Risk Sermayesinin Hedefleri Değişti: İklim Değişikliğiyle Mücadele Eden Startup'lara Yatırım Yağıyor!

Dünya iklim değişikliğinin getirdiği sorunlarla baş etmeye çalışırken genç girişimciler de mücadeleye katılmış durumda. Son zamanlarda birçok startup'ın odağında karbon emisyonunu azaltmaya yönelik teknolojilerin olması risk sermayesinin de dikkatinden kaçmıyor. Hem kamu hem de özel kaynakların ilgisi 'iklim teknolojilerine' kayınca da milyarlarca dolarlık yatırımlar söz konusu hale geldi. Risk sermayedarlarının hedefindeki bu taze sektör ile ilgili detaylar için buyurun! 👇

Dünyanın en büyük ekonomileri de dahil olmak üzere risk sermayedarları artık iklim değişikliğiyle mücadele eden startup'lara yönelmiş durumda.

Karbonsuz bir dünya inşa etme hayaliyle yola çıkan genç girişimcilere adeta yatırım yağıyor. Peter Reinhardt'ın 2020 yılında yazılım şirketini 3.2 milyar dolara satıp Charm Industrial adlı karbon yakalama ve depolama şirketi kurması da bu sektöre olan yönelişe iyi bir örnek.

Reinhardt ayrıca 2018'de kurulan bir startup'ın da kurucu ortaklarından. Bu şirket de karbon yüklü atıkları toprağa gömülebilir tortulara dönüştürmeyi amaçlıyor.

'Atmosferdeki karbon dioksit düzeyini sanayi öncesine geri döndürmek için neredeyse bütün altyapıları yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde fosil yakıt emisyonunu engelleyebiliriz.'

İşte bu yüzden yatırımcılar, güneş rüzgarı veya lityum-iyon bataryaları gibi yenilikler yerine iklim teknolojisinin öncülerine destek vermeye başladı.

Şimdilerde risk sermayesi için hedefler arasında; karbondan arındırılmış yiyecekler, karbon sökücü düzenekler, fütüristik malzemeler ve gelecek nesil yakıtlar bulunuyor.

Güneş panelleri gibi yenilikler artık birçok alanda kullanılan ve yenilik olmaktan çıkan icatlar. Yatırımcılar değişen dünyaya ayak uydurmanın zorunlu olduğunu düşünüyor.

Prelude Ventures'un kurucu ortağı ve yatırımcı Gabriel Kra son dönemi şöyle yorumluyor; 'Son 15 yılda temel teknolojiler, aktörler, sermayenin elde edilebilirliği ve temel yapılar kökünden değişti. Dolayısıyla bu ikincil ve daha başarılı olacak olan gelişmelerin önü açılmış oldu.'

HolonIQ Global Impact Intelligence verilerine göre risk sermayesi geçen yıl iklim teknolojilerine 70 milyar dolarlık yatırım yaparak rekor kırdı.

2019 ve 2020 yılları boyunca kamu ve özel kaynaklardan iklim teknolojilerine ortalama 652 milyar dolarlık akış oldu. Bu akışın çoğunluğu karbon emisyonunu azaltmaya yönelikken diğer bir kısmı uyum sağlama önlemlerine dairdi.

Ancak kamu kaynaklı doğrudan yatırımlardan ziyade özel sektörün ve çeşitli başka maddi kaynakların yardımı daha etkili.

Son yıllardaki iklim sektörüne olan bu ilgi ise ne yazık ki sonsuza dek sürecekmiş gibi görünmüyor. Örneğin özel sermaye fonları ve risk sermayesinden gelen akışta bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 12.8 bir düşüş yaşandı.

BloombergNEF'te teknoloji departmanının yöneticisi olan Mark Daly durumu şöyle yorumluyor;

'Bu yolda engellerle karşılaşmak oldukça normal ve bunlar sektör yok olacak anlamına gelmiyor. İklim değişikliğinin hayatımız ve varlıklarımız üzerindeki etkisi ortadan kalkmadan bu sektörün yok olması da imkansız.'

Bununla beraber hükümetlerin karbonsuz endüstriyel kalkınma projelerine olan yatırımları da gittikçe artıyor.

Örneğin ABD başkanı Joe Biden Ağustos ayında imzaladığı iklimle ilgili yasa tasarısında bu projelere 374 milyar dolarlık teşvik sağlanacağı maddesi de mevcuttu. Ayrıca son sekiz ayda yenilenebilir enerji geliştiricileri temiz enerji projelerine 150 milyar dolardan fazla yatırımda bulundu.

Sonuç olarak iklim teknolojileri ve karbonsuz bir gelecek için çaba gösteren startup'lar kamudan da özelden de ciddi destek görüyor.

Uzmanlar bu çabalara ek olarak insanların bireysel hayatlarında da duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizmekte. Tabii söz konusu yatırımları yapan devletlerin aynı zamanda karbon salınımına en çok sebep olan aktörler olduğunu da unutmamak gerek. 

Umarız genç girişimciler farkındalık yaratmakta ve iklim teknolojisini yaygınlaştırmakta başarılı olurlar!

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Haydi yorumlara! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir: 👇

Google, Doodle Tasarımıyla İklim Değişikliğine Dikkat Çekti: Dünya Günü Nedir?
İklim Değişikliği Türkiye'nin İkinci Büyük Gölünü Tanınamaz Hale Getirdi
İklim Değişikliği Politikası Böyle Olur: Fransa Arabasını Satıp Bisiklet Alana 4 bin Euro Veriyor

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!