 

Yaylaya yürüyerek ulaşmanın 6-7 saat süreceğini göz önüne alan yöre sakinleri, iş makinesinin kapattığı yolun kenarına taşlardan dolgu yaparak yeni bir yol oluşturmaya karar verdi. Bunun üzerine genç-yaşlı, kadın-erkek yaklaşık 300 kişi yan yana dizilerek insan zinciri oluşturup taş taşımaya başladı. Kimileri taşları sırt ya da kucağında, kimileri de iterek taşımaya çalıştı. Bazıları da yoldan geçişe engel oluşturan taşları çıkarmak için çaba harcadı.

Yaklaşık 2.5 saat süren çalışma sonunda taş dolgusu ile yapay yolu tamamlayan grup, 'İşte bizim Yeşil yolumuz bu' diye bağırarak tepkilerini dile getirdi. Araçları kontrollü olarak yoldan geçiren grup her aracın geçişinde alkışlarla sevinç gösterilerinde bulundu.

Yaylaya ulaştılar

Samistal Yaylası'na ulaşan yöre sakinleri, komando birliklerinin nezaretinde yol açan iş makinesinin önüne geçerek çalışmaya izin vermedi.

Jandarma ekipleri ve görevlilerle tartışan grubun tepkileri üzerine iş makinesi operatörleri bölgeden uzaklaştırıldı ve çalışma durduruldu. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, 'Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, kaymakam kimdir? Ben halkım ve buradayım. Yaylaları birbirine birleştireceksiniz ama amacınız nedir? Her yaylanın yolu var. Herkes birbirine gelip, gider. İş makinelerini alıp gidin buradan' sözleri ile tepkisini dile getirdi

'Bas geri, al da git askeri'

Çalışmanın durdurulması üzerine alkışlarla tempo tutan grup hep bir ağızdan, 'Denizi aldınız, dereyi çaldınız, yaylaya gelmeyi kolay sandınız, Rize size yalan, Yeşil Yol katliam, yaylaya dozeri sokturmayız, bas geri bas geri, al da git askeri' dizeleri ile türküler söyledi.

Havva Bekar: ‘Devlet yok, halk var!'

Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, aracın yayladan indirilmesini isteyerek, “Yoldaki bozuk değildi, bu makine de bozuk değildir. Dedelerimiz bize yardım etti, yolları kurduk, geçtik buraya. Bu makine buradan gidecek. Bu önümüzden geri gidecek. Her yaylanın yolu var yaylaların yolu birleşmeyecek” dedi.

Bekar sözlerine, “Ne mahkemesi, ne mahkemesi? Mahkeme nedir, mahkeme biziz. Halktır halk. Devlet yok, halk var! Kimdir devlet ya! Devlet bizim sayemizde devlettir. Mahkeme bizim dedelerimiz Kavrun’dan Erzurum’a yayan gitmişler ve şehit olmuşlar. Her yaylanın yolu var, yaylalarının yolu birleşmeyecek” diye devam etti.

Bekar, Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın “Rize’de yaşamayan beş, on günlüğüne gelenler Rize’nin yaylaları ile ilgili lütfen ahkam kesmesin. Bu şehirde yaşayan, bu yaylalarda yaşayan insanlar yolun yapılmasına rıza gösteriyor. Bu yolu yapacağız”sözlerine de tepki gösterdi. 

Bekar, “O vali iki tane çapulcu diyor. Biz çapulcuysak sen nesin, gözün kör olsun vali gibi. Senin okuduğun kitapların… Sen vali he? İki tane çapulcu he? Sen sandalyede oturmuşsun, biz buraların hamurunda yoğrulmuşuz. Vali, kaymakam kimdir, ben, ben, ben halkım! Halkım! Dinsiz imansızlar, yaylaları birleştirecekler! Amaçları ne? Her yaylanın yolu var mı? Torunlarımız yol yürüyecek, taşına toprağına kurban olacak. Kaçkar eteklerinde kesinlikle yaylalar birleşmeyecek”dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

JANDARMA MÜDAHALE ETTİ

Samistal Yaylası'nda iş makinesinin çalışmasını engellemek için dünden bu yana mücadele eden köylülere güvenlik güçleri tarafından sert müdahalede bulunuldu. İş makinelerinin önünde bekleyen kadınları bugün öğleden sonra jandarmalar uzaklaştırırken, bazılarını sürükleyerek götürdü. Jandarma bu sert müdahalenin ardından, yaylada bulunan yöre sakinlerinin iş makinelerinin yanına yaklaştırmadı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu arada, Samistal Yaylası'na çıkan her iki yol güzergahı da İl Özel İdaresi'ne ait araçlarla barikat oluşturularak ulaşıma kapatıldı. Çamlıhemşin'den yaylaya çıkışa da güvenlik güçleri izin vermedi. 

Muhammet KAÇAR/ ÇAMLIHEMŞİN - DHA

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu