Rezervler Eridi, Enflasyon Arttı, IBAN'la Para İstiyor: İflas Eden Ülke Sri Lanka'da Son Durum

Enflasyon halkın protestolarına neden olurken, pandemide turizm gelirleri azalıp altyapı projelerine döviz harcamak için rezerv satan hükümet şimdi gurbetçilerden IBAN'la döviz arıyor. Dolar karşısında para birimi yüzde 30 değer kaybetti. Akaryakıt krizi ile otobüsler yolda kalırken, halk gıda bulamadığı için öğünlerini azaltıyor. Hükümet iflasını ilan etti, IMF'yi bekliyor. 

Burası: Sri Lanka!

Rezervlerimiz bitti, borçlarımızı ödeyemeyiz açıklaması yapıldı

Sri Lanka, 1948 yılında Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanarak ayrılması sonrası yaşanan en büyük ekonomik krizle boğuşuyor ve halk, gıda sıkıntısı, enflasyon ve elektrik kesintileri ile sokaklarda günlerdir Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'ya karşı protesto gösterileri düzenliyor.

Sri Lanka Merkez Bankası yaptığı açıklama ile döviz varlıkları kalmadığı için (rezervler) borçlarını ödeyemeyeceğini ilan ederek çaresiz bir şekilde IMF'den gelecek yardımı bekliyorlar.

Sri Lanka'nın ana sorunu döviz varlıklarının erimesi!

Döviz varlığının kalmaması demek ülke dış dünyadan ithal ettiği ara malları, hammaddeleri ve yakıtı alamaması demek oluyor. Bu sorun da enflasyona ve gıda krizine çıkıyor.

Hükümetin krizi için suçlusu belli: Turizm gelirlerini yok eden pandemi! Çünkü turizm, ülkenin en büyük döviz kaynağıydı.

Pandemiden yaklaşık bir yıl önce terör saldırılarının özellikle kiliseleri hedef alması da turistlerin, pandemi öncesi ve sonrası da ülkeyi tercih etmeme nedenlerinden olmuştu. 

Uzmanlar ise turizmden farklı olarak suçun ya da suçlunun ekonomi yönetimindeki yanlışlar olduğunu belirtiyor. 

Sri Lanka'da 2009'da sona eren iç savaş 30 yıl sürdü

BBC'nin haberine göre, ülke iç savaş sonrası ihracat yapmak yerine içe kapalı bir ekonomi tercih edince, gelirler düştü, ithalat artınca her yıl 3 milyar dolar ticaret açığı verilmeye başlandı.

Yine bazı uzmanlara göre bu dönemde gereksiz altyapı projelerine de çok fazla harcama yapılması borçları artırdı. Pandeminin hemen öncesinde 2019 yılı sonunda Sri Lanka'nın döviz rezervleri 7 milyar 600 milyon dolarken, Mart 2020'de 1 milyar 930 milyona geriledi.

Sri Lanka'nın görevdeki Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 2019 yılında iktidara geldi. Rajapaksa, göreve geldiğinde ilk icraatlarından biri vergileri azaltmak oldu. Böylelikle hükümet rezervlerini artırmak için düşen gelirleri ile daha az döviz alabilecekti.

20212in başına gelindiğinde döviz kıtlığı oluşmaya başladı ve büyük bir soruna dönüştü

Hükümet, kimyasal gübre ithalatı gibi bazı yasaklamalarla döviz çıkışını engellemek istedi. Çiftçileri organik gübreye yönlendirmeye çalıştılar ama bu da kıtlığa neden olunca gıda ithalatı ile bu açığı kapamaya çalışınca döviz sorunu büyüdü.

Çözüm arayan yönetim, otomotivden gıdaya ayakkabıya kadar ithalat yasağı getirdi. İhracatın artırması için de ulusal para biriminin devalüe edilerek değerinin 'rekabetçi' olması gerekiyordu. Uzun süre bu hamle için beklendi ama geçen ay yapılan devalüasyon ile Sri Lanka Rupisi, ABD Doları karşısında yüzde 30'dan fazla değer kaybetti.

Sri Lanka'nın toplam dış borcu 51 milyar dolar

Borcun 7 milyar dolarının vadesi 2022. Ancak Sri Lanka Merkez Bankası, IMF yardımı gelene kadar ülkenin dış borçlarını ödemeyeceğini açıklaması yaptı ve akaryakıt gibi temel ürünlerin satın alınabilmesi için mevcut döviz rezervlerinin korunması gerektiği belirtildi.

Sri Lanka hükümeti yurt dışında yaşayan 'gurbetçi' vatandaşlarına IBAN yayınlayarak ülkelerine yardım etme çağrısında bulundu

pbs.twimg.com

Kitlesel protestolar düzenlenerek, Devlet Başkanı'nın istifası istenirken Rajapaksa istifa etmeyi reddetti

Halk, hayat pahalılığı altında ezilirken, preotestolarla öfkesinin gösteriyor. Gıda masrafları son bit yılda yüzde 30 artan ülkede halk, daha az gıda alabiliyor ve öğün sayılarını azaltıyor. 

Akaryakıt sıkıntısı benzin istasyonlarında kuyruklara neden olurken, toplu taşımada da aksamaları bir Sri Lankalı şu şekilde anlatıyor: 

Daha önce 15 dakikada otobüse binerdim. Şimdi durakta bir, bazen iki saat beklemek zorundayım. Üstelik bazen otobüs, benzin bitince yolda kalıyor.

İstifayı reddeden Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan ederken, sosyal medyayı da yasakladı

Gösterilere engel olunamayınca ise Rajapaksa bazı geri adımlar atmak zorunda kaldı. Aynı zamanda kardeşi olan Başbakan Mahinda Rajapaksa hariç tüm bakanları ve Merkez Bankası Başkanı'nı görevden aldı. 

Muhalefet partilerinden yeni bir hükümet kurulması için yardımcı isterken, çağrısı reddedildi. Koalisyondaki partilerin milletvekillerinden 40'dan fazlası muhalefet tarafında geçti.

Sri Lanka hükümeti geçen ay IMF'den yardım istedi ve görüşmelere ay sonunda başlanacak

Ülkeye yakın zamanda Hindistan yardım elini uzatırken, 500 milyon dolarlık krediyle akaryakıt yardımı yapıldı. 

Çin de Sri Lanka'yla swap anlaşması yaptı. 

Japonya ve Bangladeş gibi birkaç ülke de kredi verdi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Bir Ülke Daha İflasını Açıkladı: Halk Sokaklara Döküldü
Enflasyonun Zirve Yaptığı Sri Lanka İflas Etmek Üzere

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
15.04.2022

Sanki bizden biri gibiler :D

Lokasyon ve ülke ismi farklı

15.04.2022

Yakında açıklama yapılır sri lankaya yardım yollarız

Müslüman oranı çok düşük yardım yollamaz

TÜM YORUMLARI OKU (13)