Rıfat Kamaşak Yazio: Toplumsal Aşağılık Kompleksinin 7 Önemli Göstergesi

Aşağılık kompleksi, kişiyi diğerlerinden daha değersiz ve yetersiz hissettiren duygular bütünü olarak tanımlanabilir. Aşağılık kompleksine sahip kişiler sürekli olarak kendilerini başkaları ile karşılaştırma ve bunun sonucunda kendilerini küçük görme eğilimindedirler. Bu kişiler hep başkalarına hayrandırlar.

Bu tür davranış desenlerine sahip olan insanların sayıca fazla olduğu toplumlarda toplumsal aşağılık kompleksi gelişebilir.

Tabii ki böyle bir durumdan bahsedebilmek için aşağılık kompleksinin belirli bir konuda net olarak toplumun genelinde yaygınlık göstermesi gerekir. Özellikle koloni geçmişine sahip olan gelişmekte olan ülke toplumlarının, kendilerini uzun yıllar yöneten ve hatta ekonomik olarak sömüren kolonici ülkelere karşı bu tür kompleksler geliştirdiklerine şahit oluyoruz. Koloni ülke toplumlarının “sahip” şeklinde hitap ettikleri emperyalist ülkelere göre kendilerini ikinci sınıf insan görmeleri ve kolonicilerin yaşam tarzlarını ideal olarak kabullenme eğilimleri bilinen bir gerçektir. Ancak enteresan olan bu tür bir durumun koloni geçmişi olmayan kendi ülkemizde görülmesidir.

“Nerden biliyon hemşerim?” sorunuzun cevabını fazla uzatmadan 7 önemli toplumsal aşağılık kompleksi göstergesini açıklayarak cevaplıyorum:

1- Bu tür toplumlar kendileri gibi değil hep başkaları gibi olmak isterler. “Biz Akdeniz ülkesiyiz genelde İtalyanlara ve İspanyollara benzeriz” derler ama Akdeniz’e upuzun kıyıları olan Mısır, Libya ya da Cezayir’i es geçerler. Bu arada bir İtalyan ya da İspanyol’un biz de Türklere benzeriz dediğini hiç duymadım!

2- Hayranlık duydukları toplumların tüketim alışkanlıklarını edinmeye çalışırlar ve onlar gibi tüketirlerse onlar gibi olacaklarını düşünürler. Küçüklüklerinden beri “Küçük Amerika” olmak isterler. Sonrasında ithalat patlaması ile kendilerini de patlatırlar.

3- Geleneksel “törkiş hospitaliti” söylemi ile yurtdışından gelen orta gelir grubu vatandaşlara ülkemizde kendilerini malikane sahibi gibi hissettirirler. Ama pundunu bulduklarında kol gibi hesabı da kitlerler!

4- Pandemi dönemlerinde bile ülkelerine gelen turistler temizlik, maske ve mesafe kuralından muaftırlar.

5- Bu toplumların içerisinde sık sık “beeen Amerikadayken” diyen bireyler görebilirsiniz ve onlar çok havalıdırlar.

6- Yaz dönemlerine doğru “yurtdışı doktoralı öğretim üyelerimiz sayesinde” diye başlayan cümleler ile üniversitelerini pazarlamak isterken kendi okulları ve ülkelerinin doktora programlarını değersizleştirdiklerinin farkında bile olmayan akademisyenleri bu toplumlarda yaygın olarak gözlemlersiniz.

7- En fenası ise birbirlerini sevmeyip beğenmedikleri için aralarında bir türlü toplumsal uzlaşmayı sağlayamazlar.

Birileri gibi değil de sadece evrensel değerleri benimseyerek kendimiz gibi olmaya çalışsak, kültürel değerlerimizi yozlaştırmak yerine özgünlükleri ile parlatsak nasıl olur dersiniz?

Kendiniz gibi olun kardeşim, adamı hasta etmeyin!

Sevgi ve sağlıkla kalın…

Linkedln

Instagram

Facebook

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
09.05.2021

Bi ülke bu kadar iyi özetlenemezdi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ